Λέσχες Καπνιστών: ‘μορφώματα’ ή ‘προσεγγίσεις’;

Νομικές διαφωνίες κι αντεγκλήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο

«Αυτόνομοι  χώροι, με ξεχωριστή είσοδο, χωρίς εργαζομένους, με τέλειο σύστημα εξαερισμού και χωρίς μετακινήσεις πελατών…», είναι η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ, του συλλογικού φορέα επιχειρήσεων στο χώρο της μαζικής εστίασης και της διασκέδασης, απέναντι στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Πρόκειται για τις γνωστές το τελευταίο διάστημα ‘Λέσχες Καπνιστών’, οι οποίες έχουν ένα σχετικά ασαφές νομικό πλαίσιο λειτουργίας, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να γίνεται αποδέκτης παραπόνων και εγκλήσεων.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ηλία Καλλιώρα, γενικού γραμματέα του ΠΑΣΚΕΔΙ, ο οποίος έχει ‘κινήσει’ το θέμα των Λεσχών, θα πρόκειται για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς- σωματεία όπου θα παρέχονται υπηρεσίες φαγητού και ποτού σε άτομα και έχει προβλεφτεί να θεωρούνται ‘μέλη’, έτσι ώστε να τηρούν κάθε προϋπόθεση του νόμου. Στο ζήτημα της ύπαρξης ή μη εργαζομένων στους χώρους αυτών των λεσχών (δεν πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι), ο κ. Καλλιώρας ανέφερε ότι «οι Λέσχες που θα δημιουργούν από το νομικό τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ, θα εξυπηρετούνται από υφιστάμενα καταστήματα. Τα ‘μέλη’ θα βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους, δεν θα μετακινούνται δηλαδή σε άλλο μέρος του καταστήματος, δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις πελατών κι όποιος θέλει να περάσει στο χώρο της λέσχης θα πρέπει να γίνει πρώτα μέλος- ακόμα και μια ολόκληρη παρέα». Θα εξυπηρετούνται χωρίς σερβιτόρο.

Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε ανακοινώσεις της αποκαλεί τις Λέσχες που επιχειρεί να δημιουργήσει ο ΠΑΣΚΕΔΙ ‘νομικά μορφώματα’. Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είναι πλήρως ενήμερος για τις προσπάθειες που γίνονται να ιδρυθούν οι Λέσχες ή άλλου τύπου επιχειρηματικές ‘προσεγγίσεις’ που δεν έχουν τα ίδια νομικά χαρακτηριστικά. Δεν φέρεται διατεθειμένος να απαγορεύσει τη δημιουργία, αλλά ενημερώνει οτι οι Λέσχες αυτές θα ελεγχθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα!

«Είναι άλλο  τα smoking lounge του εξωτερικού π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία, κι άλλο μια υφιστάμενη επιχείρηση εστίασης να ιδρύσει σε παράπλευρο χώρο, μια λέσχη, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να έχει ευκαιρικά μέλη- δεν γίνεται έτσι. Το συμφωνητικό μίσθωσης θα πρέπει να φέρει κάποια ονόματα μελών, δεν μπορούν να γίνονται εκείνη τη στιγμή μέλη, να μένουν στο κατάστημα τρεις ώρες και να …φεύγουν» δήλωσε ο διευθυντής στη δημόσια τηλεόραση.

Η Αρχή, όπως δήλωσε ο διευθυντής δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρηματικές κινήσεις ενός εκάστου επιχειρηματία για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, αλλά πρωτίστως για την υγεία των πολιτών και για την ισονομία και τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.  Ο Άγγελος Μπίνης υποστήριξε ότι η Αρχή θα συμμετέχει στο συνολικό έλεγχο της νομιμότητας στον κλάδο της εστίασης, έναν ολοκληρωτικό έλεγχο (νομικό, υγειονομικό, φορολογικό, εργασιακό κ.ά.) όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…» σχολίασε με νόημα.

Από τις δηλώσεις του, το τελευταίο διήμερο, ο εκπρόσωπος της Αρχής φαίνεται διατεθειμένος να ‘μπλοκάρει’ την πορεία προς τη δημιουργία Λεσχών Καπνιστών, μιας και ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει να δηλώνονται ‘ψεύτικοι’ εργαζόμενοι, να δηλώνονται ‘εθελοντές’ ως εργαζόμενοι ή να δηλώνεται ως ‘αναψυκτήριο’ μια επιχείρηση η οποία λειτουργεί με το καθεστώς μιας τυπικής καφετέριας ή κέντρου διασκέδασης. «Θα ελέγχονται σε όλες τις εκφάνσεις» δήλωσε ο Άγγελος Μπίνης «κι αν πληρούν όλες τις διατάξεις, τότε ας προχωρήσει η επένδυση». Προανήγγειλε μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι επιχειρηματίες δημιουργήσουν σωματεία, η Αρχή θα ζητήσει από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας τα καταστατικά προκειμένου να κάνει νομικό έλεγχό τους.

You might also like