Μουσικός Περίδρομος: Ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης

Συγγραφέας: Νίκος Φωτιάδης

Επιμέλεια: Άρτεμις Λόη

Πρόλογος: Παναγιώτης Κουνάδης & Ηλίας Μαμαλάκης

Σελίδες: 156

ISBN: 978-960-499-169-3

Εκδόσεις Τόπος, 2016

Όταν το βιβλίο σου, επιμελείται η Άρτεμις Λόη μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες επιμελήτριες (και μεταφράστριες) και το προλογίζουν δύο κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο μελετητής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, παραγωγός και συγγραφέας Παναγιώτης Κουνάδης και ο χωρίς άλλες συστάσεις Ηλίας Μαμαλάκης, τότε είναι σίγουρο ότι το βιβλίο σου έχει ‘γούστο’. Και πράγματι το βιβλίο του διακεκριμένου σεφ Νίκου Φωτιάδη είναι ένα τέτοιο έργο.

Ο συγγραφέας κι αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης, συγκέντρωσε στο καλαίσθητο λεύκωμα των Εκδόσεων Τόπος μερικά από τα πιο γνωστά ‘μαγειρικά’ ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια αλλά και γευστικές ελληνικές συνταγές με πρώτες ύλες και τρόφιμα που αναφέρονται στα τραγούδια.

Η ύλη του βιβλίου είναι χωρισμένη σε  κεφάλαια όπως ένα κλασικό βιβλίο μαγειρικής: ψωμί, σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, όσπρια και λαδερά, ψαρικά, κρεατικά και επιδόρπια. Όπως ακριβώς θα ήταν ο κατάλογος ενός τυπικού, παραδοσιακού εστιατορίου από αυτά που επισκέπτονταν για να φάνε, να συναντηθούν με φίλους τους και να κλείσουν συμφωνίες, ηχογραφήσεις ή περιοδείες ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου και οι άλλοι μεγάλοι του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Από τη «Δημητρούλα» (1936) του Παναγιώτη Τούντα που πρωτοτραγούδησε η θρυλική Ρόζα Εσκενάζυ και τα «Καβουράκια» (1952) του Βασίλη Τσιτσάνη με τις δωρικές φωνές των Σωτηρία Μπέλλου και  Τάκη Μπίνη, μέχρι το μικρασιάτικο «Μπαρμπαγιαννακάκη» (1928) που μας σύστησε ο βιρτουόζος Αντώνης Νταλγκάς και το «Είσαι μια κότα παρδαλή» (1955) της Μαρίκας Νίνου σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, το βιβλίο του Ν. Φωτιάδη είναι όχι μόνο ένα θαυμάσιο βιβλίο μαγειρικής με συνταγές που όλοι έχουμε γευτεί και θα μπορούσαμε να φτιάξουμε, αλλά κι ένα  θαυμάσιο λεύκωμα για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Κάθε τραγούδι που παρουσιάζεται στο βιβλίο συνοδεύεται από ιστορικά και …μαγειρικά σχόλια  ενώ  επεξηγηματικά σχόλια υπάρχουν και για τις συνταγές που τα συνοδεύουν.

Η έκδοση κοσμείται με υπέροχες φωτογραφίες από διάφορα ιστορικά και φωτογραφικά αρχεία (πχ. ΕΛΙΑ- ΜΙΕΤ, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη Φωτογραφικό Αρχείο Κ. Μεγαλοοικονόμου, Αρχείο Τάκη Πανανίδη κ.ά.) που εικονίζουν κυρίως μουσικούς αλλά και καθημερινές στιγμές – γάμους, γλέντια, φαγοπότια- του ελληνισμού σε Ελλάδα και Μικρασία.

Το βιβλίο συνοδεύεται από CD στο οποίο περιλαμβάνονται 16 τραγούδια: 15 από αυτά κλασικά σμυρναϊκά, παραδοσιακά,  ρεμπέτικα και λαϊκά, παιγμένα και τραγουδισμένα από σύγχρονους ερμηνευτές κι κομπανίες (Τσέρτος, Κότσιρας, οι ‘Ρομβία’, οι ‘Ρεμπετιέν’ κ.ά.) κι ένα σύγχρονο λαϊκό τραγούδι· με αναφορές σε κουζίνες, μαγειρεία, τραπεζώματα, λιχουδιές και μεζέδες.

Όλες οι αισθήσεις παρούσες λοιπόν σε ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα λευκώματα των τελευταίων χρόνων· καλογραμμένο, μελωδικότατο και γευστικότατο…

You might also like