Κινητικότητα παρατηρείται διεθνώς στις τάσεις που χαρακτηρίζουν τις διάφορες κατηγορίες της μπίρας, καθώς τόσο οι καταναλωτικές συνήθειες, όσο και οι επιλογές τω εταιρειών αλλάζουν από καιρού εις καιρόν. Ας δούμε πως καταγράφουν τα σημαντικότερα έντυπα του κλάδου διεθνώς τις γευστικές τάσεις στο χώρο της ζυθοποιίας.
Φρουτώδεις: Απ΄όλα έχει ο μπαξές
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Great American Beer Festival του 2016, οι φρουτώδεις μπίρες ξαναγίνονται της μόδας. Οι γεύσεις πληθαίνουν καθώς οι μικροζυθοποιοί που κατά κύριο λόγο τις παράγουν, χρησιμοποιούν πλέον ντομάτα, λάιμ, ανανά κ.ά. για να δώσουν αρώματα στα προϊόντα τους.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι εφ ‘ όσον τα ζυθοποιεία χρησιμοποιούν πραγματικά φρούτα κι όχι τεχνητές γεύσεις, ο κατάλογος θα μεγαλώνει συνέχεια. Οι μεγάλες βιομηχανίες διστάζουν να ακολουθήσουν διότι η ζυθοποιία με πραγματικά φρούτα και σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Τελικά, όπως επισημάνθηκε στο Festival, τον τελευταίο λόγο έχουν οι καταναλωτές.
India Pale Ale (IPA): Όχι μόνο για την Ινδία…
Θεωρείται η μπίρα που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλη στην άνοδο της craft μπίρας και σήμερα είναι η μεγαλύτερη υποκατηγορία των craft. Με αλκοόλ που κυμαίνεται από 4% μέχρι και 12%, οι μπίρες της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με περυσινή μελέτη του IRI Group, αν οι IPA μπίρες ήταν ένα ξεχωριστό είδος ποτού, μια κατηγορίες μόνες τους, η κατηγορία αυτή θα ήταν 8η σε πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Αναμένεται πως μέσα στο 2017 θα συνεχιστεί η άνοδος μεριδίων της κατηγορίας στην οποία εκτός από τους μικροζυθοποιούς, δραστηριοποιούνται πλέον και διεθνείς κολοσσοί.
Χωρίς αλκοόλ: Για τις κυρίες (;)
Με αιχμή του δόρατος χώρες όπως Γερμανία και την Ισπανία και πατώντας στις νέες διατροφικές επιλογές οι μπίρες χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη θετική εικόνα μέσα σε ένα πλαίσιο στασιμότητας που ανησυχεί τους Ευρωπαίους κυρίως ζυθοποιούς. Οι μεγάλες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και οι μικροζυθοποιοί τα τελευταία χρόνια, επωφελούνται από τη τάση αυτή και ρίχνουν προϊόντα στην αγορά. Παρά την έντονη κινητικότητα και το λανσάρισμα αρκετών προϊόντων κυρίως στην μεγάλη λιανική (πρόσφατα ένα τέτοιο και στην Ελλάδα με την Fix Άνευ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας), η κατηγορία παραμένει σχεδόν περιθωριακή.
Pilsners: Ευρωπαϊκή υπόθεση
Η ανάπτυξή τους έχει επιβραδυνθεί, τα μερίδια χάνονται όμως κυρίως από τους μεγάλους- στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση των πέντε μεγαλύτερων βιομηχανιών, στις υπόλοιπες η κατηγορία παρουσιάζει ανάπτυξη 30%.
Golden/ Blonde Ales: Στο κυνήγι των μεγάλων
Κατηγορία με μικρή αύξηση των πωλήσεων (πάνω από το διεθνή μέσο όρο) που κι εδώ προέρχονται από μικροζυθοποιίες που εισήλθαν σε μια κατηγορία η οποία μονοπωλούνταν από τις μεγάλες.
Pale Lagers: Για όλους τους πότες
Κλείνουμε με μια κατηγορία με μεγάλη διείσδυση στο κοινό. Στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εταιρείας παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 3,6%. Είναι η κατηγορία στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα λανσαρίσματα διεθνώς.