ΣΕΚ: “Καταστρέφεται και η αιγοπροβατοτροφία” 

Επιστολή προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με την οποία προειδοποιεί  κάθε αρμόδια αρχή οτι, μετά την αγελαδοτροφία, η οποία συρρικνώνεται συνεχώς εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, και η αιγοπροβατοτροφία μπαίνει σε έναν κύκλο ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τους παραγωγούς που ασχολούνται ακόμα μαζί της.

 

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, τους  τελευταίους  μήνες  γίνεται  καθημερινά αποδέκτης έντονων καταγγελιών  τόσο από τα μέλη του όσο και από κτηνοτρόφους – συναδέλφους  όλης της χώρας για τις μειώσεις στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος από ορισμένους μεταποιητές οι οποίοι αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας μειώνοντας, συστηματικά  και αναιτιολόγητα κατά τον Σύνδεσμο,  τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς.

Ο Σύνδεσμος αναφέρεται χαρακτηριστικά στην  Γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος, η οποία άνοιξε το «χορό» των μειώσεων των  τιμών πρόβειου και γίδινου γάλακτος, καθώς με επιστολή της στους κτηνοτρόφους στις 18/4/2017 επικαλείται τον έντονο ανταγωνισμό από αντίπαλες εταιρείες και τη χαμηλή τιμή του εισαγόμενου γάλακτος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΕΚ,  εντείνονται οι καταγγελίες των μελών του για αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος που γίνονται από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

“Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία, στους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος, της Φέτας, και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, στο μεταποιητικό τομέα στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα και στην εθνική μας οικονομία” σημειώνει ο ΣΕΚ. Ο Σύνδεσμος θίγει επίσης το μείζον πρόβλημα της εγκατάλειψης της παραγωγής, καθώς “χιλιάδες  κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει  το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί  είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής  των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της υπερχρέωσης και της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.ά”.

“Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι και το γεγονός ότι είναι  δύσκολο να επαναδιαπραγματευτούν  με άλλη εταιρεία, η οικονομική ζημιά  που υφίστανται  είναι τεράστια  με συνέπεια την ακόμη  μεγαλύτερη συρρίκνωσή της αιγοπροβατοτροφίας της χώρας μας: Ζητάμε από την πολιτεία άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες και να προστατεύσει τους παραγωγούς, τους  καταναλωτές και την εθνική οικονομία”, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Σύνδεσμος ζητάει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις Κτηνιατρικής) για τις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος και τυριών και στα σημεία πώλησης των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος μέχρι και τους χώρους μαζικής εστίασης. Ζητάει επίσης να επιβληθούν επίσης αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

 

 

 

You might also like