Έρχονται τα ‘φτωχόπαιδα’ και είναι πεινασμένα….
Αναμένεται στου Ψυρρή το εστιατόριο Po' Boys με γεύσεις από το Νότο των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας John Higgins, τον οποίο γνωρίσαμε στην Αθήνα μέσω του εξαιρετικού εστιατορίου του Mama Roux στην Αιόλου (και τη Γλυφάδα πλέον), ετοιμάζεται αυτό το διάστημα να λανσάρει ένα νέο εστιατορικό concept, το Po’ Boys, από το οποίο πήραμε μια ‘πρόγευση’ παλαιότερα στο Athens Street Food Festival στο Γκάζι και, πιο πρόσφατα, στην έκθεση Ζυθογνωσία στο Ζάππειο.
Μετά το επιτυχημένο εστιατόριο Mama Roux, το οποίο έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του νεαρούς κυρίως επισκέπτες που αγαπάνε τη γαστρονομία και τις κουζίνες του κόσμου, ο Αμερικανός John Higgins, παντρεμένος με Ελληνίδα και χρόνια κάτοικος της Ελλάδας, προχωράει στο επόμενο βήμα του, τη δημιουργία ενός εστιατορίου στου Ψυρρή που θα ονομάζεται Po’ Boys.
Πρόκειται για όνομα που έχει δανειστεί από ένα παραδοσιακό αμερικανικό σάντουιτς, το οποίο ‘κατάγεται’ από τη Λουιζιάνα. Παλαιότερα το σάντουιτς αυτό φτιαχνόταν από κομματάκια ψητό βοδινό κρέας, αλλά μπορούσες να το φας και με τηγανητά θαλασσινά όπως γαρίδες, κομμάτια αστακό ή καβούρι. Το κρέας σερβίρεται – πάντα τεμαχισμένο- σε γαλλικό ψωμί της Νέας Ορλεάνης, σε μπαγκέτα, που είναι γνωστή για την τραγανή κρούστα και τη μαλακή ψίχα της. Σερβίρεται όμως και με λουκάνικο ή τηγανισμένο στήθος κοτόπουλου σε κάποιες μεταγενέστερες εκδοχές.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου σάντουιτς, με διάφορα υλικά και dressings όπως μαρούλι, ντομάτα, τουρσιά, μαγιονέζα αλλά και λιωμένο βούτυρο, ακόμα και μουστάρδα, πιο συχνά όμως σερβίρεται με κάποια από τις γνωστές παγκοσμίως σάλτσες του αμερικανικού Νότου.
Υπάρχουν δύο, σχεδόν πανομοιότυπες, εκδοχές για την προέλευση του όρου. Ενώ στο Wikipedia διαβάζουμε ότι ο όρος προήλθε από κάποια συγκεκριμένα σάντουιτς που παρασκεύαζε το εστιατόριο των αδελφών Benny και Clovis Martin στη Νέα Ορλεάνη και μοίραζε δωρεάν στους πεινασμένους απεργούς του μεγάλου λιμανιού που δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν ένα κανονικό σάντουιτς κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης απεργίας στις αρχές του 20ου αιώνα, η εκδοχή του J. Higgins την οποία μας ανέφερε στο Ζάππειο κατά την επίσημη παρουσίαση της κουζίνας του εστιατορίου είναι ελαφρά διαφορετική.
«Προέρχεται από τη φράση ‘το σάντουιτς για τα φτωχόπαιδα’ (poor boys– po’ boys), τα οποία έφτιαχναν κάποια εστιατόρια και καντίνες στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1920 για τους απεργούς οδηγούς των δημόσιων μέσων μεταφοράς κατά τη διάρκεια μιας πολύμηνης απεργίας» μας είπε ο Αμερικανός που ζει στη χώρα μας.
Το Po’ Boys είναι το νέο επιχειρηματικό βήμα της ίδιας ομάδας που δραστηριοποιείται και στο Mama Roux αλλά αυτή τη φορά η ‘συνταγή’ είναι διαφορετική: κυριαρχούν οι γεύσεις του Αμερικανικού Νότου. Με τη συνδρομή και τη δημιουργική δουλειά του σεφ Βασίλη Σπόρου, με επιλογές όπως καπνισμένα κρέατα που είναι ένα από τα ισχυρά ‘διαβατήρια’ της ομάδας αυτής, το Po’ Boys αναμένεται για επόμενο διάστημα.
Στην έκθεση Ζυθογνωσία,σ το Ζάππειο φάγαμε το Andouille Sausage Po’ Boy ( 4,50 ευρώ) το οποίο περιέχει καπνιστό χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο Andouille, με καραμελωμένα κρεμμύδια και κλασική σάλτσα mayo (μαγιονέζα). Δοκιμάσαμε επίσης Brisket Po’Boy (7,50 ευρώ) με στήθος βοδινού, λαχανοσαλάτα, σάλτσα Creole mayo και γλάσο Bourbon σε απλό ψωμάκι.