Ψυκτική αλυσίδα στα εστιατόρια

“Hot” tips για να διατηρήσετε τα προϊόντα σας κρύα και ...ασφαλή.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε την ομαλή και απροβλημάτιστη λειτουργία του επαγγελματικού ψυκτικού εξοπλισμού σας, επιτρέποντάς σας να επεκτείνετε τον κύκλο ζωής και την ποιότητα της απόδοσης, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος και της επισκευής βλαβών;

 Μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο οι εποχές να είναι τέσσερις, εντούτοις όμως στην πατρίδα μας (και όχι μόνο) οι ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες είναι (τουλάχιστον) πολλαπλάσιες σε σύγκριση με τις πιο κρύες ημέρες. Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με την πιο έντονη πελατεία -και κατ’ επέκταση ανάγκες- που παρατηρείται κατά τους “τουριστικούς” μήνες, αυτομάτως γεννάται η απαίτηση για ομαλή λειτουργία του ψυκτικού εξοπλισμού της επιχείρησής σας. Κι αυτό, καθώς σε πλείστες περιπτώσεις ψυγεία και εν γένει μηχανήματα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες εμφανίζουν προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν στην διακοπή της λειτουργίας τους.

Αποτέλεσμα; Να προκαλούνται σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα της επιχείρησης εστίασής σας. Μάλιστα, η επίλυσή τους απαιτεί χρόνο και  πολλαπλάσια προσπάθεια εκ μέρους σας, επηρεάζοντας τις δομές της επιχείρησής σας και την αποδοτικότητά της, τα έσοδά της, γεννώντας και δυνητικά προβλήματα για τα προϊόντα σας και την υγεία των πελατών σας. Όσο για την επισκευή τους; Πολλές φορές απαιτείται αρκετός χρόνος, ενώ αποδεικνύεται και ως μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία.

Η (αποδοτική) αρχή της πρόληψης 

Οπότε, θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμο να εντάξετε και δη ψηλά στη λίστα των όσων εργασιών έχετε να κάνετε την έγκαιρη επιθεώρηση και διαπίστωση της καλής λειτουργίας του εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, μην θεωρείτε πως πρόκειται για μια δευτερεύουσας σημασίας εργασία καθώς μπορεί να αναδειχτεί σε μείζον πρόβλημα στην πορεία της ημέρας.

Όπως συμβαίνει σε μια σειρά από ζητήματα, και στον τομέα του ψυκτικού εξοπλισμού εν γένει, η πρόληψη… σώζει! Απαιτείται, λοιπόν, η καθιέρωση ενός προληπτικού προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού της επιχείρησής σας. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία σε αντίθετη περίπτωση το κόστος… εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει σταδιακά την απόδοση και την αξιοπιστία του εξοπλισμού. Με την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός οργανωμένου και κατάλληλα καταρτισμένου προγράμματος προληπτικής συντήρησης επιτρέπεται η περισσότερο “ευφυής” λειτουργία του εξοπλισμού, που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει σε δραστικό βαθμό την κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του.

Μια ιδιαίτερα “σοφή” κίνηση θα ήταν να καταφύγετε στις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ψυκτικού προκειμένου να πραγματοποιεί ένα επαγγελματικής λογικής “τσέκ-απ” και έλεγχο του εξοπλισμού ανά εξάμηνο. Κίνηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει την βάση ενός προγράμματος προληπτικής συντήρησης.

Πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και ορισμένες απλές χρηστικές συμβουλές προκειμένου να διατηρείτε τα υψηλά επίπεδα λειτουργίας του εξοπλισμού σας ακόμη και στις πλέον απαιτητικές εποχές και τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιείται σε συχνή βάση. Συγκεκριμένα:

 “Ακούτε” τις μονάδες ψύξης και τα ψυγεία σας. Συχνά-πυκνά ένας περίεργος ή διαφορετικός θόρυβος που ακούτε όταν μπαίνετε στους χώρους του καταστήματός σας νωρίς το πρωί ή όταν φεύγετε αργά το βράδυ αποτελεί “σημάδι” και ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά.

 Προσέξτε για τυχόν διαρροές και εν γένει σημάδια διάβρωσης στην ίδιες τις μονάδες ψύξης και την επιφάνεια των ψυγείων. Πολλές φορές αυτά τα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα γύρω από τα εσωτερικά πηνία και μπορούν να διαρρεύσουν στο προϊόν, προκαλώντας σχετική μόλυνση.

 Ελέγξτε τις τσιμούχες της πόρτας σε ψυγεία και καταψύκτες. Παρακολουθήστε για την τυχόν συσσώρευση τροφίμων στα λάστιχα της πόρτας, επιθεωρώντας για σχισμές ή τη δημιουργία “δακρύων” έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως έχετε τις κατάλληλες συνθήκες κλεισίματος.

 Τσεκάρετε την ομαλή λειτουργία του αυτόματου κλεισίματος και τους μεντεσέδες στις πόρτες του εξοπλισμού. Βεβαιωθείτε πως όλες οι πόρτες κλείνουν και ασφαλίζουν “σφικτά”, δίχως να χάνεται ούτε κατ’ ελάχιστον κρύος αέρας.

 Παρακολουθήστε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μετρητές θερμοκρασίας του εξοπλισμού σας. Χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής έτσι ώστε να διακρίνετε την εμφάνιση ή ύπαρξη μιας “περίεργης” μέτρησης και να διαπιστώσετε πως υπάρχει κάποια συνάφεια στη λειτουργία του επαγγελματικού εξοπλισμού ψύξης και συντήρησης των προϊόντων σας.

Δίχως αμφιβολία, καθώς ο επαγγελματικός εξοπλισμός ψύξης θεωρείται “κλειδί” για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησής σας, οφείλετε να του εξασφαλίζετε φροντίδα υψηλού επιπέδου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει τα μέγιστα η καθιέρωση ενός προγράμματος προληπτικής συντήρησης, γλιτώνοντάς σας από πρόσθετο κόπο και χρήματα. Π.Μ.

Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Grill, Μάρτιος 2016.

You might also like