Ευθ. Αθανασιάδης ( Μαραθών Τυροκομικά): «Στο τέλος, πληρώνεται κι ο …τυροκόμος»
Συνέντευξη με το νεαρό τυροκόμο κι επιχειρηματία.
Ο Ευθύμιος Αθανασιάδης είναι 4η γενιά τυροκόμος και κουβαλά στους ώμους του παράδοση 90 και πλέον χρόνων, την οποία συνεχίζει με επιμονή και συνέπεια στις μέρες μας.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου
Η Μαραθών Τυροκομικά είναι από τα παλαιότερα τυροκομεία της Αττικής. Ιδρύθηκε το 1923 από τον Σπύρο Ζαγάρη, πέρασε στον Ευθύμιο Ζαγάρη, παππού του σημερινού ιδιοκτήτη ο οποίος έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές οικονομικών, αποφάσισε εδώ και δύο χρόνια να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση.
Μαζί με τον αδελφό του Γιώργο και μια ομάδα έμπειρων συνεργατών δημιούργησε ένα νέο συσκευαστήριο όπου κόβει και συσκευάζει τυριά δικά του και προμηθευτών, ενώ προσπαθεί να εξελίσσει την υφιστάμενη επιχείρησή του.
Το τυροκομείο παράγει φέτα (βαρέλι και δοχείο), ανθότυρο, ξερή μυζήθρα και το ‘μπαρελάτο’. Πρόκειται για ένα απαλειφόμενο τυρί, με ιδιαίτερη γεύση, εξαιρετικό για συνοδεία σαλάτας, το οποίο παράγεται με τη διαδικασία της φέτας, δεν είναι όμως φέτα διότι φτιάχνεται με 100% πρόβειο γάλα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο βοήθησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου τυριού, κυρίως στο να επιτευχθεί η διατήρησή του για 4-5 μήνες· ομάδα του Γεωπονικού πραγματοποίησε σειρά από τεστ στο τυροκομείο, για να βρεθούν οι βέλτιστες θερμοκρασίες βρασμού, πήξεως κ.λπ.
Καταδικασμένη η Αττική
Ζητάμε από τον νεαρό τυροκόμο να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι τυροκόμος σήμερα» μας εξομολογείται κι εξηγεί: « η περίοδος της αποπληρωμής είναι πια πολύ μεγάλη, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πληρώνονται κι αυτοί διότι έχουν υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρκετά μεγάλο κενό μεταξύ των πληρωμών. Ο τυροκόμος πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να στηρίξει τη δουλειά του και τους συνεργάτες του και, αν όλα πάνε καλά, στο τέλος της περιόδου να πληρωθεί κι αυτός…».
Για τον Ευθ. Αθανασιάδη η παρουσία του κράτους είναι μάλλον …απειλητική. «Τα τυροκομεία της Αττικής είναι καταδικασμένα διότι δεν μπορούν να επιδοτηθούν για εκσυγχρονισμό κι επενδύουν αποκλειστικά και μόνο ίδια κεφάλαια» σχολιάζει, αναγνωρίζει όμως ότι το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και το σχετικά θετικό νομοθετικό πλαίσιο για το καθεστώς των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης.
Οι “ελληνοποιήσεις”
Τι γνώμη έχει για τις αθρόες εισαγωγές και τις περίεργες ελληνοποιήσεις; Μα φυσικά αυτή που είναι κοινός τόπος στην κοινότητα των τυροκόμων: «Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας και παραγωγής. Την ίδια στιγμή, τα εισαγόμενα τυριά είναι πολύ φθηνά και είναι κυρίως ‘λευκοτύρια’. Ούτε το ‘τύπου φέτα’ λευκό τυρί θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι, όπως δεν αποκαλείς π.χ. ένα αυτοκίνητο ‘τύπου μιας μάρκας’».
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι τιμές των ελληνικών τυριών θα έπρεπε να είναι ψηλότερα, διότι δεν έχουν καμία σχέση με τα εισαγόμενα ενώ ο (πολυδάπανος) τρόπος παρασκευής τους υπακούει σε πατροπαράδοτες διαδικασίες που με κόπο κρατούνται ζωντανές.
Το δίκτυο διανομής της Μαραθών αναπτύσσεται ως επί το πλείστον στην Αττική, η εταιρεία δίνει όμως προϊόντα της και σε χονδρεμπόρους στην Ξάνθη και την Εύβοια. Η μεταφορά γίνεται με δικά της μεταφορικά μέσα και είτε παραδίδει κεντρικά για τις μεγάλες αλυσίδες, είτε στο κατάστημα λιανικής.
«Είναι κουραστικό, αλλά τουλάχιστον διασφαλίζεις ότι θα παραδοθεί έγκαιρα το προϊόν και ακριβώς όπως εσύ θέλεις» μας εξηγεί και συμπληρώνει: « Οι μεγάλοι retailers είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στις συνεργασίες τους, θέλουν πιστοποιήσεις κι εκεί θεωρώ ότι έχει υπάρξει εκσυγχρονισμός και ξεσκαρτάρισμα» σχολιάζει.
Η εταιρεία Μαραθών υπόκειται στη συνήθη διαδικασία ελέγχου από τον ΕΛΟΓ: Οι έλεγχοι του φορέα γίνονται δύο φορές το μήνα και ενημερώνονται ταυτόχρονα ο τυροκόμος και ο κτηνοτρόφος, έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι δύο τι γάλα πουλάει ο ένας και παραλαμβάνει ο άλλος.
«Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μερικά ήσσονος σημασίας προβλήματα όπως κάποιες καθυστερήσεις στη μεταφορά των δειγμάτων, γίνονται όμως επανέλεγχοι και συνήθως τα προβλήματα διευθετούνται» επισημαίνει με αισιοδοξία ο Ευθύμιος Αθανασιάδης.
Στην κεντρική φωτογραφία, ο Ευθύμιος Αθανασιάδης της Μαραθών Τυροκομικά στην Dairy Expo του 2016. Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου.