Παράνομη χρήση όρων ΠΟΠ/ΠΓΕ από οινοποιεία τρίτων χωρών

Κινητοποιείται ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου- θολό το (εμπορικό) τοπίο.

Πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου με τον Πρέσβη Λ. Παπακωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ και άλλα  στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε και το ΥπΑΑΤ διά του Προϊσταμένου του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου Δ. Γραμματικού. Η συνάντηση έγινε πριν την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων.

 

Τα στελέχη των Υπουργείων ενημερώθηκαν αναφορικά με τις περιπτώσεις χρήσης των ΠΓΕ “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” σε οίνους που παράγονται σε τρίτα κράτη. Επίσης, αναλύθηκε και η γενικότερη εμπορική πολιτική που ακολουθείται από οινοποιεία κυρίως όμορων χωρών να προσδίδουν στα κρασιά τους στοιχεία ‘ελληνικότητας’ και να δημιουργούν πλάνη στους καταναλωτές ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.

Κατόπιν της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από το ΥΠΕΞ να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου. Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Grill, η νέα συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια και παρά το γεγονός οτι δεν έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο κρατών, αναμένεται να επηρεάσει και την οινική βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται ο όρος ‘μακεδονικός-ό’, ενώ ακόμα κανένας στον οινικό κλάδο δεν μπορεί να πει με σιγουριά το αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν υπάρχοντα σήματα που φέρουν το συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό στη διεθνή εμπορική αγορά.

You might also like