« Είναι trend αλλά θέλουν προσοχή τα Big Data »

Ο Αλέξιος Γρίβας, IT Manager του Eden Beach Resort μιλάει στο Grill.

Το Grill συζητάει με έναν από τους κορυφαίους μάνατζερ της πληροφορικής με  πλούσια εμπειρία στην ‘πρώτη γραμμή’ της τεχνολογίας και προϋπηρεσία σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις πληροφορικής και ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: Αλέξιος Γρίβας.

 

Τη νέα κοινοτική νομοθεσία η οποία προβλέπει αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που συλλέγουν οι επιχειρήσεις από το πελατολόγιό τους, αναλύει ο Αλέξιος Γρίβας,  επικεφαλής του τομέα της πληροφορικής στον ξενοδοχειακό όμιλο Somewhere, στον οποίο ανήκει το Eden Beach Resort. Ταυτόχρονα περιγράφει τις minimum απαιτήσεις που προϋποθέτει ένα σύστημα πληροφορικής για τις ανάγκες μιας επιχείρησης μαζικής εστίασης.

Grill | Σε μια εποχή που «κάθε ευρώ μετράει» μπορεί να αποτελέσει ένα μηχανογραφικό σύστημα ή ένα πρόγραμμα διαχείρισης/ ελέγχου προμηθειών, πηγή εξοικονόμησης κόστους για μια επιχείρηση μαζικής εστίασης;

Αλέξιος Γρίβας | Θεωρώ δεδομένο ότι η επένδυση σε ΙΤ Υποδομές θα συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση κόστους. Πλέον είμαστε στην εποχή του Digital Evolution, του Cloud, του Mobility και των Millennials. To ΙΤ όχι μόνο συμβάλει στην εξοικονόμηση κόστους αλλά διεισδύει επιθετικά στο να αποφέρει αύξηση εσόδων στην επιχείρηση. Επομένως μια επιχείρηση μαζικής εστίασης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην σχεδίαση μίας σωστής βάσης ώστε πλέον σε δεύτερο χρόνο να αξιοποιήσει την τεχνολογία ώστε να πετύχει αύξηση του συνολικού Revenue. Μια σωστή βάση αποτελεί η επένδυση σε μια ολοκληρωμένη λύση ERP η οποία θα περιέχει module αποθήκης, προμηθειών, Συνταγές  Μερίδες – Αναλώσεις των ειδών του καταλόγου, διαχείρισης προσωπικού και βαρδιολόγιο, ίσως ακόμη και τη γενική λογιστική ώστε να μην βασίζεται σε outsourcing προγράμματα και να έχεις στην κατοχή σου όλα τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. Σε συνδυασμό με ένα end point σύστημα ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας στα σημεία πώλησης αλλά και ασύρματα (Mobile Device, Tablet & PDA) το οποίο θα γεφυρώνει με το ERP πετυχαίνεις τον πλήρη έλεγχο και ανεβάζεις τον συντελεστή παραγωγικότητας και ποιότητας ειδών και υπηρεσιών προς τον πελάτη. Έπειτα θα μπορούσε να προστεθεί στο υφιστάμενο ERP και Module BI (Business Intelligence) με αναλυτικό Reporting σε πολύ απλή μορφή με γραφήματα και γραφικές παραστάσεις καθώς επίσης και Module υπολογισμού Budget και Forecasting τα οποία θα συνεισφέρουν στην οργάνωση και διαχείριση της επιχείρησης.

Κύριε Γρίβα γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τη την ανάγκη συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης των Big Data. Εσείς πιστεύετε στη «δύναμή» τους

Σαφώς και τα Big Data αποτελούν ένα trend της εποχής· προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να περιορίζονται σε ουσιώδη Data τα οποία θα εξυπηρετούν τα όσα προανέφερα. Δηλαδή την σωστή λειτουργικότητα της επιχείρησης και να μην διατηρούμε δεδομένα ή και πελατολόγιο που δεν μας αφορά άμεσα. Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι η δύναμη των Big Data πρόκειται να ανατραπεί με το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τον General Data Protection Regulation ( GDPR) που αφορά την προστασία δεδομένων. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25.05.2018, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, χωρίς την ανάγκη ψήφισης εθνικής νομοθεσίας και καταργώντας την υφιστάμενη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός αυξάνει σημαντικά τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ενώ το μέγεθος των προβλεπόμενων προστίμων τον τοποθετεί πολύ υψηλά στην ατζέντα της ανώτατης διοίκησης. Αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο διαχειρίζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πελατών, πελατών των πελατών τους, εργαζομένων, συνεργατών ή άλλων φυσικών προσώπων.

Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις;

Oι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι :

  • Να τηρούν τις βασικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
  • Να δίνουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα σε συνεργάτες τους μόνον υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
  • Να αναπτύξουν ηλεκτρονικά εργαλεία για την έγκαιρη και δωρεάν ανταπόκριση σε αιτήματα για:
  • πρόσβαση στα δεδομένα
  • διόρθωση των δεδομένων
  • διαγραφή των δεδομένων
  • περιορισμό της επεξεργασίας
  • παράδοση των δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε όλα τα παραπάνω καλούνται να συμμορφωθούν ακόμη και οι μικροϊδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους το πολύ ένα κατάστημα.

Ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες δυσκολεύονται να εμπιστευτούν στοιχεία της λειτουργίας τους σε μια τρίτη επιχείρηση ή να ανεβάσουν δεδομένα στο σύννεφο. Εσείς τι θα τους συμβουλεύατε;

 Η άποψη μου όσον αφορά τις υποδομές που σχεδιάζω είναι ότι το Cloud αποτελεί το τρίτο Layer ασφαλείας καθώς και το πιο ισχυρό. Είμαι υπέρ του υβριδικού μοντέλου, δηλαδή μιας στιβαρής On Premise υποδομής σε συνδυασμό με υπηρεσίες στο Cloud (as a service) Back Up – DR (Disaster Recovery). Επομένως τα επίπεδα ασφαλείας βάση σχεδιασμού που σας προανέφερα και ειδικά για τις κυβερνοεπιθέσεις είναι :

  • Backup στις υφιστάμενες υποδομές.
  • Backup σε μια συνολική λύση Storage.
  • Backup στο Cloud.

Διότι οι κυβερνοεπιθέσεις συνήθως που διαδραματίζονται αποσκοπούν στην υποκλοπή στοιχείων ή στο κλείδωμα αρχείων και επαναφορά έναντι αμοιβής. Η λύση της Microsoft με το Azure πληροί όλους τους κανόνες Privacy (International code of practice for cloud privacy, ISO/IEC 27018) και διασφαλίζει πλήρως την υποδομή μιας επιχείρησης με βάση τα παρακάτω :

  • Design and operational security.
  • Identity and access.
  • Encryption and key management.
  • Network security.
  • Threat management.

Αλέξιος Γρίβας: IT Manager, Eden Beach Resort & Somewhere Boutique Hotel Vouliagmeni

Δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής πάνω από 10 χρόνια. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην Mellon Technologies ως Software Engineer, στο programming development και το χειρισμό βάσεων δεδομένων. Στις αρχές του 2011 ανέλαβε το ρόλο του IT Manager στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Συνέβαλε στην εγκατάσταση του πρώτου IP τηλεφωνικού κέντρου σε ξενοδοχείο της Αθήνας και τη δημιουργία μιας εξελιγμένης υποδομής Wi-Fi που καλύπτει τους κοινόχρηστους χώρους, 385 δωμάτια και τα επισιτιστικά τμήματα, με αυτοματισμούς και ανεπτυγμένο intelligence. Υπήρξε πρωτεργάτης σε εφαρμογές του cloud computing στα ξενοδοχεία, το οποίο επισφραγίστηκε με την παρουσία του ως ομιλητής στο συνέδριο Hospitality Now 2015, παρουσιάζοντας σε case study τις 30 βέλτιστες πρακτικές στον χώρο του τουρισμού. Τον Ιούλιο του 2016 μετακινήθηκε στην εταιρεία Pyramis Hotels S.A., αναλαμβάνοντας τη θέση του IT Manager στα ξενοδοχεία Somewhere Hotel Βουλιαγμένη & Eden Beach Resort.

Δημοσιεύτηκε στο 10ο τεύχος του Grill, Ιούνιος 2017.

You might also like