Θόδωρος Κολόκας- Ήπειρος Catering
Το Gril, συνομιλεί με τον επαγγελματία από τα Γιάννενα
Μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών catering, με έδρα τα Γιάννενα, δίνει τη δική της μάχη, υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να προσφέρει ποιότητα. Προωθεί τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις, έχει όμως να αντιμετωπίσει τη γενικότερη ύφεση στον κλάδο.
Η Ήπειρος Catering μετράει 25 χρόνια λειτουργίας και δραστηριοποιείται σε όλη την Ήπειρο έχοντας την έδρα της στα Γιάννενα. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παρασκευής γευμάτων, πλούσιο και άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 3.000 άτομα ταυτόχρονα. Η περίοδος της μεγαλύτερης έντασης είναι το καλοκαίρι, όπου η πληθώρα των εκδηλώσεων, ιδιωτικών ή δημόσιων που πραγματοποιούνται έχουν πάντα την ανάγκη υποστήριξης από υπηρεσία catering.
Σε μια τέτοια εκδήλωση συναντήσαμε το Θόδωρο Κολόκα, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρίας Ήπειρος Catering και συζητήσαμε μαζί του για τη μαζική εστίαση, τα Γιάννενα και τις προοπτικές του κλάδου στην μετά- Covid περίοδο. Ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος καθώς θεωρεί ότι το ‘χτύπημα’ που δέχτηκε η εστίαση την περίοδο 2020-2021 ήταν ισχυρό. «Δεν πιστεύω ότι το catering θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Στην ουσία ξεκινάμε από το μηδέν…» μας λέει έντονα προβληματισμένος.

Όχι ελεημοσύνες
Η κρατική βοήθεια την οποία απόλαυσε ένα μέρος του κλάδου και με βάση την οποία έμειναν ζωντανές κάποιες επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να σημαίνει πολλά για τον συνομιλητή μας. «Με ελεημοσύνη δεν γίνεται δουλειά. Επιχειρώ σημαίνει ότι κάνω κάποια πράγματα και προχωράω, αναπτύσσομαι. Στη δική μας περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμα και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και ειλικρινά δεν γνωρίζω τι πρόκειται να συμβεί…» μας λέει.
Η Ήπειρος Catering κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας αλλά η νέα περίοδος αναμένεται δύσκολη καθώς η εστίαση στην Ήπειρο έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση. «Πρέπει να είσαι στο κέντρο της πόλης και να πουλάς σουβλάκια για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις. Τα εστιατόρια λειτουργούν πλέον μια- δυο ημέρες την εβδομάδα…» μας λέει ο Θόδωρος Κολόκας και σχολιάζει: «Αυτή τη στιγμή στα Γιάννενα ελάχιστα είναι τα καταστήματα που σερβίρουν π.χ. ντόπια βατραχοπόδαρα ή ντόπιες πέστροφες».
Η εστίαση στα Γιάννενα καλύπτει όλα τα γούστα του καταναλωτικού κοινού, το ζήτημα όμως είναι, όπως μας επισημαίνει ο συνομιλητής μας, ότι ο ρυθμός των επενδύσεων έχει ανακοπεί εξαιτίας των πολλών ‘φρένων’ που έχει τραβήξει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια: πρώτα η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010, κατόπιν ο κορωνοϊός και σήμερα η ενεργειακή κρίση. «Δεν υπάρχει …ροή στον κλάδο. Ετοιμάζεσαι να κάνεις κάποιες επενδύσεις και κάποια στιγμή σταματάς. Από την άλλη δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιους παίκτες στην αγορά που διαθέτουν ρευστό και μπορούν να κινηθούν- μαθαίνω ότι κάποια σουπερμάρκετ στην περιοχή μας αγοράστηκαν ήδη από Κινέζους επενδυτές».
Απέναντι στις ανατιμήσεις
Η κουζίνα της Ήπειρος Catering επικεντρώνεται σε παραδοσιακά εδέσματα της Ηπείρου, όπως οι πίτες που είναι το μεγάλο της ατού. Ρωτάμε τον κ. Κολάκα αν ο ίδιος διαπίστωσε κάποιες διαφορές στις επιλογές του κοινού – και κατ’ επέκταση στις προτάσεις των επαγγελματιών της εστίασης – στην μετά τον κορωνοϊό εποχή. «Δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στις επιλογές των εδεσμάτων, αυτό όμως που μετά βεβαιότητας μπορώ να πω διότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η ποιότητα έχει υποχωρήσει. Δεν ενδιαφέρεται και ο κόσμος για το τι παραγγέλνει… Λίγοι είναι αυτοί που μας ζητάνε πλέον μια συγκεκριμένη ποιότητα, καθώς οι περισσότεροι είναι προσανατολισμένοι στην τιμή» μας λέει με μια δόση απογοήτευσης. Όσο για την επιχείρησή του, είναι αναγκασμένη σχεδόν κάθε μήνα αντιμετωπίζει τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. «Δεν έχουμε κάνει κάποια μεγάλη ανατίμηση, αλλά δεν θα αντέξουμε άλλο στο να απορροφούμε εμείς ως επιχειρήσεις τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών» μας λέει.
Κλείνουμε τη σύντομη συζήτησή μας με τις προβλέψεις του για το άμεσο μέλλον. Ο Θόδωρος Κολόκας ανησυχεί για το φθινόπωρο που έρχεται: «Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν βλέπω κάποια βοήθεια τόσο από το κράτος, όσο και τους κράτους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κι όμως η Ελλάδα μπορεί
Πριν μερικά χρόνια, ο κ. Κολόκας ο οποίος δραστηριοποι
είται και στην πτηνοτροφία πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του έφερε 2.000 πεδινές πέρδικες από τη Δανία για πάχυνση στην Ελλάδα και προώθησή τους στο φυσικό περιβάλλον για εμπλουτισμό της πανίδας, μια διαδικασία πολύ συνηθισμένης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η εταιρία του κ. Κολόκα παρατήρησε κάποιες μικρές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο μόλις τα ζώα ήρθαν στην Ελλάδα. Ενημερώθηκαν οι πωλητές στη Δανία οι οποίοι τους εξήγησαν ότι οι συνηθισμένες απώλειες είναι, το πρώτο διάστημα, της τάξης του 6% καθώς το συγκεκριμένο πτηνό είναι ιδιόμορφο, στρεσάρεται εύκολα κ.λπ. Ένα μήνα μετά οι απώλειες των Ελλήνων παραγωγών ήταν μόλις 3% κάτι το οποίο εξέπληξε τους Δανούς πτηνοτρόφους οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το εξαιρετικά μικρό για τα δεδομένα τους ποσοστό απωλειών. Αργότερα οι Δανοί τους εξήγησαν ότι η ποιότητα της ελληνικής χλωρίδας σε συνδυασμό με τον ήλιο στον οποίο έβγαιναν τα ζώα για αρκετές ώρες την ημέρα είχαν λειτουργήσει ευεργετικά στην ανάπτυξή τους.