Ο Καλαματιανός σεφ Χρήστος Κουμάντος μιλάει στο Grill

Για τις συνθήκες της εποχικότητας και εντοπιότητας στην μαγειρική

Ο ιδρυτής κι επικεφαλής στο Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας, σεφ με εμπειρία δεκαετιών στους ώμους του, παρουσιάζει τη δουλειά του στην Καλαμάτα και τη γαστρονομική ταυτότητα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας

 

Το Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας είναι μια ιδιωτική επιχείρηση στην Καλαμάτα, η οποία διανύει τον 4ο χρόνο της λειτουργίας. Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και κουλτούρας μέσα από μια σειρά δράσεων, που εμπεριέχουν το τρίπτυχο γαστρονομία, ελληνικός πολιτισμός, εμπειρίες μαγειρικής.

Δημιουργώντας συνέργειες

Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες (γαστρονομικές κι άλλες), υπηρεσίες private dining, micro-catering, ενώ διοργανώσει μαγειρικές εκδηλώσεις σε σκάφη και λιμάνια, αγρούς, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και πολιτιστικά ιδρύματα. Το Κέντρο δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα παρουσιάσεων αγροδιατροφικών προϊόντων και στα μαθήματα μαγειρικής τόσο σε ιδιώτες (άτομα ή γκρουπ), όσο και σε επαγγελματίες. Στο Κέντρο, το οποίο έχει έδρα (κι εστιατόριο) στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας, εργάζονται αυτήν την περίοδο 10 άτομα.

Συναντήσαμε τον Χρήστο Κουμάντο, στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του ανοιξιάτικου Messinia Forum 2023 και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη δουλειά του αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό της Πελοποννήσου, που φιλοξένησε το συνέδριο.

«Το Κέντρο έγινε γρήγορα γνωστό στην Καλαμάτα και την Μεσσηνία. Θελήσαμε να κεφαλαιοποιήσουμε τη γνώση μας στον χώρο της γαστρονομίας και της εστίασης. Διανύω την τέταρτη δεκαετία της καριέρας μου και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την εμπειρία για να συνδέσω τη γαστρονομία με τον πολιτισμό» μας απάντησε ο Χρήστος Κουμάντος όταν τον ρωτήσαμε για την μάλλον τολμηρή απόφασή του να ιδρύσει μια αρκετά εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Καλαμάτα. «Δημιουργούμε συνέργειες με φορείς, εταιρείες και οργανισμούς, διότι πιστεύουμε πως η γαστρονομία πρέπει να είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού» μας διευκρινίζει.

Ο εξωτερικός χώρος δεξιώσεων αλλά και ομαδικών μαθημάτων στο Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας

 

Προορισμός: Καλαμάτα!

Η Καλαμάτα του 2023  (και η Μεσσηνία εν συνόλω) έχει μετατραπεί σε έναν ανερχόμενο τουριστικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην απαράμιλλη ομορφιά της ή την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της παραγωγικής γης αλλά και στην καθοριστική παρουσία στον νομό του συγκροτήματος Costa Navarino. Το τελευταίο έχει ‘τραβήξει’ προς τα πάνω όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και τη γαστρονομία, την εστίαση και άλλες συναφείς αγορές. «Οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να ανάβουμε κάθε μέρα ένα κερί στον αείμνηστο καπετάν- Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Είναι χρέος όλων που ασχολούμαστε με τον τουρισμό  -κι όχι μόνο ημών- να τον μνημονεύουμε, διότι ο καπετάνιος άνοιξε τον δρόμο και η Μεσσηνία είναι σήμερα ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός» υποστηρίζει ο συνομιλητής μας.

Ασφαλώς, δεν είναι όλα εύκολα στην Μεσσηνία κι ένα από τα μείζονα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας και της εστίασης είναι η εύρεση προσωπικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χρ. Κουμάντο, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην Μεσσηνία, σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της ξαφνικής τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της αγροτικής παραγωγής που δεσμεύει πολλά χέρια τόσο τον χειμώνα (ελιές), όσο και το καλοκαίρι (αμπέλια). «Για το πρόβλημα φταίνε και οι επιχειρήσεις. Το λέω ευθαρσώς και δεν κρύβομαι» μας λέει προβληματισμένος ο Χρ. Κουμάντος κι εξηγεί: «Δυστυχώς, δεν προσέξαμε τους ανθρώπους της εστίασης και σε συνδυασμό με την πανδημία χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας. Χάθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν. Για να αναπληρωθούν θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία των επιχειρήσεων, να προσεγγιστούν οι νέοι εργαζόμενοι και να διαμορφωθούν εργασιακές σχέσεις καλύτερες από τις παρούσες».

