Όταν ο Χασάν συνάντησε τον Μάνο στου …Βασίλαινα
Πραγματοποιήθηκε το Refugee Food Festival Athens στις 20 Ιουνίου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20/6, πραγματοποιήθηκε το Refugee Food Festival Athens, ένα γαστριμαργικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ ταυτόχρονα σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Αθήνα πέντε εστιατόρια υποδέχτηκαν πέντε μετανάστες σεφ. Το Grill βρέθηκε σε ένα από αυτά και παρακολούθησε την προσπάθεια.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: UNHCR / Christos Tolis
Η ιδέα για το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων ήταν απλή: κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εστιατόρια εντάσσουν στο μενού τους καινούρια γευστικά πιάτα, εμπνευσμένα από δύο σεφ, τον μόνιμο του εστιατορίου κι έναν καλεσμένο. Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων αναδεικνύει τα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων μέσα από υψηλής ποιότητας πιάτα, φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες έχοντας ως στόχο να προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία σε όσους τα δοκιμάσουν.
Πρόσφυγες και επαγγελματίες
Η Ύπατη Αρμοστεία καταβάλλει προσπάθειες για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή και για να βρει λύσεις για το μέλλον τους. Η εκμάθηση γλωσσών, η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους, καθώς και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τη διευκόλυνση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους ένταξης στις κοινωνίες υποδοχής.
Οι σχετικές έρευνες άλλωστε το αποδεικνύουν: οι πρόσφυγες είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην οικονομία του κράτους που τους υποδέχεται εάν τους δοθεί η ευκαιρία να βρουν εκεί εργασία και να ενταχθούν.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στόχοι του φεστιβάλ είναι η αλλαγή αντιλήψεων για τους πρόσφυγες και η προώθηση της επαγγελματικής ένταξης των σεφ από διαφορετικές χώρες. «Φέρνοντας σε επαφή τους πρόσφυγες σεφ με αφοσιωμένους επαγγελματίες και εστιατόρια, το Φεστιβάλ αποτελεί χρήσιμη πλατφόρμα για όσους έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν τις μαγειρικές τους δεξιότητες για να προωθήσουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη» υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία.
Τι μαγείρεψαν Hassan και Γαρνέλης στου Βασίλαινα
Ξεκινώντας με μια δροσερή σαλάτα στην οποία συνυπάρχουν και οι δύο κουζίνες ως υλικά, εκτελεσμένη από τον chef Hassan, αποτυπώνεται η «προσδοκία» από ένα ταξίδι που μόλις ξεκινάει. Ακολουθεί η ταραμοσαλάτα “Βασίλαινας” και γαύρος μαρινάτος, αλμύρα και οξύτητα που προσπαθούν να ισορροπήσουν θυμίζοντας τη θάλασσα που πολλοί από αυτούς διέσχισαν σε επισφαλείς συνθήκες για να φτάσουν στον τόπο μας.
Οι δυσκολίες είναι παρούσες, σε ένα έντονο και παραδοσιακό πιάτο της σομαλικής κουζίνας, το βασιλικό σκουμπρί με καυτερή σάλτσα από πάπρικα και τσίλι και με δροσερή σαλάτα. Το λαυράκι με πρασσοσέλινο «προσγειώνει» και ηρεμεί λίγο τις γεύσεις, για να καταλήξουμε στο γλυκοφάγωτο μοσχαράκι με την σάλτσα anjeero, με γλυκά μπαχάρια, κανέλλα και κόλιανδρο.
Ο Βασίλαινας
«Σε προηγούμενες δεκαετίες, Έλληνες μετανάστες μετέφεραν την κουζίνα του τόπου τους στα πέρατα του κόσμου μαγειρεύοντας ελληνικά και ανοίγοντας εστιατόρια από την Αστόρια ως τη Μελβούρνη. Τώρα κι εμείς δίνουμε την ευκαιρία σε πρόσφυγες επαγγελματίες σεφ να αναδειχθούν επαγγελματικά ξεδιπλώνοντας τα ταλέντα τους στην κουζίνα μας» ανέφερε στη δήλωσή του ο οικοδεσπότης κ. Βασίλαινας.
Το εστιατόριό του φιλοξένησε για τρεις βραδιές τον chef Hassan Hassan από τη Σομαλία που συνεργάστηκε με τον chef Μάνο Γαρνέλη. Ενώ αρχικά είχαν προβλεφτεί δύο ημέρες φεστιβάλ στου Βασίλαινα πραγματοποιήθηκαν τρεις μιας και οι δύο πρώτες ημέρες (επρόκειτο στην πραγματικότητα για δείπνο στην τιμή των 30 ευρώ το άτομο) έγιναν γρήγορα sold out.
To Grill επισκέφτηκε το εστιατόριο Βασίλαινας την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ και συζήτησε με τους υπευθύνους της κουζίνας του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Το εστιατόριό μας συμμετέχει στο Refugee Food Festival Athens. Ο στόχος είναι να υπάρξει καλύτερη ένταξη των προσφύγων μέσα στην κοινωνία, να μεταφερθεί αυτή η κουλτούρα που αφορά τη γαστρονομία και την κουβαλάνε οι πρόσφυγες μαζί τους και να την κάνουν πιο προσιτή στους Έλληνες» μας είπαν οι άνθρωποι του εστιατορίου.
Οι υπεύθυνοι της κουζίνας πρόσθεσαν: « Φιλοξενούμε τον Σομαλό σεφ Χασάν Χασάν στην κουζίνα μας για να συνδέσουμε τη γαστρονομία και τις γεύσεις από τον τόπο του με τις αντίστοιχες ελληνικές. Είμαστε πιστοί στην ελληνική κουζίνα σαν εστιατόριο, την ίδια στιγμή όμως θεωρούμε σημαντικό να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια και το κάνουμε με μεγάλη χαρά. Συνεννοηθήκαμε άψογα με τους φορείς της διοργάνωσης, πραγματοποιήσαμε κάποιες πρόβες στην κουζίνα για να ταιριάξουμε τις γεύσεις και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το κοινό μας. Το πάντρεμα των γεύσεων έγινε με πολύ ταιριαστό τρόπο. Η σομαλική κουζίνα χρησιμοποιεί πολλά μπαχαρικά τα οποία έχουν ενταχθεί και στη δική μας κουζίνα όπως ο κόλιανδρος, το κύμινο, η κανέλλα για να αναφέρουμε μερικά μόνο που είναι πολύ έντονα στην κουζίνα τους».
Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων Αθήνας
- Ιρανική κουζίνα από την Mahboubeh Tavakoli στο εστιατόριο Γη, στη Γλυφάδα.
- Συριακή – κουρδική κουζίνα από τον Barshank Haj Younes στο εστιατόριο Σεϋχέλλες, στον Κεραμεικό.
- Σομαλική κουζίνα από τον Hassan Hassan στο εστιατόριο Βασίλαινας, στην περιοχή του Χίλτον.
- Συριακή κουζίνα από τον Abdulrahman Al Hallak στο εστιατόριο 7 Food Sins, στην Πλάκα.
- Αφγανική κουζίνα από τον Reza Golami στο εστιατόριο ΙΤ, στο Κολωνάκι.
Δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του Grill, Ιούνιος 2017.