MEAT DAYS & DAIRY EXPO 2016: 5η Οργανοληπτική Αξιολόγηση

Άλλη μια διοργάνωση του θεσμού της οργανοληπτικής αξιολόγησης ολοκληρώθηκε.

Προϊόντα κρέατος και κρεατοσκευάσματα υψηλής προστιθέμενης αξίας ανέδειξε η 5η Οργανοληπτική Αξιολόγηση στο πλαίσιο της Meat Days 2016. Οι κριτές δοκίμασαν, συσκέφθηκαν κι αποφάσισαν. Ιδού ποιοι απέσπασαν τα θετικότερα σχόλιά τους.
Κείμενο:  Χριστίνα Βλαδιμήρου

 

Συνολικά 92 προϊόντα με βάση το κρέας και παρασκευάσματα κρέατος βραβεύτηκαν στην 5η «Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Προϊόντων με Βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων» που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 στο πλαίσιο της 5ης έκθεσης MEAT DAYS 2016 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Από τα 114 δείγματα που συμμετείχαν στην Αξιολόγηση βραβεύτηκαν τα 42 με χρυσό, τα 28 με αργυρό και τα 22 με χάλκινο βραβείο ποιότητας.

Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκεασμάτων, που συμμετείχαν στην 5η Οργανοληπτική Αξιολόγηση ήταν 18 και τα διαγωνιστικά δείγματα 114. Οι βασικές κατηγορίες των προϊόντων που τέθηκαν προς αξιολόγηση ήταν: α) προϊόντα με βάση το κρέας (προϊόντα αλλαντοποιίας), β) παρασκευάσματα κρέατος, γ) χωριάτικα λουκάνικα και δ) παραδοσιακά προϊόντα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προϊόντα δε διαγωνίστηκαν μεταξύ τους, αλλά κάθε ένα ξεχωριστά αξιολογήθηκε μεμονωμένα χωρίς να συγκρίνεται με τα άλλα της κατηγορίας του. Όσα από τα προϊόντα πληρούσαν τα κριτήρια διακρίθηκαν με βραβείο ποιότητας.

Ο Νίκος Κατσαρός (δεξιά), πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κι Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, συμμετείχε στην 5η Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Προϊόντων με βάση το κρέας.

 

Στόχος και της φετινής διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη του γευστικού πλούτου των εγχώριων αλλαντικών και κρεατοσκεασμάτων, η προβολή των Ελλήνων παραγωγών που σε δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και η προώθηση αυτών των εκλεκτών εδεσμάτων τόσο στην ελληνική όσο και στη ξένη αγορά. Στη γκάμα των διαγωνιζομένων δειγμάτων εκτός από τα παραδοσιακά υπήρχαν και αρκετά προϊόντα με πρωτοποριακές γεύσεις υψηλής διατροφικής αξίας.

Η 5η Οργανοληπτική Αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από τη διοργανώτρια εταιρεία της έκθεσης Μeat Days 2016 o.mind Creatives και το περιοδικό για την αγορά του κρέατος Meat Place, έχοντας την υποστήριξη και τη συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάπτυξη της Ελληνικής Παραγωγής, Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Β. Ελλάδος (ΣΠΑΚΒΕ). Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής ήταν και φέτος ο καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Αμβροσιάδης, ο οποίος είχε αναλάβει και την επιστημονική τεκμηρίωση.

Ο ακούραστος Μάριος Σαββάτης, Sales Director SouthEast Europe της πολυεθνικής εταιρείας εξοπλισμού Rational, με τους συνεργάτες του ετοίμασαν τα δείγματα για τους αξιολογητές.

 

Η διαδικασία

Τα 114 διαγωνιστικά δείγματα τέθηκαν υπό τη γευστική κρίση της κριτικής επιτροπής που αποτελείτο από 31 εμπειρογνώμονες δοκιμαστές (τεχνολόγοι τροφίμων, σεφ, καθηγητές, υπεύθυνοι παραγωγής και ποιότητας στις ελληνικές βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος), οι οποίοι είχαν ήδη λάβει ειδική σχετική εκπαίδευση σε σεμινάριο που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE στο Μοσχάτο Αττικής.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν με ιδιαίτερη προσοχή τα οργανοληπτικά – μακροσκοπικά χαρακτηριστικά των διαγωνιζόμενων προϊόντων (εμφάνιση, δομή – σύσταση, χυμώδες, οσμή και γεύση), τα οποία σημειωτέον δεν έφεραν καμία ένδειξη που να παραπέμπει στην ταυτότητα του παραγωγού. Τα παρασκευάσματα αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή, αφού προηγουμένως ψήθηκαν, με βάση τις οδηγίες που είχαν δώσει γραπτώς οι παραγωγοί, σε επαγγελματικούς φούρνους της RATIONAL από τον κ. Μάριο Σαββάτη, sales director της εταιρείας.

Οι παραγωγοί που διακρίθηκαν έλαβαν πιστοποιητικό ποιότητας, ενώ όσοι δεν έλαβαν κανένα βραβείο ή η διάκριση ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών τους, έλαβαν από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κ. Ιωάννη Αμβροσιάδη αναλυτική έκθεση, στην οποία θα διευκρινίζονται τα πιθανά σφάλματα ώστε να βελτιώσουν ποιοτικά το προϊόν τους.

Δείτε τα αποτελέσματα: MEAT DAYS 2016- ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

You might also like