ΓαστριΜάης: η Αθήνα λατρεύει να τρώει …στους δρόμους & τις πλατείες I

Το πρώτο μέρος του γαστριμαργικού οδοιπορικού στα φεστιβάλ της πρωτεύουσας.

Συνωστισμός γαστριμαργικών  εκδηλώσεων και το φετινό Μάη στην πρωτεύουσα η οποία μετατράπηκε, για ορισμένες ημέρες, σε ένα τεράστιο υπαίθριο τραπέζι όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με διάφορες αφορμές, γεύτηκαν κουζίνες απ΄ όλο τον κόσμο. Το Grill ήταν εκεί, δοκίμασε, φωτογράφισε και καταγράφει…
Ρεπορτάζ: GrillMag Taste Team. Φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Ούτε μια ούτε δύο αλλά τέσσερις κορυφαίες εκδηλώσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και, ειδικότερα, με τη μαζική εστίαση, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του φετινού Μαΐου στην Αθήνα.

Με τη σειρά που είχαν ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκαν το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017»  που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό Αθηνόραμα, το Athens Street Food 2017 το οποίο εξελίχθηκε στο Γκάζι σε τρία Παρασκευοσαββατοκύριακα, το Athens Burger Fest 2017 το οποίο μετακόμισε σε νέο χώρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθήνας και το Beer Fest 2017 που διοργανώνει ο δήμος Βύρωνα.

Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017» 

Το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017» (5, 6 & 7 Μαΐου – Τεχνόπολη, Γκάζι) δεν είναι εκδήλωση γαστριμαργικής απόλαυσης αλλά περισσότερο μια ετήσια συνάντηση μικρών παραγωγών και  εμπορικών δικτύων διανομής, φέτος όμως για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση  φιλοξένησε πολλά περίπτερα, σε διάφορες γωνιές της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, όπου επαγγελματίες της μαζικής εστίασης πρόσφεραν ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό στους επισκέπτες αλλά και street food προτάσεις.

Λουκάνικα Μουτεβελής και σάλτσες Παπαδημητρίου Καλαμάτα. Υπέροχα hot dog με ‘ελληνική’ γεύση και υλικά. Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017».

 

Κι όπως φαίνεται αυτή η πτυχή του φεστιβάλ κέρδισε  τους επισκέπτες. Το Grill  επισκέφτηκε το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017» και γεύτηκε, μεταξύ άλλων τα περίτεχνα λουκάνικα Μουτεβελή στην κεντρική καντίνα της εκδήλωσης, συνοδευμένα με τα εξαιρετικά dressings Παπαδημητρίου- Καλαμάτα.

Πολύς κόσμος βρισκόταν μονίμως μπροστά από τη νεοσύστατη (2016) ομάδα μαγείρων Kamaroni η οποία ετοίμαζε στους περαστικούς δημιουργίες με βάση τα μακαρόνια. Για πρώτη φορά στο φεστιβάλ υπήρχε ένα αυθεντικό ελληνικό ψητοπωλείο, ο Ερωτόκριτος από το κέντρο της Αθήνας, όπου το καλαμάκι ήταν ο βασιλιάς της ψησταριάς. Το Δειπνοσοφιστήριο, ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης και γνωστή εταιρεία catering, διέθετε gourmet πιάτα σε δελεαστικές τιμές, ενώ αρκετές μικροζυθοποιίες παρουσίαζαν τα νέα, καλοκαιρινά προϊόντα τους.

Πολλοί μακαρονάδες στο περίπτερο των μαγείρων Kamaroni στο Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017».

 

Εξαιρετική ιδέα ήταν η πρόσκληση που απεύθυναν οι διοργανωτές σε έναν αναγνωρισμένο σεφ να φτιάξει πιάτα ειδικά για το Φεστιβάλ. Ο βραβευμένος Άγγελος Ναουμίδης, βραβευμένος και ο master του μοσχαρίσιου κρέατος, Γιάννης Γιαννίτσας  ετοίμαζαν καθημερινά τέσσερα ιδιαίτερα πιάτα. Ο πρώτος ετοίμαζε α) κρύα καραβιδόσουπα με καραβίδες από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και β) άγρια καπνιστή πέστροφα Βεγορίτιδας με τοπικά βότανα και ο δεύτερος ​γ) λουκάνικο μαύρου χοίρου με μακάλο και λευκή τρούφα και δ) τραχανότο με μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστό τουλουμίσιο τυρί και σκόνη παστουρμά.

Υπάρχει Ελλάδα χωρίς σουβλάκι; Ο Ερωτόκριτος στο Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017».

 

Athens Street Food Festival 2017

Το Athens Street Food Festival 2017 (5-6-7, 12-13-14, 19-20-21 Μαΐου, Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.Σ.Υ., Γκάζι) δεν χρειάστηκε πολύ κόπο για να συγκεντρώσει στα τρία Παρασκευοσαββατοκύριακα της λειτουργίας του χιλιάδες επισκέπτες, κάθε ηλικίας, που από τις τέσσερεις γωνιές της Αθήνας συνέρρευσαν στον, όχι και τόσο λειτουργικό,  χώρο του φεστιβάλ στο τέρμα της Ερμού.

Δεν έλειψαν τα γλυκίσματα από το Athens Street Food Festival 2017 .

