Απεβίωσε, στα 73 του, ο Γάλλος σεφ Joël Robuchon

Κατείχε τα περισσότερα -31 κάποια στιγμή- Αστέρια Μισελέν στον κόσμο.

Ένας από τους πιο διάσημους σεφ του 20ου αιώνα, ένα σύμβολο της Γαλλικής γαστρονομίας έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα: ο Joël Robuchon, ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων και κάτοχος αστεριών Μισελέν έφυγε στα 73 χρόνια του. Είναι ο τρίτος διάσημος σεφ που φεύγει από τη ζωή μέσα σε διάστημα λίγων μηνών μετά τους Paul Bocuse (πέθανε τον Ιανουάριο σε ηλικία 91 ετών) και τον Anthony Bourdain (αυτοκτόνησε τον Ιούνιο σε ηλικία 61 ετών).

 

Ο Robuchon, ο οποίος είχε τιμηθεί πολύ όσο ζούσε, είχε χαρακτηριστεί από ορισμένους ως ‘Σεφ του 20ου Αιώνα’ και είχε παρομοιαστεί ως ‘Πικάσο της Μαγειρικής’,  έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στη Γενεύη της Ελβετίας όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα. Με την αναγγελία του θανάτου του ακολούθησαν δημόσιες δηλώσεις τόσο από την Προεδρεία της Γαλλικής Δημοκρατίας, όσο και από πλήθος διάσημων σεφ, Γάλλων και άλλων, καθώς ο Robuchon ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη διεθνή γαστρονομική κοινότητα και είχε επηρεάσει αρκετούς από τους σύγχρονους αστέρες της μαγειρικής.

Ο Robuchon γεννήθηκε το 1945 στην πόλη Poitiers, στη δυτική Γαλλία και μικρός ήθελε να γίνει …ιερωμένος. Ήρθε σε επαφή με την κουζίνα και την αγάπησε στην εφηβεία του όταν παρακολούθησε τυχαία ένα σεμινάριο μαγειρικής.

Σε ηλικία 15 ετών εργαζόταν ήδη στο ξενοδοχείο της γενέτειράς του, ενώ σε ηλικία 29 ετών ανέλαβε την εξαιρετικά προβεβλημένη θέση του Ηead Chef στο διάσημο για το επίπεδο της εστίασης ξενοδοχείο Hotel Concorde La Fayette στο Παρίσι.

Επιχειρηματικά ξεκίνησε το 1981 με το  εστιατόριο Café Jamin  στο Παρίσι το οποίο κέρδισε τρία Αστέρια Μισελέν μέσα σε μια τριετία και ήταν το πρώτο εστιατόριο στην ιστορία του θεσμού που κατάφερε κάτι τέτοιο. Ευρύτερα γνωστός όμως έγινε το 1994 με το Restaurant Joël Robuchon στο Παρίσι το οποίο θεωρήθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, την εποχή εκείνη.

Ο Βρετανός σεφ Gordon Ramsay, ένας από τους δηλωμένους οπαδούς του δήλωσε αμέσως μετά το άκουσμα του θανάτου: «Χάσαμε τον Νονό των Αστεριών Μισελέν, τον πιο φαντεζί σεφ του κόσμου, αυτός που μας κρατούσε στην τσίτα. Ακόμα και στον ύπνο μας!». Όσο για τον Michel Roux Jr., πετυχημένο σεφ, κάτοχο Αστεριών Μισελέν και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Le Gavroche στο Λονδίνο, έγραψε: «Λάτρευα κάθε μπουκιά φαγητού που μαγείρευε αυτός ο άνθρωπος. Πικρή απώλεια».

You might also like