Η ομάδα “gASTROnomy” του Γεωπονικού βραβεύεται

Ειδική κάψουλα λύνει το πρόβλημα στη διατροφή των αστροναυτών.

Η ομάδα gASTROnomy, που απαρτίζεται από τους Αυγουστίνο Πανταζίδη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και τη Μαρία Κοντογιάννη, προπτυχιακή φοιτήτρια του ιδίου Τμήματος, συμμετείχε στον  εθνικό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών Act In Space και κατέκτησε την τρίτη θέση. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Μαΐου 2018 στις εγκαταστάσεις του χώρου theegg-enter.grow.go (Λεωφόρος Συγγρού 190).

 

Οι φοιτητές του Γεωπονικού σχεδίασαν μία κάψουλα (Space AgroBox) η οποία θα μπορεί να καλλιεργεί σε μικρό-βαρύτητα, φυτά υψηλής διατροφικής αξίας (microgreens), προτείνοντας μία εφικτή λύση στο πρόβλημα της διατροφής των αστροναυτών.

Η έλλειψη φρέσκιας τροφής στο διάστημα καθώς και το μεγάλο κόστος μεταφοράς της σε αυτό από τη Γη, αποτελεί ένα από τα  σημαντικότερα προβλήματα τα οποία καλούνται να λύσουν οι διαστημικές υπηρεσίες και οι διαστημικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η ομάδα “gASTROnomy”, πρότεινε την καλλιέργεια υψηλής θρεπτικής αξίας φυτών (microgreens)  σε συνθήκες μικρό-βαρύτητας, μέσω της κάψουλας την οποία έχει σχεδιάσει και ονομάζεται “Space AgroBox”.

H παραγωγή φρέσκιας αλλά και υψηλής διατροφικής αξίας τροφής  μέσω αυτής της κάψουλας, εν δυνάμει θα μπορούσε να επεκτείνει ανθρώπινη παραμονή στο διάστημα και  να αυξήσει την διάρκεια των διαστημικών αποστολών, ανοίγοντας παράλληλα  τον δρόμο για τα πρώτα βήματα προς τον εποικισμό (π.χ Lunar Village).

Η ομάδα “gASTROnomy” είναι υποψήφια για ακόμα πέντε  ειδικά βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Act In Space, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα τα βραβεία  είναι:  AIRBUS Innovation Prize , Women Entrepreneurship Award, Space for Humanity, Be a new space Actor , ΕSA:SPACE EXPLORATION.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πάντοτε στηρίζει και βοηθά τα μέλη του, ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που διαθέτουν πλούτο επιστημονικών γνώσεων και υλοποιούν καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές σε όλους τους τομείς που άπτονται του γεωπονικού αντικειμένου.

You might also like