Στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια η Sanem Su Avci μαζί με την Ζελάλ, και τους άλλους συνιδιοκτήτες του Magic Kitchen προσφέρουν αυθεντικό τούρκικο street food με γκιοζλεμέ (gözleme), ταντούνι και κεφτέ.
Το Magic Kitchen είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), ένα είδος αυτοδιοικούμενης κουζίνας, στην οποία κατά κύριο λόγο εργάζονται μετανάστες, με διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες, που όμως καταφέρνουν να συνυπάρχουν, προσφέροντας vegan επιλογές σε λογικές τιμές. Το πρότζεκτ του Magic Kitchen ξεκίνησε πριν από περίπου 5 χρόνια όταν η Sanem ήρθε στην Ελλάδα. Αρχικά στο μενού υπήρχαν μόνο 5 προϊόντα, 3 γκιοζλεμέδες και 2 sandwich, ενώ σταδιακά εκτός από το μενού, μεγάλωσε και η ομάδα του.
Στο Magic Kitchen μπορεί κάποιος να δοκιμάσει παραδοσιακές τούρκικες συνταγές vegan street food εκδοχής, όπως ταντούνι, γκιουσλεμέ, σούπα με κόκκινες φακές- από τα πιο γνωστά πιάτα στην Κωνσταντινούπολη- αλλά και κεφίρ, σπιτική λεμονάδα και κομπούχα.
Η μαγική κουζίνα των Εξαρχείων
Το όνομα προήλθε από έναν παλιότερο εργαζόμενο, που ονόμασε το μέρος Magic Kitchen. Το MK είναι Magic Kitchen, δηλαδή Μαγική Κουζίνα ή Μαζική Κουζίνα, ενώ στα τούρκικα το Mutfak Kooperatifi, μεταφράζεται ως συνεταιριστική κουζίνα.
«Ήθελα να είμαι σε ένα μέρος έξω στον δρόμο και ήθελα να κάνω κάτι με τα χέρια μου. Έπρεπε όμως να βγάζω και χρήματα, να έχω ένα σταθερό εισόδημα, που λανθασμένα πίστευα ότι θα το έχω εύκολα από ένα μαγαζί. Στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου έτσι». Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησε το πρότζεκτ του Magic Kitchen στα τέλη του 2019. Αρχικά το μαγαζί ανήκε σε άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία. Εξαιτίας όμως οικονομικών προβλημάτων δεν πήγαινε πολύ καλά και έτσι το μικρό αυτό μαγαζί στη θεμιστοκλέους πέρασε στα χέρια της Sanem.
Τον χειμώνα του 2021, συνάντησε την Ζελάλ στις προσφυγικές κατοικίες της Αλεξάνδρας. Όπου από εκεί βρέθηκε να φτιάχνει γκιοζλεμέ στο κέντρο της Αθήνας.
«Το καλό φαγητό πάντα φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Όταν προσφέρεις φαγητό, έστω επί πληρωμή, δημιουργείς δεσμούς» υποστηρίζει η Sanem.
Σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιεί η ίδια στο Magic Kitchen, τα προμηθεύεται κατά βάση από προμηθευτές από το κέντρο της Αθήνας, που της φέρνουν κάποια πράγματα από Τουρκία, αλλά και Αιγύπτιους. Δυστυχώς όταν χρειάζονται κάτι πολύ ιδιαίτερο, η μεταφορά δεν είναι εύκολη λόγω του ότι η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί κάποιος να φέρνει άμεσα πράγματα από Τουρκία.
Οι επιθετικοί προσδιορισμοί στις κουζίνες δεν υπάρχουν
Όταν ρώτησα τη Sanem τη γνώμη της για την ελληνική κουζίνα σε σχέση με τη τούρκικη μου απάντησε πως οι ορισμοί αυτοί δεν υφίστανται. Μιλάμε για δύο χώρες που η κουζίνα τους έχει δημιουργηθεί από τις μεταναστευτικές ροές και από τη συνεχή κινητικότητα των πληθυσμών ανά τα χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν φέρει τις συνταγές τους και τα υλικά τους από τα μέρη που έχουν έρθει.
H Sanem Su Avci είναι Ιστορικός, Καλλιτέχνης και Συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και έχει απασχοληθεί σε πολιτικά κόμματα και στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ αυτή τη στιγμή ο χρόνος της μοιράζεται ανάμεσα στο διδακτορικό της και το Magic Kitchen.