‘Χτυπάει’ κουζίνες και εστιατόρια η σεξουαλική παρενόχληση

"Me Too" κίνημα και από γυναίκες σερβιτόρους στις ΗΠΑ.

Μετά το Χόλιγουντ, τον αθλητισμό, το στρατό και την πολιτική, το τσουνάμι των αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών εργαζομένων έφτασε και στα εστιατόρια, χώρος στον οποίο οι αρνητικές ειδήσεις δεν είναι, δυστυχώς, κάτι εντελώς καινούργιο.

 

Βροχή αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών εργαζομένων πέφτει αυτό το διάστημα πάνω στην αμερικανική βιομηχανία μαζικής εστίασης και έχει οδηγήσει στην καθαίρεση διευθυντικών στελεχών αλλά και στην αποπομπή από τα διοικητικά συμβούλια ακόμα και ιδρυτών εστιατορικών επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αντίθετα είναι αρκετά παλαιότερο απ’ ότι σε άλλες βιομηχανίες που κλονίζονται αυτό το διάστημα από τις αποκαλύψεις, αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε αγγίξει τα υψηλά κλιμάκια των διευθυντικών στελεχών ενώ δεν είχε οδηγήσει σε τρανταχτές παραιτήσεις.

Ταυτόχρονα (επαν)έρχεται στο φως της δημοσιότητας παλαιότερη αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτική έρευνα, σύμφωνα με την οποία 4 στις 10 γυναίκες που εργάζονται σε εστιατόριο γρήγορης εστίασης αντιμετωπίζουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας– αναλογία μεγαλύτερη κατά 60% σε σχέση με άλλους κλάδους εργαζομένων στις ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες της οργάνωσης «Fight for 15$» (www.fightfor15.org) ένα κίνημα χαμηλόμισθων εργαζομένων στις ΗΠΑ το οποίο δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια και διεκδικεί αύξηση του κατώτερου ωρομίσθιου από 7,25 δολάρια/ ώρα που είναι σήμερα στα 15 δολάρια/ ώρα στις αλυσίδες των fast-food. Η οργάνωση αυτή έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί σε βάρος των εργαζομένων (κυρίων μαύρων, Ασιατών και Λατινοαμερικανών) σε ορισμένες από τις κορυφαίες αμερικανικές αλυσίδες ταχείας εστίασης.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν αυξήσεις μισθών – και πετύχαιναν κάποιες πρώτες νίκες όπως στην περίπτωση των εστιατορίων Target που αύξησαν το ωρομίσθιο των εργαζομένων τους στα 15 δολάρια-οι αποκαλύψεις ήρθαν να επισκιάσουν κάπως τις εργατικές διεκδικήσεις, φέροντας σε πρώτο πλάνο τη σεξουαλική παρενόχληση. Αν και το πρόβλημα εντοπίζεται στα fast food όπου απασχολείται το μεγαλύτερο αριθμητικά ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου, τη δημοσιότητα ‘έκλεψαν’ ειδήσεις από το χώρο του casual και του fine dining.

Η παραίτηση του Mario Batali

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 ο εστιατορικός κόσμος των ΗΠΑ έμεινε εμβρόντητος με την ανακοίνωση της αποχώρησης του σεφ και τηλεπαρουσιαστή Mario Batali από την ηγεσία της εταιρείας διαχείρισης εστιατορίων Batali & Bastianich Hospitality Group (B&B Hospitality), εξαιτίας ισχυρισμών εργαζομένων γυναικών για  σεξουαλική παρενόχλησή τους από τον Batali στα εστιατόρια, ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας στο περιοδικό Eater New York.

Μια πρώην υπάλληλος ανέφερε περιστατικό στο οποίο ο σεφ την άρπαξε ξαφνικά από πίσω και την κράτησε σφιχτά πάνω του, ενώ μια άλλη δήλωσε ότι ο 57χρονος σήμερα Batali της έπιασε το στήθος σε ένα πάρτι. Αρκετές άλλες κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν σεξουαλικού περιεχομένου προσκλήσεις από τον Batali.

Ο  ιταλικής καταγωγής Mario Batali δίνει συνέντευξη στο 3rd Annual Food Summit (2012), στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση του περιοδικού Atlantic Monthly. Απομακρύνθηκε από την εταιρεία B&B Hospitality στην οποία συμμετείχε ως μέτοχος.

 

Ο Batali, γνωστός για δύο διάστημα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που έχει δημιουργήσει, το Babbo Ristorante και το  Del Posto, αλλά και ως συνιδιοκτήτης εστιατορίων και στις δύο όχθες των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αποδέχεται τις κατηγορίες και ζητάει συγγνώμη.

«Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που κακομεταχειρίστηκα και έβλαψα. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα των ατόμων που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες, ένα μεγάλο μέρος των όσων περιγράφουν, πράγματι, ταιριάζει με τον τρόπο που έχω ενεργήσει στο παρελθόν. Αυτή η συμπεριφορά ήταν λάθος και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη και λυπάμαι βαθύτατα για τον πόνο, την ταπείνωση ή την ενόχληση που έχω προκαλέσει στους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους φίλους και την οικογένειά μου» ανέφερε. Δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη όσων έβλαψε ή απογοήτευσε- η ‘δεύτερη ευκαιρία’ όπως αποκαλείται η τυποποιημένη αυτή δήλωση στις ΗΠΑ.

 «Στήσαμε αυτά τα εστιατόρια έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοί μας να μπορούν να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το φαγητό τους, αλλά το παράκανα  με τη συμπεριφορά μου» δήλωσε ο Batali και συνέχισε εξηγώντας: «Δεν θα κάνω αυτό το λάθος και πάλι. Θέλω οι άνθρωποι που εργάζονται ή δειπνούν στα εστιατόρια που εμπλέκομαι να νιώθουν απολύτως άνετοι και ασφαλείς».

