Σκάνδαλο fipronil: μας ‘ξέχασαν’ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας

Ο Β. Αποστόλου παραδέχεται την καθυστερημένη πληροφόρηση κι εγκαλεί τις ευρωπαϊκές αρχές.

Την παραδοχή ότι η Ελλάδα ενημερώθηκε με καθυστέρηση για το σκάνδαλο με την ουσία fipronil στα ολλανδικά αυγά διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου χθες, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου πραγματοποιήθηκε  το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με θέμα συζήτησης τη διαχείριση κινδύνου στη γεωργία και ειδικότερα την ενίσχυση των γεωργών μας με αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση των κινδύνων μετά το 2020.

 

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Β.  Αποστόλου συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κασίμη. Στο πλαίσιο της άτυπης αυτής συνάντησης το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Επίτροπο Andriukaitis σχετικά με τα μολυσμένα αυγά με fipronil.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου (δεξιά), με τον Επίτροπο Υγείας Vytenis Andriukaitis.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που έδωσε το ΥπΑΑΤ για τη συνάντηση αυτή, «στην παρέμβασή του ο Υπουργός σημειώνοντας ότι η χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της κατάστασης δε συμβαδίζει με την πραγματική έναρξη του προβλήματος, ανέφερε τις ανησυχίες του για την καθυστερημένη αντίδραση των ελεγκτικών αρχών των εμπλεκόμενων Κρατών Μελών. Ο Υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι η χώρα μας θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες του Επιτρόπου για την διαλεύκανση της υπόθεσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί στόχος μας θα πρέπει είναι η πρόληψη τέτοιων προβλημάτων και όχι η αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών μας».

Αξίζει να σημειώσουμε οτι με αφορμή το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ξέσπασε στις αρχές Αυγούστου μια εντυπωσιακή κόντρα, ένα blame game ανάμεσα στην Ολλανδία από τη μια πλευρά και τη Γερμανία από την άλλη, με τη δεύτερη να εγκαλεί Ολλανδούς και Βέλγους αξιωματούχους οτι δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το πρόβλημα κι οτι, όταν αυτό έγινε αντιληπτό, δεν αντιμετωπίστηκε με τον ορθό τρόπο.

You might also like