Εντυπωσιάζει (και κερδίζει) ο καβουρμάς

H Κόσμος- Τσολακίδης από την Ορεστιάδα ξέρει από ...καβουρμά.

Η Κόσμος Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που μετρά τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, παραγωγή και επεξεργασία κρέατος. Η εταιρεία κερδίζει συνεχώς φίλους, σε όλη την Ελλάδα,  στηριζόμενη – εκτός όλων των άλλων- σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο προϊόν την παρασκευή του οποίου γνωρίζει όσο λίγοι στη χώρα μας. Τον καβουρμά.

Η εταιρεία Κόσμος, μας έρχεται από …μακριά: η εργοστασιακή μονάδα της βρίσκεται στην ακριτική Ορεστιάδα του νομού Έβρου, εκεί όπου ο επικεφαλής της εταιρείας, Νίκος Τσολακίδης συνεχίζει την παράδοση του παππού του με σκοπό πάντα να  αναδεικνύει όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής. Τα προϊόντα που παράγει παρασκευασμένα από εξαιρετικά και επιλεγμένα κρέατα της περιοχής, σε συνδυασμό με παραδοσιακές συνταγές της Θράκης, δημιουργούν μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις.

Την παράδοση στον κλάδο της επεξεργασίας κρέατος ξεκίνησε ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών Νίκος Τσολακίδης, τη συνέχισε ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών  το 1964 κι εδώ και περίπου 30 χρόνια έχουν αναλάβει οι Γιώργος και Νίκος Τσολακίδης. Έδωσαν στην εταιρεία πιο εξωστρεφή χαρακτήρα, εκσυγχρόνισαν το  κρεοπωλείο τους και το 1999 μέσω αξιοποίησης επενδυτικού προγράμματος  προχώρησαν στην ίδρυση και λειτουργία υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας κρέατος, στην Ορεστιάδα.

Η Ειρήνη Καρδαμανίδου, στέλεχος της εταιρείας αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο συγκεκριμένο προϊόν το οποίο ‘κουβαλάει’ μια μεγάλη ιστορική παράδοση. «Ο καβουρμάς είναι ένας εξαιρετικός μεζές με ιδιαίτερη γεύση, πλούσιος σε πρωτεΐνη και σίδηρο αφού αποτελείται από ζουμερά κομμάτια κρέατος και μπαχαρικά, χωρίς καθόλου συντηρητικά» εξηγεί η Ειρ. Καρδαμανίδου και συμπληρώνει: «Το όνομά  του προέρχεται από την τούρκικη λέξη  “kavourma”  που σημαίνει “καβουρδισμένο” και η συνταγή του είναι φερμένη από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ο καβουρμάς καταναλώνεται περισσότερο στη στα μέρη μας, στη Θράκη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστός παίρνοντας θέση στα menu πολλών gourmet εστιατορίων της χώρας μας».

 

Καβουρμάς: Ένας υπέροχος μεζές

Ο καβουρμάς αποτελείται από κομμάτια βραστού κρέατος, βόειου, χοιρινού και πρόβειου μαζί με το συμπυκνωμένο ζωμό τους και διάφορα καρυκεύματα. Το κρέας (ή τα είδη κρέατος)  βράζουν σε μεγάλα καζάνια για ώρες και καβουρντίζονται στα υγρά τους χωρίς συντηρητικά, παρά μόνο με μπαχαρικά και ελάχιστο λίπος. Το έδεσμα  συνδυάζεται σε κρύα και ζεστά πιάτα  και θεωρείται εκλεκτός μεζές για κρασί,  ούζο, τσίπουρο και μπύρα.

 

 

Η οικογενειακή επιχείρηση Κόσμος- Τσολακίδης παράγει πολλές δεκαετίες τώρα το μοναδικό αυτό προϊόν από διάφορα είδη κρέατος όπως χοιρινό, βόειο, πρόβειο, βουβάλι και κοτόπουλο που είναι και η πιο light εκδοχή του.

Ζητάμε από την Ειρ. Καρδαμανίδου να μας παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο σύγχρονος Έλληνας να απολαύσει το συγκεκριμένο προϊόν.  «Στη σημερινή εποχή μπορούμε να τον απολαύσουμε με μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί για το παραδοσιακό αυτό αλλαντικό.  Αξίζει να τους δοκιμάσετε σε σαγανάκια με ντομάτα και τυριά ή με chilly πιπεριές και μπούκουβο για τους λάτρεις της πικάντικης κουζίνας» μας προτρέπει.

Η παρουσίαση έγινε στο 7ο τεύχος του Grill, Σεπτέμβριος 2016. Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου

You might also like