Μπίρα εξ’ επαφής και χωρίς …περίμενε

Το πρώτο ανέπαφο (contactless) σύστημα πληρωμής σε Λονδρέζικη παμπ.

Στην Αγγλία τέθηκε  σε λειτουργία σε λονδρέζικη pub η πρώτη βαρελίσια μπίρα που θα τη σερβίρει …ο καθένας στον εαυτό του, μέσω ενός συστήματος ανέπαφης πληρωμής. Η μαζική εστίαση και τα ξενοδοχεία περιμένουν να επωφεληθούν.

Ήταν να μην μπει η αγορά στο ‘χορό’ των ανέπαφων πληρωμών. Το ένα μετά το άλλο, τα ‘κάστρα’ των σημείων πώλησης αγαθών υιοθετούν σύστημα των ανέπαφων πληρωμών και η μπίρα είναι ένα από τα προϊόντα που θα μπορούν να προσφέρονται με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών αναγνώρισης.

Η αυτόματη αντλία μπίρας, επιτρέπει στους πότες των βρετανικών pub, όπου θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση, να γεμίσουν το ποτήρι τους με την αγαπημένη μπίρα τους και να πληρώσουν επί τόπου, μ’ ένα άγγιγμα των καρτών τους ή  κάποιας άλλης συσκευής (π.χ. κινητό τηλέφωνο) κι όλο αυτό μέσα σε  60 δεύτερα.

Στην ουρά κύριοι…

Η εφαρμογή  Pay @ Pump έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις παμπ και τα μπαρ να επιταχύνουν το σέρβις τους: σύμφωνα με έρευνες, για τους Βρετανούς το να περιμένουν στην ουρά του μπαρ για μια μπίρα, είναι ότι χειρότερο κατά τη βραδινή έξοδό τους.

Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος χρόνος αναμονής στο μπαρ κατά τη διάρκεια  των εορταστικών ημερών και των αργιών είναι περίπου 12 λεπτά ( ανά παραγγελία), έτσι το  Pay @ Pump έχει σχεδιαστεί για να  μειώσει το χρόνο, ειδικά σε περιόδους που ο κόσμος βγαίνει έξω για ένα ποτό, π.χ. τα Χριστούγεννα.

Το πρώτο ανέπαφο (contactless) σύστημα πληρωμής  σε αντλία βαρελίσιας μπίρας σχεδιάστηκε κι αναπτύχθηκε από την   Barclaycard κι έχει ήδη εγκατασταθεί σε λονδρέζικη pub. Αναμένεται να βελτιώσει το χρόνο σερβιρίσματος, σε μια χώρα που, σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τέσσερις Βρετανούς βαριέται μέχρι …θανάτου να  περιμένει για να σερβιριστεί. Η αντλία μπίρας ανέπαφης πληρωμής, είναι αυστηρά για πότες ηλικίας 18 ετών και άνω και προς το παρόν προσφέρει μόνο μια δημοφιλή ale μπίρα.

Όλα γίνονται σε τρία εύκολα κι απλά βήματα. Ο πελάτης επιλέγει την μπίρα που θέλει από τη μικρή οθόνη στην κεφαλή της αντλίας, ακουμπά την κάρτα του ή την ηλεκτρονική συσκευή του στο κάτω μέρος της αντλίας όπου υπάρχει  μια οθόνη αναγνώρισης δεδομένων και, τέλος, τοποθετεί το ποτήρι του (500 γρ.) στη βάση περιμένοντας την αντλία να το γεμίσει.

Αν κάθε Βρετανός περιμένει μέχρι και 12 λεπτά για την παραγγελία του σε ώρες, ημέρες και περιόδους αιχμής και με δεδομένο ότι πίνει τουλάχιστον τρεις μπίρες κατά την έξοδό του, προκύπτει ένα ‘κέρδος’ σχεδόν 35 λεπτών της ώρας.

Σημαντικό διάστημα, αν αναλογιστούμε ότι οι ανυπόμονοι Βρετανοί, σε ποσοστό 24%, ακυρώνουν ή δεν δίνουν παραγγελία αν δεν εξυπηρετούνται, ενώ το 20% φεύγουν από το μπαρ αν διαπιστώσουν ότι η μπίρα τους δεν θα φτάσει στο τραπέζι τους τα επόμενα λεπτά της ώρας.

Θετικοί αγορά και καταναλωτές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, ένας στους πέντε Βρετανούς (19%), είναι θετικός με την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων στις ιστορικές βρετανικές pub.

Η κουλτούρα των ανέπαφων πληρωμών φαίνεται πως κατακυριεύει και την Αγγλία, χώρα που δεν αντιμετωπίζει το δικό μας πρόβλημα της παρα-οικονομίας και της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με στοιχεία του  δείκτη Barclaycard Contactless Spending Index, οι ανέπαφες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 173% σε όγκο και κατά 112% σε αξία μέσα στο 2016.

Η εφαρμογή αναμένεται να περάσει στο χώρο των ξενοδοχείων, ενώ οι υπεύθυνοι του σχεδίου βλέπουν με θετικό μάτι την εγκατάσταση τέτοιων αντλιών σε χώρους μαζικής εστίασης/ γρήγορου φαγητού.

Η πρώτη αντλία βαρελίσιας μπίρας με ανέπαφη πληρωμή εγκαταστάθηκε ήδη από το φθινόπωρο του 2016 στο Henry’s Café & Bar, στο πολυσύχναστο Piccadilly, στο Λονδίνο. Φωτό: Barclaycard.

You might also like