Σνακ ακρίδων και πόσιμα γεύματα: το μέλλον της τροφής;

Σύγχρονες, καινοτόμες επιχειρήσεις τροφίμων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τον προβληματισμό που επικρατεί στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες σχετικά με το μέλλον της διατροφής, αλλά και τις απαντήσεις που δίνει η τεχνολογία στο ερώτημα της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους σε ένα πλανήτη περιορισμένων πόρων, μετέφεραν χθες το βράδυ από τη Γαλλία στην Ελλάδα τρεις Γάλλοι επιχειρηματίες, καλεσμένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Στην εκδήλωση «Τα Τρόφιμα Του Μέλλοντος», την οποία παρακολούθησαν δεκάδες σπουδαστές σχολών μαγειρικής, φοιτητές του Πολυτεχνείου, επιστήμονες, επιχειρηματίες και σεφ, αλλά και απλοί πολίτες με ενδιαφέρον για θέματα διατροφής και περιβαλλοντικής προστασίας, την παράσταση έκλεψαν οι τρεις προσκεκλημένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου, ιδιοκτήτες ή στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νέα πεδία διατροφής και προτείνουν καινοτόμες, συχνά ακραίες, λύσεις για το πρόβλημα του επισιτισμού και της περιβαλλοντικής προστασίας.

O Clement Scellier από την εταιρεία Jimini’s που κατασκευάζει μπάρες διατροφής από έντομα, ο Nicolas Richardot από την εταιρεία Tassiopée που κατασκευάζει ένα βρώσιμο κύπελλο καφέ και ο Nicolas Sendowski της Feed που δημιούργησε πόσιμα γεύματα και μπάρες, εντυπωσίασαν το ελληνικό κοινό που γέμισε το αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου για να παρακολουθήσει τις εισηγήσεις τους και να τους απευθύνει ρωτήματα σχετικά με τις καινοτόμες επιχειρήσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το μέλλον της διατροφής του ανθρώπου.

Ασφυκτικά γεμάτο το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με νέους κυρίως ανθρώπους που θέλησαν να δούνε πρώτοι το ‘αύριο της διατροφής’.

 

Ο Clerment Scellier (κεντρική φωτογραφία) αναφέρθηκε στο εξωφρενικό κόστος που έχει για την ανθρωπότητα σε νερό, ενέργεια και τροφή, η εκτροφή μιας αγελάδας (ξοδεύονται περίπου 12.000 λίτρα νερό κατά τη διάρκεια της ζωής της), σε αντίθεση με τους ελάχιστους φυσικούς πόρους που δαπανώνται για την εκτροφή εντόμων που μπορούν να παρέχουν στον άνθρωπο τις ποσότητες της πρωτεΐνης που χρειάζεται.

Η εταιρεία του εκτρέφει συγκεκριμένα είδη εντόμων τα οποία έχουν ελεγχθεί για την τοξικότητά τους και το ποσοστό πρωτεϊνών που παρέχουν και από τα έντομα αυτά δημιουργεί ένα είδος αλευριού (σκόνη από αλεσμένα έντομα) που αποτελεί τη βάση για τις μπάρες διατροφής που παράγει. Η γεύση των συγκεκριμένων προϊόντων δεν διαφέρει καθόλου από τις συνηθισμένες μπάρες δημητριακών (είναι αρωματισμένες με κανέλα, μήλο κ.λπ.), η διατροφική τους αξία είναι πολύ μεγάλη και ο μόνος περιορισμός στην κατανάλωσή τους είναι ότι δεν μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που έχουν αλλεργία σε αρθρόποδα (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες κ.λπ.)

Ο Nicolas Richardot από την εταιρεία Tassiopée περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύασε ένα κύπελλο για καφέ, από αλεύρι και σοκολάτα, το οποίο δεν λιώνει στην επαφή με το ζεστό ρόφημα, ενώ στο τέλος μπορεί να καταναλωθεί σαν μπισκότο.