Το κλασάτο Del Posto του Mario Batali, στη Νέα Υόρκη, συγκαταλέγεται στα κορυφαία ιταλικά εστιατόρια των ΗΠΑ. Το Πρωτοχρονιάτικο Gala Menu του με 8 πιάτα, το οποίο επιμελήθηκε η Executive Chef Melissa Rodriguez κοστολογήθηκε στα 450 ευρώ το άτομο.

 

Ο Batali είχε κατηγορηθεί για ‘ανάρμοστη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας’ και πριν από περίπου ένα χρόνο αλλά η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα εστιατόρια που έχει δημιουργήσει δεν τον απομάκρυνε, παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της αναφέρει ρητά ότι ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους υπαλλήλου ή στελέχους τιμωρείται’ με απόλυση.

Η B&B Hospitality, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε ανακοίνωσή της, αφού αναφέρει ότι εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα τις καταγγελίες των γυναικών σε βάρος του Batali, καταλήγει στο ότι «η απόφαση για την αποχώρηση του Batali ήταν κοινή». Η B&B Hospitality, προσέλαβε ήδη την εταιρεία ερευνών T&M Protection Resources, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες, να συντάξει έκθεση και να προτείνει λύσεις.

Η B&B Hospitality δημιουργήθηκε από τον Batali και το ζεύγος Joe και Lidia Bastianich και αυτή τη στιγμή διαθέτει 12 εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ενώ αναπτύσσει τα concept- restaurant Carnevino, Otto Enoteca Pizzeria και B&B Ristorante στο Λας Βέγκας. Στο Λος Άντζελες η B&B είναι συνιδιοκτήτρια των εστιατορίων Osteria Mozza και Pizzeria Mozza, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι διοικούνται από γυναίκες μάνατζερ οι οποίες αμέσως έσπευσαν να απομακρύνουν τον Batali από τα εστιατόρια αυτά.

Στα ‘μανταλάκια’ και ο Ken Friedman

Ο Νεοϋορκέζος εστιάτορας Ken Friedman ήταν το επόμενο ηχηρό όνομα της εστίασης των ΗΠΑ που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, ύστερα από δημοσιεύματα στους The New York Times. Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του Batali από την B&B Hospitality, ο πολύ γνωστός σεφ δήλωσε κι αυτός ότι αποδέχεται τις κατηγορίες και ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Ο Friedman είναι συνδημιουργός του εστιατορίου Spotted Pig, αγαπημένο στέκι των rock stars και των εστιατορίων Breslin Bar & Dining Room, John Dory Oyster Bar, Salvation Taco και White Gold Butchers, που θεωρούνται από τα πιο trendy στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Επίσης αναπτύσσει την αλυσίδα Tosca Café στο Σαν Φρανσίσκο ενώ πρόσφατα μπήκε και στη μεγάλη αγορά του Λος Άντζελες με το εστιατόριο The Hearth & Hound.

Ο Αμερικανός σεφ Ken Friedman με την ευρεία αποδοχή από τους αστέρες του Χόλιγουντ και της μουσικής βιομηχανίας και φίλος πολλών προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ. Παραδέχτηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά εργαζόμενες γυναίκες στα εστιατόριά του.

 

Στην περίπτωση του Friedman τα πράγματα είναι πιο σοβαρά διότι 10 γυναίκες τον κατηγορούν για ανοιχτή, επιθετική και πολύ συγκεκριμένη σεξουαλική παρενόχληση: ανέφεραν ότι ζητούσε από αυτές επίμονα να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους (έχουν ήδη παρουσιάσει ηλεκτρονικούς διαλόγους σε κινητά τηλέφωνα και e-mails) ή τις καλούσε σε ομαδικό σεξ σε σπίτια φίλων, ότι τις πολιορκούσε με χυδαία λεκτικά πειράγματα, ότι τους έβαζε χέρι την ώρα της δουλειάς κ.λπ.

Μάλιστα κατάγγειλαν ότι ο Friedman είχε δημιουργήσει ειδικό ‘δωμάτιο βιασμού’ (‘rape room’ όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσαν οι καταγγέλλουσες), στο οποίο πραγματοποιούσε κάποιες από τις πράξεις του. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι καταγγέλλουσες αναγνωρίζουν και τον Mario Batali, μεταξύ εκείνων που επισκέπτονταν τακτικά το ‘δωμάτιο βιασμού’, φιλοξενούμενος του Friedman.

«Ζητώ συγγνώμη δημοσίως για τις πράξεις μου» , δήλωσε στους Times ο Friedman, λέγοντας πως η συμπεριφορά του ήταν «αγενής και λανθασμένη». Αναγνώρισε ότι το γυναικείο προσωπικό των εστιατορίων του «είναι από τα καλύτερα  του κλάδου και το να τις θέσω σε αυτή την ταπεινωτική κατάσταση είναι κάτι αδικαιολόγητο». 

The Spotted Pig του Ken Friedman στο West End της Νέας Υόρκης: τόπος συνάντησης διασημοτήτων από το χώρο της δισκογραφικής βιομηχανίας από την οποία προέρχεται ο συνιδιοκτήτης του Ken Friedman. Αλλά και τόπος βιασμού γυναικών εργαζομένων στην επιχείρηση.

 


Δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος του περιοδικού Grill, Δεκέμβριος 2017. Στην κεντρική φωτογραφία το Babbo Ristorante του Mario Batali  ένα από τα σημεία συνάντησης της ιταλικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

You might also like