Σεμινάριο της ΠΕΤΕΤ για την καινοτομία και την παραγωγή

Αναγνώριση των δυσκολιών, αλλά και των προκλήσεων της παραγωγής.

Ο τομέας κατάρτιστης και επικοινωνίας της Π.Ε.ΤΕ.Τ. ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκδήλωση που οργάνωσε το Σάββατο 23/6/2018, στην Αθήνα με θέμα : «Καινοτομία στην βιομηχανία τροφίμων-Βήματα και αλληλεπιδράσεις από την νεοφανή ιδέα έως την παραγωγή και την διάθεση στην αγορά», την οποία παρακολούθησε πλήθος φοιτητών κυρίως αλλά κι επαγγελματιών της αγοράς.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ιωάννης Σμαρνάκης ξεκαθάρισε στην εισήγησή του οτι είναι άλλο πράγμα η πάντα καλοδεχούμενη καινοτομία που προωθεί μια αγορά μπροστά κι άλλο πράγμα η εφαρμογή κάποιων σημαντικών αρχών για την ανάπτυξη προϊόντων τα οποία θα πρέπει να υπακούν ορισμένες εμπορικές λογικές όπως η δυνατότητα του καταναλωτή να τα αγοράσει, η ευκολία στην αποθήκευση και τη διανομή, η πρακτική χρησιμότητά τους στην καθημερινότητα.

Οι ομιλητές ήταν ο  Νίκος Βαλέτ Χημικός Μηχανικός στο Group R&D Director Chipita S.A., η  Δήμητρα Χούχουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, ο  Αντώνης Καναβούρας, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η  Μαρούλα Μαλιαχόβα ,Υπεύθυνη Μάρκετινγκ του Συνεταρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ, η Εύα Κωνστανίνη, Βιοτεχνολόγος MSc από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Vioryl A.E. και ο πρόεδρος της  ΠΕΤΕΤ, Διευθυντής Εργοστασίου και R&D στη Λάβδας Ζαχαρώδη Προϊόντα & Σοκολάτα.

Ο Ν. Βαλέτ παρουσίασε τρόπους με τους οποίους τεστάρεται ένα νέο προϊόν, η Δ. Χούχουλα έθεσε ορισμένους προβληματισμούς για τα όρια της βιοτεχνολογίας, ο Αντ. Καναβούρας μίλησε για τη συσκευασία θεωρώντας οτι αυτή είναι που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν τα ροϊόντα κι όχι τα ίδια τα προϊόντα αυτά καθεαυτά, ενώ η Μ. Μαλιαχόβα παρουσίασε την εκπληκτική ανάπτυξη που γνώρισε σε λίγα μόλις χρόνια ο συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών ΘΕΣ Γάλα που μετά το δίκτυο των αυτόματων πωλητών περνάει πλέον στη δημιουργία συνεταιριστικών καταστημάτων με πληθώρα αγροτικών προϊόντων.

Μετά τις ομιλίες οι φοιτητές  Λυδία Βαλάση και Μαρίνος Ξαγοράρης εκ μέρους της ομάδας που κέρδισε προσφάτως το πρώτο βραβείο επιχειρηματικότητας του Γεωπονικού Π.Α. παρουσίασαν το προϊόν που σχεδίασαν “ΈλληνFood: Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών και καρπών B’ διαλογής από την ελληνική γη με σκοπό την παρασκευή βιολειτουργικών αλεύρων“. Παρουσίασαν δύο είδη αλεύρων, από υποπροϊόντα της αμπελουργίας και από καρπούς φυστικιού τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική.

You might also like