Η σημασία του καφέ την εστίαση

Ο καφές μετά το γεύμα είναι η τελευταία εντύπωση

Τα καταστήματα εστίασης που δεν ανήκουν στην κατηγορία bar – restaurant, σε ελάχιστες περιπτώσεις διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για προτείνουν στον πελάτη τους ένα καφέ μετά το γεύμα.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μουρατίδης

 

Είχαμε τελειώσει το γεύμα μετά από μια κουραστική μέρα και το πρόγραμμα ήταν ακόμα γεμάτο μέχρι τις 5 μ.μ.  Η χώνεψη σε συνδυασμό με την κούραση έκανε απαραίτητο ένα διπλό εσπρέσο. Και οι τρεις που παραγγείλαμε, είχαμε την ίδια έκφραση μετά την πρώτη γουλιά. Το κατακάθι στον πάτο φλιτζανιού, έκανε τον επίλογο ακόμα πιο δυσάρεστο.

Η αλήθεια είναι ότι ο καφές μετά το γεύμα είναι μια συνήθεια που συναντάμε κυρίως σε χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και των επιχειρηματικών συναντήσεων που συνδυάζονται με ένα γεύμα, έχουν ωθήσει τη ζήτηση και στη χώρα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως σε μια ταβέρνα, η προσδοκία του πελάτη να βρει καφέ, πόσο μάλλον καλό καφέ, είναι …μηδενική. Όταν όμως πρόκειται για εστιατόρια στη μέση και υψηλή κατηγορία, σε πολλές περιπτώσεις η προσδοκία είναι απαίτηση.

Λίγα εστιατόρια έχουν καλό καφέ

Η Ήρα Ζυγούρη, διευθύντρια marketing της Kawacom, εταιρεία που διαθέτει στην αγορά τον καφέ IpanemaEspresso και μηχανολογικό εξοπλισμό για την καφεστίαση, μας λέει ότι «Είναι λίγα τα εστιατόρια που έχουν την υποδομή να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ποιοτικό καφέ, αλλά η αύξηση τους είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια». Για ένα εστιατόριο που δεν προσφέρει καφέ allday, η πιο απλή λύση είναι το εσπρέσο, ένα είδος καφέ που φτιάχτηκε για ένα γρήγορο ‘ξύπνημα’.

Προκειμένου κάποια από τις εταιρείες που προμηθεύουν καφέ να διαθέσει στον πελάτη της, δηλαδή ένα κατάστημα εστίασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα πρέπει αυτός να έχει μια ελάχιστη παραγγελία καφέ ανά μήνα, η οποία δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί σε καταστήματα εστίασης που δεν προσφέρουν alldayκαφέ. Εναλλακτικά, το κατάστημα εστίασης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τον εξοπλισμό. Οι τιμές για ένα καλό εξοπλισμό κυμαίνονται από 2 έως 3.000 ευρώ.


Συνήθως ο καφές είναι η τελευταία εντύπωση σε ένα γεύμα, μετά και από το γλυκό. Ακόμα κι αν ο πελάτης έχει χαμηλές προσδοκίες, ένας κακός καφές, μπορεί να ‘χαλάσει’ μια εικόνα, για την οποία ο πελάτης έχει πληρώσει μερικές δεκάδες ευρώ κι ο εστιάτορας έχει δουλέψει επί μήνες

Ωστόσο, αυτή η επένδυση δεν είναι το μόνο εμπόδιο, καθώς, όπως μας λέει η Ήρα Ζυγούρη, «Θα πρέπει το κατάστημα να εκπαιδεύσει έναν εργαζόμενο στη χρήση του εξοπλισμού, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Επίσης, η μηχανή χρειάζεται καθημερινή συντήρηση και ανταλλακτικά στη διάρκεια του έτους».

Το πιθανότερο είναι ότι ο ‘λογαριασμός’ για τον εστιάτορα δεν βγαίνει. Οπότε, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μάλλον θα ‘μπαίνει μέσα’ για να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία στους πελάτες του. Όπως μας λέει εκπρόσωπος της Reed Coffee, «Στις λίγες περιπτώσεις που επιχειρηματίες αποφάσισαν να επενδύσουν σε ακριβό εξοπλισμό, με το χρόνο τα παράτησαν και επέστρεψαν στη λύση μιας οικιακής ή επαγγελματικής μηχανής». Ακόμα όμως και αυτή η λύση χρειάζεται την προσοχή της. Η παρασκευή του καφέ με μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν μιας απλής κάψουλας και ο τακτικός καθαρισμός της μηχανής, μπορούν να διαμορφώσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

Η κατάσταση αλλάζει μας λέει η Ήρα Ζυγούρη, «Πλέον, σχεδόν το 10% των πωλήσεων μας αφορά σε εστιατόρια που δεν έχουν τον καφέ στο βασικό του μενού. Δεν αγοράζουν τους ειδικούς καφέδες μας, αγοράζουν όμως καφέ πολύ καλής ποιότητας. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρουμε και υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, εφόσον θεωρούμε ότι η συνεργασία μπορεί να έχει αμοιβαία οφέλη».

You might also like