Ο Μαντζουράνης και τα μπέργκερ του κατέφθασαν στη Νέα Σμύρνη

Το νέο Μπαρ Μπεε Κιου στα Νότα Προάστια με σάλα και delivery.

 Αποφασισμένοι να πετύχουν μέσα σε δύσκολους για την επιχειρηματικότητα καιρούς, επίμονοι στον τρόπο με το οποίο θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίζουν τον, όποιο, ανταγωνισμό, οι άνθρωποι του Μπαρ Μπε Κιου δημιούργησαν άλλο ένα εστιατόριο, στη Νέα Σμύρνη αυτή τη φορά, κι επεκτείνονται στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να περιμένει λίγο…
Συνέντευξη, φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Το τρίτο κατάστημά της εγκαινίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 η αλυσίδα εστιατορίων Μπαρ Μπε Κιου, η εταιρεία που στο πρόσφατο παρελθόν απέσπασε μια σπάνια  για ελληνικό ταχυφαγείο διάκριση, αφού περιελήφθη στη λίστα «25 Mortally Delicious Burgers From Around The World» του ιστότοπου http://list25.com. Εκείνη την περίοδο το Μπαρ Μπε Κιου της Φρεαττύδας  ήταν το μόνο κατάστημα της εταιρείας, το ‘στρατηγείο’  από το οποίο ξεκίνησε η μεθοδική ανάπτυξή της.

Το Grill βρέθηκε στα εγκαίνια του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης,  γεύτηκε τις εντυπωσιακές μερίδες που προσφέρει στους πελάτες του, κατέγραψε τα θετικά σχόλια του κοινού και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο, εν μέσω πανικού στην κουζίνα, με τον ιδιοκτήτη Μιχάλη Μαντζουράνη. Το κατάστημα της Νέας Σμύρνης είναι το δεύτερο εστιατόριο της εταιρείας, ενώ υπάρχει κι ένα κατάστημα delivery στην Καστέλα.

Η επιλογή της Ν. Σμύρνης

Η συζήτησή μας με το νεαρό επιχειρηματία ξεκινάει ζητώντας του να μάθουμε με ποιο σκεπτικό επιλέχθηκε η Νέα Σμύρνη η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης και πεδίο σκληρού ανταγωνισμού για σημαντικές αλυσίδες έτοιμου γρήγορου φαγητού εδώ και περίπου μια δεκαπενταετία. «Η Νέα Σμύρνη επιλέχθηκε γιατί θέλαμε κάτι έξω από την αγορά του Πειραιά στην οποία δραστηριοποιούμασταν μέχρι πρόσφατα, μια περιοχή όμως που να είναι …κοντά στον Πειραιά. Θέλαμε μια περιοχή η οποία να αποτελεί ‘στρατηγικό’ σημείο και να εξυπηρετεί πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Η Νέα Σμύρνη λοιπόν εξυπηρετεί το Νέο Κόσμο, τη Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο και την Καλλιθέα» μας είπε ο Μ. Μαντζουράνης.

Ψιλοκομμένες και καλοτηγανισμένες πατάτες, ένα υπέροχο ψωμάκι από φούρνο του Πειραιά κι ένα εντυπωσιακό – και γευστικό- μπιφτέκι 200 γραμμαρίων, αποτελούν την ‘καρδιά’ των μπέργκερ που σερβίρει το Μπαρ Μπε Κιου.

 

Ο νεαρός Πειραιώτης σεφ κι επιχειρηματίας, αντιμετωπίζει την παλαιότερη βράβευσή του με την ηρεμία αυτού που γνωρίζει τι κάνει και δεν περιμένει τη διάκριση, από κάπου μακριά, για κινηθεί στο πλαίσιο του εγχώριου ανταγωνισμού. Αναγνωρίζει όμως ότι οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού στάθηκαν στο γεγονός ότι η κουζίνα του Μπαρ Μπε Κιου καινοτομεί ενώ το προϊόν που σερβίρει έχει το καλύτερο value for money απ΄ όσα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. «Θεωρώ ότι έχουμε μια άλλη μορφής επικοινωνία με τον κόσμο, προσωπική ίσως, σε σχέση με τους υπόλοιπους» μας επισημαίνει ο Μ. Μαντζουράνης κι εξηγεί: «αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω· δεν το βλέπω σαν δουλειά. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ‘επιχειρηματία’. Ξέρετε η δουλειά μου είναι στην κουζίνα».

Ο Μιχάλης Μαντζουράνης έχει σπουδάσει μαγειρική, έχει εργαστεί σε διάφορα εστιατόρια και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζεστή κουζίνα του Γκολφ της Γλυφάδας, ένας χώρος εστίασης που είναι γνωστός για το υψηλό επίπεδο γαστρονομίας που υπηρετεί.

Περί τιμών και μπέργκερ

Η συζήτησή μας περνάει στον τιμοκατάλογο του Μπαρ Μπε Κιου, ο οποίος ξεκινάει από τιμές σαφώς υψηλότερες των άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, η εξήγηση όμως που μας δίνει ο συνομιλητής μας είναι πειστική. «Υπάρχουν πράγματι επιχειρήσεις στο χώρο του μπέργκερ  που ξεκινούν τον κατάλογό τους με μπέργκερ στα 2,5 ευρώ. Το μπιφτέκι τους όμως είναι 80-100 γραμμάρια όταν το δικό μας είναι 200 γραμμάρια. Για να χορτάσει κάποιος με εκείνο το μπέργκερ, πρέπει να πάρει – υποχρεωτικά-  δύο και φυσικά να παραγγείλει  μια μερίδα πατάτες. Σε αυτή την περίπτωση ο λογαριασμός αυτομάτως θα φτάσει τα 7 ευρώ, εκεί δηλαδή που είναι και η δική μας αρχική τιμή για το μπέργκερ με πατάτες».

Ο Μιχάλης Μαντζουράνης μας επισημαίνει ότι οι πατάτες που προσφέρει το Μπαρ Μπε Κιου είναι φρέσκιες, ενώ το περίφημο ψωμάκι του παράγεται από πειραιώτικο φούρνο, καθημερινά, κι όχι από κάποια βιομηχανοποιημένη αρτοποιία. «Είναι προσωπικές επιλογές μου αυτές και δεν έχω ακούσει να συνηθίζονται στις μέρες μας»  μας επισημαίνει διακριτικά.

 

Σταθμός Θεσσαλονίκης…

Μπορεί το κατάστημα της Νέας Σμύρνης να μετράει δύο εβδομάδες ζωής την ώρα που γράφονταν αυτό το σημείωμα, ο νεαρός επιχειρηματίας όμως καταστρώνει ήδη τα επόμενα σχέδιά του κι αυτά είναι, χωρίς αμφιβολία, μεγαλεπήβολα. «Αυτό που σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή και ‘κυνηγάμε’ άμεσα είναι ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Μας έχει στηρίζει πολύ αυτή η πόλη κι ας μας ‘χωρίζουν’ 500 χιλιόμετρα. Έχω γνωρίσει πολλά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, έχουν έρθει  άνθρωποι από εκεί για να φάνε στα καταστήματά μας κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα μας».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας, ρωτώντας το νεαρό σεφ κι επιχειρηματία να νιώθει ότι η ‘μόδα’   του μπέργκερ μπορεί να υποχωρήσει μετά από την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, μιας κι όλοι αναγνωρίζουν ότι η εμφάνιση των καταστημάτων μπέργκερ στην ελληνική αγορά ήταν οπωσδήποτε ‘ξαφνική’. «Θεωρώ ότι εμείς περισσότερο ανοίγουμε δρόμους, ότι δημιουργούμε τάσεις και μόδες και δεν τις ακολουθούμε· αυτό δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί» μας είπε χαμογελώντας και πρόσθεσε: « Επομένως εκτιμώ ότι και μελλοντικά, δεν θα συναντήσουμε δυσκολίες  με τις τάσεις και τις μόδες στο εσωτερικό της ελληνικής αγοράς μαζικής εστίασης».

Δημοσιεύτηκε στο 7ο τεύχος του Grill, Σεπτέμβριος 2016.

You might also like