Ο Γεώργιος Ντάνος, μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. από την Πάτρα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται με το χόμπι του, τη ζυθοποίηση έχοντας δημιουργήσει την μπίρα Ammousa. Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, γρήγορα το χόμπι μετατράπηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα η οποία δεν αφορά πλέον μόνο την Αχαϊκή πρωτεύουσα.
«Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα τυχαία στις αρχές του 2016, όταν ήμουν σε ένα μικροζυθοποιείο και δοκίμασα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπίρα» μας εξηγεί ο Γεώργιος Ντάνος όταν του ζητάμε να θυμηθεί το ξεκίνημά του. Και συμπληρώνει: «Εκεί κατάλαβα τη διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπίρα δεν είναι όπως την ξέραμε και την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις την ‘δικιά σου’ μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό: ‘Γιατί όχι;’ Πήρα λοιπόν την απόφαση να φτιάξω μπίρα ερασιτεχνικά».
Η μετάβαση από την οικιακή στην επαγγελματική ζυθοποίηση, ήταν για τον Γ. Ντάνο μια μάλλον φυσική αν κι όχι αβασάνιστη απόφαση. «Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να προσφέρεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μάθει το κοινό ότι υπάρχουν διαφορετικές μπίρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος» σχολιάζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ‘λάθος’ έγκειται στο γεγονός ότι μερίδα του καταναλωτικού κοινού αντιλαμβάνεται την μπίρα μόνο ως αναψυκτικό, ως καλοκαιρινό ποτό που απλώς …ξεδιψάει ενώ στην πραγματικότητα χαρίζει απλόχερα γεύσεις και αρώματα.
Μπίρα κι εστίαση
Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τη ζυθοποίηση ο Γ. Ντάνος είχε σαν στόχο να συνδυάσει την τέχνη της μπίρας και αυτήν του φαγητού και να δημιουργεί μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να συμπληρώνουν ή να αναδεικνύουν το φαγητό. Παρόλο που η Ammousa με την επαγγελματική της μορφή είναι λίγο παραπάνω από ένα χρόνο στην αγορά, η ανταπόκριση από τους καταναλωτές είναι πολύ μεγάλη και το προϊόν βρίσκει τον δρόμο του ανάμεσα σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας ώστε να συντροφεύει κορυφαία πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας.
«Η Ammousa δεν είναι ένα προϊόν που ‘με το ζόρι’ θα είναι στο εστιατόριο, την κάβα ή τη μπιραρία γιατί απλά πρέπει να είναι. Θα είναι εκεί για να μεταφέρει τη γευστική εμπειρία» μας εξηγεί ο Πατρινός ζυθοποιός. Η Ammousa English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ, συννεφώδες, χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.
Διακίνηση
Η μπίρα διακινείται επίσης στη λιανική σε επιλεγμένα Σ/Μ στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μήλο, Σίφνο κ.ά. Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το 2019, στο Βαρούλκο, στην Σπονδή κ.ά. Ζητάμε από το Γ. Ντάνο να μας ανακεφαλαιώσει το πώς κινήθηκε επιχειρηματικά μέσα στο ζοφερό 2020.
«Η Ammousa English IPA είναι στην αγορά από την αρχή του 2019. Ως νέο προϊόν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον ώστε να την ‘γνωρίσουν’ και να την δοκιμάσουν. Άρα η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας της δεν είναι μία αντιπροσωπευτική χρονιά και δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη όσον αφορά τις πωλήσεις. Το ότι το 2020 με όλα αυτά τα προβλήματα έκλεισε με μία σταθερότητα, αυτό με ικανοποιεί και μου δίνει αισιοδοξία. Αυτή η σταθερότητα βέβαια ήρθε με πάρα πολύ δουλειά και με νέες συνεργασίες, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να την βρίσκει παρόλο που η εστίαση για μεγάλο διάστημα ήταν κλειστή» μας λέει.
Εγχώρια αγορά
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με ένα σχόλιό του για την εγχώρια αγορά μπίρας αλλά και το νόμο- έκτρωμα με τον οποίο επιχειρήθηκε, ευτυχώς χωρίς επιτυχία, να υπερφορολογηθεί η μικροζυθοποιία. «Μετά από μια περίοδο δραματικής πτώσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της φορολογίας των αλκοολούχων ποτών, η εγχώρια αγορά είχε ισορροπήσει τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας όμως σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στο παρελθόν- περίπου στο ήμισυ των πωλήσεων του 2009» μας επισημαίνει κι εξηγεί σχετικά με το νόμο: «Το νομοσχέδιο καλώς απορρίφθηκε διότι θα οδηγούσε σε εξόντωση ή στην καλύτερη περίπτωση σε μαρασμό τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει, παρά τα προσκόμματα, σημαντική δυναμική. Θα πρέπει το κράτος θα δώσει ώθηση στην μικροζυθοποιία, για νέες επενδύσεις είτε σε κτήρια, είτε σε εξοπλισμό».
Ammousa English I.P.A.
- 2017: 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
- 2018: Ένα αστέρι στον παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγινε στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
- 2019: Έλαβε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο Βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food & Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018.
- 2019: Κέρδισε Double Gold Medal στον παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπίρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο (η μοναδική ελληνική μπίρα που έχει πάρει αυτή την διάκριση).
- 2020: Λίγο πριν την πανδημία, έλαβε με την πρώτη θέση στην κατηγορία της στη γευστική δοκιμή που πραγματοποίησε το Beer & Bar Magazine.