Chez Lucien: Το πρώτο γαλλικό bistro της Αθήνας
To Grill συζητά με τον νυν συνιδιοκτήτη του καταστήματος, Μπράιαν Κάρεϊ
Από τον ‘αναρχικό’ Lucien, το Chez Lucien έχει περάσει σε μια νέα φάση ζωής, διατηρώντας το μενού του παρελθόντος, προσφέροντας περισσότερη άνεση χώρου και γαλλική κουζίνα για όλους. Για το παρόν και το παρελθόν μιλήσαμε με τον νυν συνιδιοκτήτη του καταστήματος, Μπράιαν Κάρεϊ.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Γιάννης Μουρατίδης
Grill | Πώς βρεθήκατε στα Πετράλωνα;
Μπράιαν Κάρεϊ | Η σχέση με το μαγαζί, όταν ιδιοκτήτης ήταν ο Lucien, ξεκίνησε, διότι με τη σύζυγό μου αναζητούσαμε μαγαζιά στην Αθήνα, που προσφέρουν αυθεντικό γαλλικό φαγητό. Οπότε, από το 2007 και μετά, ερχόμασταν μία- δύο φορές τον χρόνο. Τα πράγματα τότε ήταν πιο χαλαρά, όσον αφορά το τυπικό των διαδικασιών, οπότε καταλάβαινες ότι για να έχει το μαγαζί τόσο κόσμο, εκτός από την ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο Lucien, θα έπρεπε να έχει και καλό φαγητό. Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας φίλος εδώ στην περιοχή, ο οποίος γνώριζε ότι ασχολούμαι με την εστίαση, με ενημέρωσε ότι ο Lucien ήθελε να αφήσει το μαγαζί. Συναντήθηκα με τον Lucien, συμφωνήσαμε και το μαγαζί πέρασε σε εμένα και τον συνεργάτη μου.
Τα Πετράλωνα ήταν ήδη ανεπτυγμένα εκείνη την περίοδο;
Ναι ήταν, αλλά εγώ αγόρασα το μαγαζί το 2019, λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία, οπότε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε κλειστό. Ωστόσο, το 2002, που άνοιξε το Chez Lucien, η Τρώων, που τώρα είναι ένας δρόμος συνυφασμένος με την εστίαση, είχε ελάχιστα μαγαζιά, ένα εκ των οποίων ήταν μια ταβέρνα που λειτουργούσε από το 1930.

Ποια ήταν τα συστατικά επιτυχίας του Chez Lucien;
Όταν άνοιξε το Chez Lucien, το γαλλικό φαγητό στην Αθήνα ήταν συνδεδεμένο με τη γαστρονομική κουζίνα και θεωρώ ακόμη είναι. Οπότε, το bistro που άνοιξε ο Lucien προσέφερε ποιοτικό γαλλικό φαγητό, αλλά σε τιμές που ήταν πιο βατές για το ευρύ κοινό από αυτές των γαλλικών εστιατορίων. Επιπλέον, στα συστατικά επιτυχίας θα πρέπει να βάλουμε και την πληθωρική παρουσία του Lucien, ο οποίος μίλαγε με τους πελάτες και δημιουργούσε την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης παρέας. Νομίζω ήταν από τα πρώτα καταστήματα εστίασης που μπορούσες να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που δεν γνώριζες.
Ποια από αυτά τα στοιχεία έχετε διατηρήσει;
Από αυτά τα στοιχεία έχουμε διατηρήσει την ποιότητα των πιάτων του μενού και τις φιλικές τιμές για το ευρύ κοινό. Αυξήσαμε τον διαθέσιμο χώρο, ενώ μικρές αλλαγές έχουμε κάνει στο μενού, ώστε να βάλουμε σε αυτό κάποια πιάτα που είναι πιο κοντά στο γαλλικό εστιατόριο, παρά στο γαλλικό bistro. Θα ήθελα να έχω κρατήσει το περίφημο ανάποδο τραπέζι από το παλιό Chez Lucien και κάποια άλλα πράγματα από την προηγούμενη διαρρύθμιση, αλλά υπήρχαν τεχνικά προβλήματα που προέκυπταν από τη νέα πρόταση σχεδιασμού.
Είδα στο μενού ότι οι τιμές έχουν παραμείνει πολύ κοντά στις παλαιότερες ;
Προσπαθήσαμε πολύ γι’ αυτό. Εμείς το μενού το βρήκαμε το 2016 στα 28 ευρώ και τώρα είναι στα 30 ευρώ. Το ίδιο και με τα μεμονωμένα πιάτα. Η επιλογή που κάναμε να έχουμε περισσότερα τραπέζια μάς έχει βοηθήσει σε αυτό. Γενικά, θεωρούμε περισσότερο αυτήν την επένδυση ως συμβολή στην διατήρηση του Chez Lucien και της ιστορίας του, παρά ως στόχο υψηλής κερδοφορίας.
Το μενού αλλάζει συχνά;
Δεδομένου ότι έχουμε πιάτα ημέρας, έχουμε μια συχνή εναλλαγή στο μενού. Ωστόσο, έχουμε και κάποια πιάτα ‘ορόσημα’, όπως την κρεμυδόσουπα και το entercote, για τα οποία έρχονται αρκετοί πελάτες επί τούτου.
Σταθεροί πελάτες ή περαστικοί το μεγαλύτερο ποσοστό;
Από το 2019 που έχουμε έρθει εδώ, έχουμε δει μια αύξηση της τουριστικής ροής, οπότε έχει αυξηθεί και το ποσοστό των περαστικών που θα μπουν στο μαγαζί. Στην τουριστική περίοδο, δύο στους τρεις πελάτες είναι περαστικοί. Η εικόνα αλλάζει εκτός τουριστικής περιόδου, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών έρχεται κατόπιν κράτησης.
Στην κεντρική φωτογραφία ο Μπράιαν Κάρεϊ, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Chez Lucien.