«Η ανάπτυξη της χώρας είναι στις πρώτες ύλες μας»

Ψαράκι στο Fish & Go, στις Αχαρνές & συζήτηση με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Κακούρη.

Ένα νέο εστιατόριο για ψάρι και ψαρικά, το Fish & Go έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου δύο χρόνια επί της Λεωφόρου Καραμανλή, στο Μενίδι. Είναι μια επιχείρηση της οικογένειας Κακούρη η οποία, ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο,  διατηρεί ένα από τα ιστορικά ιχθυοπωλεία της Δυτικής Αθήνας, το ‘Σταυροδρόμι’. Ο ιδιοκτήτης του, πρόεδρος επίσης του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός», μιλάει στο Grill για το …παρεξηγημένο ψάρι.
Κείμενο & φωτογραφίες: GrillMag Taste Team

 

Φωτεινό και περιποιημένο, με μια συνεχή κίνηση πελατών (ορισμένοι από τους οποίους μπαίνουν από το διπλανό ιχθυοπωλείο), σερβιτόρων, ντελιβεράδων και προσωπικού κουζίνας, το Fish & Go είναι κάτι περισσότερο από μια ψαροταβέρνα, είναι ένα τοπόσημο της περιοχής του Μενιδίου η οποία δεν θα λέγαμε ότι είναι ταυτισμένη με το ψάρι.

Αν και μακριά από τη θάλασσα, ο Θεόδωρος Κακούρης είναι ένας από τους εμβληματικούς ιχθυέμπορους της Αττικής κι εσχάτως ιδιοκτήτης εστιατορίου για το οποίο νιώθει περήφανος. Περήφανος αλλά και προβληματισμένος. «Η αγορά δυσκολεύεται και κάθε μήνα παρατηρούμε την κάμψη της μετά τις 20. Κι όχι μόνο η εστίαση αλλά και το ψαράδικο που έχουμε δίπλα. Ο κόσμος πια μετράει το κάθε τι. Από μια άποψη είναι καλό αυτό, διότι το είχαμε παρακάνει» μας εξομολογείται.

Το Fish & Go της οικογένειας Κακούρη είναι ένα όμορφο, σύγχρονο εστιατόριο επικεντρωμένο στο ψάρι και τα αλιεύματα, το οποίο ‘τροφοδοτείται’ (και υποστηρίζεται) από το αδελφό ιχθυοπωλείο που βρίσκεται δίπλα του.

 

Όχι άλλοι φόροι

Όπως και για τους περισσότερους συναδέλφους του στην εστίαση το μείζον πρόβλημά του είναι η υπερφορολόγηση. «Ο ΦΠΑ είναι μεγάλο πρόβλημα- ειδικά στην εστίαση. Σκεφτείτε ότι πραγματοποιείτε είσπραξη 1.000 ευρώ. Αμέσως κατεβαίνετε στα 760 ευρώ και στη συνέχεια πρέπει να πληρωθεί το προσωπικό, οι λογαριασμοί, οι προμηθευτές κ.ό.κ. Η ελπίδα όλων είναι η μείωση του ΦΠΑ. Αν δεν πέσει δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα…» μας είπε σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του.

Μπορεί ο ίδιος να προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση, με τη δημιουργία ενός εστιατορίου μέσα στην κρίση, εξακολουθεί όμως να θεωρεί …μυστήριο το πώς καταφέρνουν ορισμένοι, εκ τους μηδενός, να εισέρχονται στην εστίαση αυτό το διάστημα. «Κάποιοι έχουν λίγα χρήματα και τα αξιοποιούν φτιάχνοντας καταστήματα εστίασης και καφέ. Εμείς αν δεν είχαμε την υποστήριξη του ψαράδικου δίπλα, δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για πολύ. Παρόλο που πουλάμε την πιο ωραία τροφή για τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως τολμάνε κάποιοι και ξεκινάνε επιχειρήσεις εστίασης…».

Το ίδιο προβληματισμένος είναι και για τη δραστηριότητα από την οποία έγινε ευρύτερα γνωστός, το εμπόριο ιχθυηρών. «Η κατάσταση στο ψάρι δεν πηγαίνει προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο» μας είπε όταν τον επισκεφτήκαμε στα δύο καταστήματά του στο Μενίδι στα μέσα Μαΐου. «Παλαιότερα στο κατάστημα εργάζονταν 3-4 υπάλληλοι, τώρα όμως έχουμε προσλάβει άλλους 7-8 για να καθαρίζουμε τα ψάρια και να δίνουμε στον πελάτη έτοιμο για ψήσιμο προϊόν. Κι όμως, δυσκολευόμαστε. Ο κόσμος δεν προτιμάει το ψάρι. Και είναι η πιο ωραία τροφή. Εδώ στο Μενίδι υπάρχουν δεκάδες κρεοπωλεία και μόνο 3-4 ψαράδικα κι αυτά με δυσκολία επιβιώνουν» σχολιάζει με μια δόση πίκρας στο ύφος του.

