Λουκάνικα & Αλλαντικά: 250 παραδοσιακές συνταγές απ΄ όλη την Ελλάδα

Από τον σεφ, επιχειρηματία και συγγραφέα Γιώργο Καραγιάννη.

Λουκάνικα & Αλλαντικά:

250 παραδοσιακές συνταγές απ΄ όλη την Ελλάδα

Γιώργος Καραγιάννης

Εκδόσεις Ψύχαλου, 2014

Σελίδες: 298

Τιμή:  13,5 ευρώ

ISBN: 978-618-5049-16-4

Όποιος έχει γευτεί τα λουκάνικα του Γιώργου Καραγιάννη, καταλαβαίνει απόλυτα ότι το «πρώτα μαγειρεύουμε – και τρώμε- και μετά γράφουμε», είναι  κάτι που έχει γίνει motto ζωής γα τον συγγραφέα του παρόντος βιβλίου.

Ο σεφ, συγγραφέας, εκπαιδευτής κι επιχειρηματίας Γιώργος Καραγιάννης παρουσιάζει στο παρόν έργο όλα όσα θα ήθελε – και θα έπρεπε- να γνωρίζει ο κάθε επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης για τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, δύο ιδιαίτερα, ευαίσθητα αλλά ‘προκλητικά’ κρεατοσκευάσματα που έχουν φίλους σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα φυσικά.

Όπως και στο βιβλίο του για το παγωτό, ο συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο του σε δύο τμήματα: στο πρώτο παρουσιάζει την ιστορία των δύο συγκεκριμένων κρεατοσκευασμάτων – και τα δύο απαντώνται συχνά στην αρχαία ελληνική γραμματεία από την Οδύσσεια μέχρι τους Ιππής του Αριστοφάνη- και αναλύει διεξοδικά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους  και στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζει 250 συνταγές  λουκάνικων και αλλαντικών από όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει χρήσιμες πληροφορίες για τα κρέατα που θα χρησιμοποιηθούν για τα λουκάνικα και τα αλλαντικά (ηλικία ζώων, σφαγή, τεμαχισμός, συντήρηση/ωρίμαση κ.λπ.), αλλά και ποια μέρη του ζώου χρησιμοποιούνται και με πιο τρόπο.

Εκτός από τις πέραν του κρέατος πρώτες ύλες που παρουσιάζονται στο βιβλίο (πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη, λίπος, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά), υπάρχουν αρκετές αναφορές στον εξοπλισμό που χρειάζεται ο επαγγελματίας και ο ιδιώτης παρασκευαστής, ενώ ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο κάπνισμα, μια προσφιλή τεχνική του συγγραφέα την οποία διδάσκει και ο ίδιος στα κατά καιρούς σεμινάρια που πραγματοποιεί για επαγγελματίες κρεοπώλες, σεφ και εστιάτορες.

Πληθώρα συνταγών- κάθε γωνιά της Ελλάδας

Όσο για τις συνταγές, αυτές εντυπωσιάζουν τόσο με τη γεωγραφική διασπορά τους σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, όσο και με την ποικιλία των τεχνικών και των υλικών που χρησιμοποιούνται. Σε κάθε συνταγή παρουσιάζονται αναλυτικά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και δίνεται ένα σύντομο αλλά απόλυτα επεξηγηματικό κείμενο για την εκτέλεσή της.

Λουκάνικα µε πράσο και πορτοκάλι, αλλά και λουκάνικα µε κάρυ, τζίντζερ και µπράντι. Λουκάνικα χοιρινά, αλλά και λουκάνικα από κοτόπουλο, στρουθοκάµηλο και θηράµατα. Τρεις συνταγές για λουκάνικα από την Άρτα κι άλλες τόσες από την Τζουμαγιά (η Ηράκλεια Σερρών), τέσσερις συνταγές από το Λαμπέτι Πύργου Ηλείας, αλλά και συνταγές με βουβαλίσιο κρέας και εντυπωσιακή – χορταστική θα λέγαμε- αντιπροσώπευση των νησιών μας.

Για τους λάτρεις των αλλαντικών από την άλλη, το βιβλίο του Γ. Καραγιάννη είναι μια ευκαιρία εκμάθησης τεχνικών για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων όπως σαλάµια αέρος, παστουρµάδες, σουτζούκια, παστράμι, λούζα από τα νησιά των Κυκλάδων κ.ά.

You might also like