Αγανακτισμένος από τα εκατομμύρια κύπελλα καφέ που χρησιμοποιούνται καθημερινά ανά τον κόσμο, ο Nicolas Richardot από την εταιρεία Tassiopée, δημιούργησε ένα κυπελλάκι καφέ που αφού πιεις τον καφέ σου σ’ αυτό, στο τέλος το τρως σαν μπισκότο.

 

Τέλος ο Nicolas Sendowski της Feed περίγραψε τη λύση που δίνει η εταιρεία του σε όσους δεν έχουν το χρόνο για ένα πλήρες γεύμα στο μέσον της ημέρας, κυρίως σε φοιτητές κι εργαζόμενους, περιγράφοντας ένα φουτουριστικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι ‘πίνουν’ ένα πλήρες γεύμα ή τρώνε ενεργειακές μπάρες, χωρίς ζωικής προέλευσης ουσίες, απαλλαγμένα από λακτόζη και γλουτένη και φυσικά χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Ο Nicolas Sendowski της Feed δημιούργησε πόσιμα γεύματα και ειδικές μπάρες που αναπληρώνουν ένα πλήρες γεύμα για όσους δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα για να φάνε μαγειρεμένο φαγητό.

 

“Θα πέσει το κόστος εκτροφής εντόμων”

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Clerment Scellier τον οποίο ρωτήσαμε για την αντίδραση της γαλλικής βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος στην ανάπτυξη των εταιρειών που καλλιεργούν έντομα. «Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αρνητική αντίδραση, θα έλεγα μάλιστα ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Μέχρι να αναπτυχθεί η βιομηχανία της εκτροφής εντόμων δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει αντίδραση, όταν η βιομηχανία αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα και η τεχνολογία έχει δώσει λύσεις σε ορισμένα προβλήματα κόστους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εκτροφή εντόμων,  ίσως δούμε κάποιες κινήσεις εξαγορών- μάλιστα στη Σουηδία μια παραδοσιακή βιομηχανία κρέατος έχει ήδη εξαγοράσει μια εταιρεία που ασχολείται με έντομα» μας είπε ο νεαρός Γάλλος επιχειρηματίας ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες χρηματοδοτούν το εγχείρημά του.

O Clement Scellier από την εταιρεία Jimini’s, εκτρέφει διάφορα έντομα, τα αλέθει και με τη σκόνη τους – πλούσια σε πρωτεΐνες- δημιουργεί τη βάση για ενεργειακές μπάρες οι οποίες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κοινές των δημητριακών, είναι όμως πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες- πιο πλούσιες από ισόβαρη ποσότητα κρέατος.

 

Ρωτήσαμε το Γάλλο επιχειρηματία τι είναι αυτό που θα προσδιορίσει το κόστος στην εκτροφή εντόμων στο άμεσο μέλλον κι εκείνος μας απάντησε: «Έχουμε μάθει να εκτρέφουμε ζώα εδώ και χιλιάδες χρόνια κι έχουμε πετύχει πλέον να μειώσουμε το κόστος της εκτροφής τους, γι’ αυτό νομίζουμε ότι η εκτροφή ζώων για κρεατοπαραγωγή είναι κάτι φθηνό- δεν είναι όμως. Αντίθετα, το κρέας ακριβαίνει όσο περνούν τα χρόνια κι αναφέρομαι στο ποιοτικό κρέας. Στη Γαλλία φτάσαμε στο σημείο να τοποθετούν αντικλεπτικά πάνω στο κρέας στα σουπερμάρκετ γιατί υπάρχουν πολλοί φτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούν να το αγοράσουν και το κλέβουν. Αντίθετα το κόστος της εκτροφής εντόμων έχει πέσει κατά περίπου 15% μόνο τα τελευταία τρία χρόνια κι αναμένεται να συνεχίσει να πέφτει, όσο αποκτούμε τεχνογνωσία κι όσο εμφανίζονται περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με τα έντομα».

You might also like