Τρόφιμα: 20 τάσεις (και πολλές γεύσεις) για το 2018

Σύμφωνα με την αμερικανική National Restaurant Association.

Με επίκεντρο τον επώνυμο σεφ που μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά αλλά και φθηνά πιάτα και με τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών προϊόντων που αποτελούν μια πρώτη εγγύηση ‘φυσικότητας’ και υγιεινής διατροφής, η βιομηχανία της εστίασης αναπτύσσεται διεθνώς και το 2018.  Ιδού οι σημαντικότερες τάσεις έτσι όπως τις διατυπώνουν αυτοί που ‘μελετάνε’ περισσότερο και βαθύτερα από τον οποιοδήποτε, το σύγχρονο καταναλωτή: οι Αμερικανοί εστιάτορες. Με τη βοήθεια, φυσικά, των σεφ.

 

Στα τέλη του 2017 η National Restaurant Association, η ισχυρή συλλογική οργάνωση της βιομηχανίας μαζικής εστίασης των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε σε δείγμα 700  σεφ, μέλη όλοι τους της, επίσης σημαντικής, American Culinary Federation.

Κύριο ερώτημα της έρευνας ήταν η πρόβλεψη των τάσεων στα τρόφιμα, τα ποτά και την εστίαση για το 2018.  Οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν πάνω από 160 φαγητά, συνταγές και διατροφικές ή εστιατορικές τάσεις, κατατάσσοντάς τες ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του 2018.

Τα δημητριακά kamut (ή κορασάν όπως είναι η παλαιότερη ονομασία τους) είναι πολύ γνωστά στον αραβικό και Μεσανατολικό κόσμο. Στη φωτογραφία πιάτο με βρασμένο σιτάρι kamut, βότανα και αντζούγιες, ελαιόλαδο, σκόρδο και αλάτι.

 

Η έρευνα κατέληξε σε μια λίστα, η γνωστή ‘What’s Hot List’, η οποία δίνει μια αρκετά καθαρή εικόνα για το τι σκέφτονται και πως αναμένεται να κινηθούν οι άνθρωποι που διαμορφώνουν -σε μεγάλο βαθμό- τις γευστικές επιλογές των Αμερικανών και  την εν γένει εικόνα του κλάδου της εστίασης.

Ταυτόχρονα μέσα από τη λίστα, χιλιάδες εστιάτορες, σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνουν τους νέους καταλόγους των εστιατορίων τους, μετά την κορύφωση της Πρωτοχρονιάς, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν ή να εμπλουτίσουν το μενού.

Τρόφιμα: Top 20 τάσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της National Restaurant Association, οι κύριες τάσεις των μενού για το 2018 είναι οι παρακάτω.

  1. Νέες κοπές κρεάτων όπως shoulder tender, oyster steak, Vegas Strip Steak, κοπή Merlot κ.ά.
  2. Χειροποίητα καρυκεύματα.
  3. Πιάτα εμπνευσμένα από το street food διαφόρων χωρών του κόσμου όπως tempura, kabobs/ κεμπάπ, dumplings, pupusas/ πίτα από το Ελ Σαλβαδόρ κ.ά.
  4. Πρωινό εμπνευσμένο από εθνικές κουζίνες όπως ομελέτα ή αυγά με chorizo, πανκέικ με γάλα καρύδας κ.ά.
  5. Ψαρικά από περιβαλλοντικά φιλικές και ελεγχόμενες καλλιέργειες.
  6. Υγιεινά παιδικά γεύματα.
  7. Φυτικά υποκατάστατα υδατανθράκων όπως ρύζι από κουνουπίδι, σπαγγέτι από κολοκύθα κ.ά.
  8. Ασυνήθιστα βότανα όπως μυρώνι, λεβιστικό, μελισσόχορτο/ κιτροβάλσαμο, papalo (μεξικάνικο βότανο).
  9. Αυθεντική εθνική κουζίνα.
  10. Εθνικά μπαχαρικά όπως harissa από την Τυνησία, κάρι, πιπεριά peri peri από το Κονγκό, μείγμα μπαχαρικών Ραζ ελ χανούτ από τις χώρες του Μαχρέμπ, μείγμα μπαχαρικών σισίμι από την Ιαπωνία κ.ά.
  11. Η κουζίνα του Περού.
  12. Χειροποίητα αγγουράκια τουρσί.
  13. Κρέατα από αυτόχθονες φυλές και οικογενειακές φάρμες.
  14. Ταϊλανδέζικο ρολό παγωτού (τάση που έχει έρθει και στην Αθήνα από την Chocotopia στο κέντρο της Αθήνας).
  15. Αφρικανικά αρωματικά.
  16. Παιδικά γεύματα εμπνευσμένα από εθνικές κουζίνες όπως γεύματα tacos, teriyaki, sushi κ.ά.
  17. Ντόνατς με ασυνήθιστη γέμιση όπως λικέρ, κρέμα Earl Grey κ.ά.
  18. Γκουρμέ ‘πινελιές’ στα παιδικά γεύματα.
  19. Εθνικά καρυκεύματα στα οποία περιλαμβάνονται η σάλτσα sriracha από την Ταϊλάνδη, καυτή σάλτα sambal από την Ινδονησία, Αργεντίνικη σάλτσα τσιμιτσούρι για ψητά κρέατα, κορεάτικη σάλτσα γκότσουτζανγκ κ.ά.
  20. Αρχαίοι σπόροι που επανέρχονται σε όλες τις κουζίνες όπως το σιτάρι Κορασάν ή kamut όπως είναι γνωστότερο από το Αφγανιστάν, το Ιράν ή την Αίγυπτο, Όλυρα ή αγριοσίταρο ή spelt όπως είναι πιο γνωστό από την κεντρική Ευρώπη, αλλά και αμάρανθος και λούπινο δύο σπόροι που γνωρίζουν ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η harissa, η πιο διάσημη Τυνησιακή σάλτσα είναι δημοφιλής σε όλη τη Βόρεια Αφρική. Φτιάχνεται με σιμιγδάλι κους κους, κόκκινες πιπεριές, αρωματικά όπως κύμινο και κόλιανδρο, μπόλικο σκόρδο, πάστα (πελτές) ντομάτα, αλάτι και ελαιόλαδο.

 

«Τα τοπικά, βασισμένα στα λαχανικά και εθνολογικά εμπνευσμένα, μενού θα κυριαρχήσουν κατά το προσεχές έτος. Οι πελάτες των εστιατορίων εφαρμόζουν ήδη αυτές τις τάσεις στο δικό τους τρόπο ζωής και θέλουν να τις δουν να αντικατοπτρίζονται στα μενού εστιατορίων. Σε απάντηση, οι σεφ θα δημιουργούν περισσότερα χειροποίητα πιάτα και στρέφονται προς τις παγκόσμιες γεύσεις», δήλωσε ο Hudson Riehle, Αντιπρόεδρος της Έρευνας στη National Restaurant Association.


Στην κεντρική φωτογραφία:  Αργεντίνικη σάλτσα τσιμισούρι με πετροσέλινο, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί και ρίγανη. Συνοδεύει τα γνωστά κρέατα της λατινοαμερικανικής χώρας.

 

 

You might also like