Η σχετικά νέα λατρεία για μαγειρεμένο φαγητό που σερβίρεται σε μπολάκια μπορεί να εξηγηθεί σύμφωνα με τους ειδικούς της κουζίνας. Όλοι οι καταναλωτές θέλουν σε ένα πιάτο, βαθύ κατά προτίμηση, να βρουν όλα τα παρακάτω: γεύσεις κι αρώματα από την παγκόσμια κουζίνα, υγιεινά συστατικά και την προσωπική τους ‘πινελιά’.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την αμερικανική αγορά, οι εντράδες που σερβίρονται σε μπολ, παρουσίασαν το 2015 μια εντυπωσιακή για τα δεδομένα της αγοράς αύξηση της τάξης του 3,5% σε σχέση με το 2014 (στοιχεία από την έρευνα Menu Monitor data της Technomic).
Όπως ίσως γίνεται αντιληπτό από την ένταση του φαινομένου, το μενού που σερβίρεται σε μπολάκι δεν είναι πια φασόλια ή ρύζι. Τα μπολ, στη σημερινή κουζίνα της μαζικής εστίασης αλλά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών, περιλαμβάνει μια σειρά άλλα προϊόντα. Σε ορισμένα μεξικανικά εστιατόρια ο πελάτης θα βρει μπουρίτο, φασόλια, κρέας, λαχανικά, περίτεχνη σάλτσα και άλλα εδέσματα· κάτι περισσότερο από τορτίγια.
H αλυσίδα El Pollo Loco (Το Τρελό Κοτόπουλο), προσφέρει το Pollo Bowl, με ψητό στήθος κοτόπουλου, φασόλια pinto, ρύζι, κρεμμυδάκια σε κύβους, φρέσκο κόλιαντρο και σάλτσα pico de gallo. Στην αλυσίδα Taco Shack στο Ώστιν του Τέξας, ο πελάτης μπορεί να φτιάξει ένα ‘δικό’ του μπολ πρωινού με τηγανιτά φασόλια (μαύρα ή pinto) και συνδυασμούς γεύσεων όπως αυγά, ζαμπόν, μπέικον και τυρί. Με το να συνδυάζονται αρμονικά με άλλα τρόφιμα, τα φασόλια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περίτεχνα μπολ με ιδιαίτερες γεύσεις και επιλογές υγιεινής διατροφής.
Τα φασόλια είναι πολύ δημοφιλή σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών που τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερο κρέας κι άλλα ζωικά προϊόντα. Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και σύνθετους υδατάνθρακες, είναι ένα καλό υποκατάστατο για ζωική πρωτεΐνη· είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για τους εστιάτορες να δημιουργήσουν σύνθετα πιάτα και να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στο μενού είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί το κόστος των τροφίμων. Τα φασόλια προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη σε πολύ καλύτερη σχέση ποιότητας/ αξίας από τις ζωικές πηγές. Ακόμα καλύτερα, η τιμολόγησή τους είναι συνήθως σταθερή, σε αντίθεση με τις συχνά μεταβαλλόμενες τιμές του βοείου κρέατος, του χοιρινού ή του κοτόπουλου.
Οι εστιάτορες για να συνθέσουν τα μπολ που προσφέρουν, συχνά καταφεύγουν εμπνέονται από τις εθνικές κουζίνες. Το φαλάφελ από τη Μέση Ανατολή (τραγανές τηγανητές μπάλες από ρεβίθια, σκόρδο, μαϊντανό και μπαχαρικά), μπορεί να λειτουργήσει καλά σε μπολ και να συνυπάρξει με ρύζι, χούμους ή φρέσκα λαχανικά. Αλλά και το βραζιλιάνικο feijoada (φασόλια μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, λουκάνικο, βοδινό και χοιρινό κρέας), θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ένα μπολ.
Με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα των ολοήμερων πρωινών μενού, ο συνδυασμός ‘φασόλια και τα παραδοσιακά τρόφιμα για το πρωινό’, μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη τάση των γευμάτων σε μπολ. Τα φασόλια συμπληρώνουν τις γεύσεις των αυγών, των κρεάτων και του τυριού. Δοκιμάστε τα πικάντικα μαύρα φασόλια της Κούβας, με ρύζι και τηγανητά αυγά ή φασόλια με ψητά λαχανικά και τσορίθο (ισπανικό χοιρινό λουκάνικο) με ομελέτα. Θ.Α.
Δημοσιεύτηκε στο 6ο τεύχος του Grill, Σεπτέμβριος 2016.