Γοήτευσαν οινόφιλους κι επαγγελματίες τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας

Στη 2η διοργάνωση της εκδήλωσης 'ΟινοΚεντρικά' από τη Vinetum.

Τα φετινά ΟινοΚεντρικά οργανώθηκαν για 2η φορά, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και είχαν περισσότερους από 1.100 επισκέπτες. Ήταν μια συνδιοργάνωση της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας- ΕΝΟΑΚΕ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας.

 

Στην «καρδιά» της χώρας, με δεκάδες οινοποιεία και μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων, η Κεντρική Ελλάδα είναι από τις πιο σημαντικές ―αλλά ίσως λιγότερο γνωστές― οινικές περιφέρειες. Με στόχο να τη μάθει το οινόφιλο κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης, η ΕΝΟΑΚΕ ξεκίνησε πέρυσι την ομαδική παρουσίαση των κρασιών της στην Αθήνα με την εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΟινοΚεντρικά».

Στα ΟινοΚεντρικά 2017 δοκιμάστηκαν τα κρασιά 22 καθιερωμένων και νεότερων οινοποιείων Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι επισκέπτες ήρθαν έτσι σε επαφή με τα «Κρασιά των Βουνών», όπως αυτοπροσδιορίζονται τα κρασιά της ευρείας αυτής οινοπαραγωγικής περιοχής, με το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο και τους αμπελώνες πάνω ή γύρω σε αυτό.

Οι παραγωγοί που συμμετείχαν στα ΟινοΚεντρικά του 2017.

 

Εκεί φιλοξενούνται γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, από τις οποίες παράγεται μεγάλη και ευρεία γκάμα κρασιών, συχνά με κοινό παρονομαστή έναν ογκώδη, στιβαρό και πληθωρικό χαρακτήρα, ανάλογο με τους ορεινούς όγκους προέλευσής τους.

Καινοτομία της φετινής εκδήλωσης ήταν το «Wine Βar» των ΟινοΚεντρικών, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα γαστρονομίας όπως αλλαντικά (Αλλαντοποιείου Στρεμμένου και Φάρμας Μπράλου), αυγοτάραχο (Trikalinos), ελιές (Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας), καπνιστή πέστροφα (Frésco), μανιτάρια (Δίρφεως), ντολμαδάκια (Παλίρροιας), ξηρά σύκα (Ascada Farm) και τυριά (Maltezos Farm, Ολύμπου, Παγώνη και Πέππα).

Με αυτόν τον τρόπο, τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας δοκιμάστηκαν και «εν δράσει», δηλαδή κατάλληλα συνδυασμένα με φαγητό, όπως είναι άλλωστε ο πλέον φυσικός προορισμός τους.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum. Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις της εδώ.

You might also like