Το εστιατόριο του Διεθνούς Κέντρου Μεσογειακής Γαστρονομίας, στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας

 

Ο Χρήστος Κουμάντος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα κι ως εκ τούτου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας παρουσιάσει την εστιατορική Καλαμάτα, η οποία, από τη μια πλευρά,  αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την άλλη, όμως, έχει λαβωθεί από την οικονομική κρίση κι αυτό το μαρτυρούν τα πολλά κλειστά καταστήματα εστίασης, ακόμα και στο κέντρο της.

«Στο παρελθόν, η πόλη της Καλαμάτας είχε περίπου 10.000 δυνητικούς πελάτες με αξία στην τσέπη τους, οι οποίοι μπορούσαν να καταναλώσουν σε περίπου 1.000 καταστήματα. Σήμερα, έχουμε 10.000 καταστήματα και 1.000 πελάτες που κι αυτοί δεν έχουν την αγοραστική δύναμη που είχαν πριν» μας λέει ο συνομιλητής μας και συνεχίζει: «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και στο μέλλον θα δούμε περισσότερα κλειστά καταστήματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα στην πόλη».

Η Καλαμάτα χρειάζεται υψηλό επίπεδο εστίασης, τολμηρούς επιχειρηματίες κι έμπειρους εργαζόμενους για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του τουρισμού. «Για να παραμείνουν τα καταστήματα ανοικτά θα πρέπει όλοι να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης: χρειάζεται περισσότερος επαγγελματισμός και, φυσικά, στροφή προς τη χρήση και την προβολή τοπικών προϊόντων» μας λέει ο Χρ. Κουμάντος. Κι αυτό δεν είναι μια τοπικιστική εμμονή.

Ο σεφ Χρήστος Κουμάντος με τον Θανάση Αντωνίου του Grill, στο Messinia Forum 2023, στην Καλαμάτα

 

Σαν φας στην Καλαμάτα…

Και με το φαγητό τι γίνεται; Ποια είναι η γεύση που πρέπει να διεκδικήσουμε το επόμενο διάστημα; Σύμφωνα με τον αρχιμάγειρα Χρήστο Κουμάντο, επαγγελματία με πολλές παραστάσεις από τις διεθνείς αγορές: «Οι σταθερές συνθήκες της εποχικότητας και εντοπιότητας στην μαγειρική είναι αυτές που πρέπει να ορίζουν το πώς θα προχωρήσουμε στην Καλαμάτα. Υλικά στην εποχή τους και υλικά από τον τόπο μας είναι τα στοιχεία που δημιουργούν ένα άψογο γαστρονομικό προϊόν» μας λέει χαμογελώντας. Προς το παρόν, η Καλαμάτα είναι μια πόλη που ανεβαίνει στον γαστρονομικό χάρτη, με πληθώρα καταστημάτων για διάφορα γούστα. Από την πλευρά του πάντως, ο συνομιλητής μας επιβεβαιώνει την αυστηρή φήμη των αρχιμαγείρων: «Γίνονται προσπάθειες στην Καλαμάτα, αλλά δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος από το επίπεδο της γαστρονομίας συνολικά. Πρέπει να προσέξουμε το θέμα της παιδείας, διότι ο κόσμος -που έρχεται να εργαστεί- οφείλει να είναι εκπαιδευμένος».

Χρήστος Παναγή Κουμάντος

Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Travel Management Academy, στο Λονδίνο. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Executive MBA in Tourism Management από το ελβετικό Πανεπιστήμιο IUKB. Σπούδασε Γαστρονομία στην Le Monde Culinary School of Athens. Αποφοίτησε και από την Academia Internazionale Di Cucina Italiana, στην Λούκα της Ιταλία, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Μαγειρική. Διετέλεσε Αρχιμάγειρας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εργάστηκε ως Αρχιμάγειρας στο ΝΑΤΟ, σε πληθώρα επισιτιστικών επιχειρήσεων, ως καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στην Le Monde, στην Academia Internazionale Di Cucina Italiana στο ΚΕΚ Π.Ε Μεσσηνίας και στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Είναι σύμβουλος εστίασης σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Το 2020, ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας, στην Καλαμάτα.

You might also like