Ο Κώστας Κακούρης, γιος του Θεόδωρου και ο άνθρωπος που ‘τρέχει’ το εστιατόριο Fish & Go, δίπλα στο ιστορικό ιχθυοπωλείο της οικογένειας ‘Σταυροδρόμι’, στο Μενίδι.

 

Το Fish & Go

Το κατάστημα Fish & Go λειτουργεί εδώ και δυόμιση χρόνια και η κουζίνα του είναι ξεχωριστή. Χωρίς να αφήνει τον τιμοκατάλογό του να ανεβαίνει ψηλά, μπορεί και προσφέρει υψηλή ποιότητα, κυρίως λόγω της μεγάλης γνώσης του ιδιοκτήτη του στον κλάδο των ψαριών και των συνεργιών με το ψαράδικο της οικογένειας. Γαριδομακαρονάδες (8 ευρώ), μακαρονάδα θαλασσινών με μύδια, καλαμάρια και γαρίδες (11), ριζότο θαλασσινών με μπασμάτι (10), μύδια κοκκινιστά (7) και γαρίδες κοκκινιστές (8,90) είναι μερικά από τα κύρια πιάτα του Fish & Go στο οποίο όμως ο πελάτης μπορεί να δοκιμάσει παντζαροσαλάτα με πορτοκάλι, σταφίδες, φρέσκο κρεμμύδι, παρμεζάνα και κρέμα μπαλσάμικου (6,30) κ.ά.

Ο Θ. Κακούρης κρατάει τον πήχη χαμηλά και οι προσδοκίες του από το εστιατόριο δεν είναι υπέρμετρες. «Τα έξοδά μας βγάζουμε κι ένα καλό μεροκάματο για τα παιδιά μου που δουλεύουν εδώ» μας λέει. Τα σχέδιά του όμως για το χώρο των τροφών από τη θάλασσα είναι μεγάλα. «Έχω πολλά σχέδια κι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτή τη φάση είναι η μεταποίηση. Να φτιάξω π.χ. σαρδέλα- κονσέρβα ή γαύρο λιαστό. Είδη τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στο ράφι».


«Τα καΐκια δεν γνωρίζουν τι θα πιάσουν. Υπάρχουν μέρες που πιάνουν 5.000 τελάρα ενώ η αγορά θέλει, ας πούμε 1.000. Τα 4.000 μένουν. Αν η αρχική αξία τους είναι 40 ευρώ/τελάρο, πέφτει στα 5 ευρώ. Εκείνη τη στιγμή, τα ψάρια αυτά μπορούν να οδηγηθούν στη μεταποίηση. Είναι κρίμα να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Η …ανάπτυξη είναι εδώ, δίπλα μας, στην πρώτη ύλη που διαθέτουμε ως χώρα» Θεόδωρος Κακούρης, Fish & Go

Με την ευκαιρία της συζήτησής μας για το εστιατόριο Fish & Go, ζητάμε από τον Θ. Κακούρη να μας σχολιάσει τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα με την πετρελαιοκηλίδα (Σαλαμίνα, 2017). Όπως μας ενημέρωσε όλοι οι πληγέντες προσκόμισαν τα δικαιολογητικά τους για αποζημίωση, αυτά μεταφράστηκαν, στάλθηκαν στο εξωτερικό κι από εκεί θα αποζημιωθούν όσοι προβλέπεται να αποζημιωθούν.

Mας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι σήμερα η αλιεία διεξάγεται κανονικά και χωρίς πρόβλημα. «Η ζημιά έγινε σε μια ακτίνα η οποία καθαρίστηκε. Τα μέσα ενημέρωσης όμως τρομοκράτησαν τον κόσμο κι έγινε μεγάλη ζημιά. Ο κόσμος απέφευγε και τα ψάρια που έρχονταν από την …Καβάλα. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν υποστεί ζημιές».

Τουρισμός

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον Θεόδωρο Κακούρη ζητώντας τη γνώμη του για τον τουρισμό. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ακόμα και αυτός, στο Μενίδι, έχει ‘επωφεληθεί’ από την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα. «Ο τουρισμός είναι η καλύτερη βιομηχανία που έχουμε, πρέπει όμως να είμαστε επαγγελματίες» μας είπε με αυστηρότητα που προέρχεται ασφαλώς από την εμπειρία του. «Πρέπει να σεβόμαστε τον τουρίστα για να μας φέρει κι άλλους. Το πιστεύετε ότι από το Σύνταγμα έρχονται τουρίστες εδώ για να φάνε στο εστιατόριό μας; Ήρθε μια παρέα στην αρχή κι από τότε έρχονται κι άλλοι. Πρέπει να αγαπήσουμε την Ελλάδα και τη δουλειά που κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνω στο ναό του Απόλλωνα, Κυριακή, να περιμένουν απέξω τουρίστες και να είναι κλειστός διότι είναι …αργία.  Ας βάλουμε κάποιους άνεργους να δουλέψουν αντί να τους δίνουμε επιδόματα» σχολιάζει.

Από αριστερά: Ο Θεόδωρος Κακούρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας για το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας. Μαζί με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή,  ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης Δερμάνης και το μέλος του ΔΣ Κώστας Κακούρης (γιος του Θεόδωρου).
You might also like