 

Αισθητά αυξημένη ήταν η συμμετοχή επιχειρήσεων εστίασης σε σχέση με πέρυσι κι επίσης διευρυμένη ήταν η παρουσία ιδιαίτερων γευστικών προτάσεων απ’ όλο τον κόσμο. Με λίγη περισσότερη οργάνωση και με την κατάλληλη, στοχευμένη διαφήμιση στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο φεστιβάλ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως τουριστική ατραξιόν, καθώς ήδη προσελκύει αρκετούς τουρίστες.

Αρνητικά σχολιάστηκε από μερίδα του κόσμου το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε είσοδο 2,5 ευρώ ενώ παράπονα ακούστηκαν και για το γεγονός ότι οι τιμές, σε ορισμένα από τα προϊόντα που πωλούνταν εντός της εκδήλωσης, ήταν σε «κανονικές» τιμές εστιατορίου, δηλαδή σχεδόν απαγορευτικές για μερίδα επισκεπτών. Όλοι όμως φάνηκε να συμφωνούν ότι η ιδέα πίσω από τη διοργάνωση είναι έξυπνη και μπορεί, με ορισμένες αναγκαίες προσαρμογές, να αποδώσει τα μέγιστα τόσο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις όσο και για το θεσμό τον ίδιο.

Η ύπαρξη τυποποιημένων περιπτέρων αν και διευκόλυνε τους επαγγελματίες της εστίασης που έπρεπε να εξυπηρετήσουν πάρα πολλού,  εκατοντάδες σε κάποιες στιγμές αιχμής,  πελάτες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και κινούμενοι σε ελάχιστα τετραγωνικά, στέρησε κάτι από τη μαγεία του street food.

Η τοποθέτηση των περιπτέρων το ένα δίπλα στο άλλο, εξοικονομούσε μεν χώρο, δημιουργούσε όμως σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και στην παρουσίαση των καταστημάτων· δυστυχώς κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει σε κανέναν με ευκολία τι ακριβώς πρόκειται να φάει, πως θα μπορούσε να το φάει και, ακόμα περισσότερο, τι αντιπροσωπεύει για την κάθε εθνική κουλτούρα κάθε λαού αυτό που θα φάει.

Όσο αφορά τον πυρήνα της εκδήλωσης, το φαγητό αυτό καθεαυτό, ξεχωρίσαμε το  Mentaleaty, μια πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (ΚοιΣΠΕ) «Αθηνά- Ελπίς», το οποίο δίνει τη δυνατότητα εργασίας/ κοινωνικοποίησης σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.  Τα παιδιά του συνεταιρισμού ετοίμασαν γευστικά ασιατικά πιάτα, ενώ παράλληλα προωθούσαν και το ομώνυμο Asian Restaurant στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό.

Ωραία η ιδέα και επίσης πολύ ωραία η εκτέλεσή της από την ομάδα/παρέα των Guerilla Chef, οι οποίοι ετοίμαζαν και διέθεταν ιδιαίτερα μπέργκερ και ξεχωριστά σάντουιτς. Πρόκειται για ομάδα μαγείρων χωρίς σταθερό χώρο εργασίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εστίαση εκδηλώσεων και προσωπικών ή εταιρικών πάρτι με δικές τους εμπνευσμένες δημιουργίες.

Downtown, graffiti και street αισθητική από την εντυπωσιακή ομάδα των Guerilla, στο Athens Street Food Festival 2017.

 

Μπορεί στο περίπτερο του Clap The Restaurant να μην βρισκόταν ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Χρήστος Σοκόλης αλλά ο μικρότερος του αδελφός, το πνεύμα όμως του βραβευμένου ιδιοκτήτη και διαχειριστή μονάδων εστίασης ήταν εκεί. Αν κι ένα από τα κορυφαία gourmet εστιατόρια της πόλης, το Clap βρισκόταν στο A.S.F. με την «Αποδομημένη Φασολάδα» του, με ένα υπέροχο σάντουιτς με χοιρινή πανσέτα κ.ά.

Ιδιαίτερα αγαπήθηκε από το κοινό το Gurun Street Food το οποίο απευθυνόταν τους λάτρεις του χοιρινού. Το κατάστημα σέρβιρε porchetta, ψητό χοιρινό γεμισμένο με βότανα και καρυκεύματα, με προέλευση από την κεντρική Ιταλία που θεωρείται ένα από τα αγαπημένα ιταλικά street food.

Το Gurun Street Food σέρβιρε, μεταξύ άλλων, ιταλική porchetta, ψητό χοιρινό γεμισμένο με βότανα και καρυκεύματα στο Athens Street Food Festival 2017. Και ξετρέλανε κόσμο…

 

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση του φετινού Α.S.F. ήταν το  Gozleme, ένα κατάστημα που δανείστηκε το όνομά του από την ανατολίτικη πίτα γκοζλεμέ, προσαρμοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να την απολαύσουν τόσο οι εραστές του κρέατος όσο και οι χορτοφάγοι. Και μόνο η θέα της παρασκευής της συγκέντρωνε κάθε τόσο στο περίπτερο της επιχείρησης δεκάδες επισκέπτες: πρόκειται για μια χειροποίητη λεπτή πίτα με παραδοσιακό φύλλο,  η οποία γεμίζει με διάφορα υλικά και  ψήνεται σε μεγάλη κυρτή μεταλλική καυτή πλάκα.

Όλα τα λεφτά στην περίπτωση του Gozleme είναι η μεγάλη κυρτή μεταλλική καυτή πλάκα πάνω στην οποία ψήνεται αργά η χειροποίητη λεπτή πίτα γκοζλεμέ που έχει ήδη γεμίζει με διάφορα υλικά. Στο Athens Street Food Festival 2017.

 

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού εδώ.

You might also like