Εκτυπωτές στην κουζίνα, “science fiction” στο τραπέζι

Ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της γαστρονομίας.

Μετά το εστιατόριο που οι πελάτες γευματίζουν στα …τυφλά και το εστιατόριο που οι πελάτες δειπνούν γυμνοί, έρχεται η ώρα για το εστιατόριο στο οποίο οι πελάτες τρώνε μεν, αλλά δεν τρώνε τα φαγητά που ξέραμε. Για την ακρίβεια τρώνε 3D φαγητά.

Η εστιατορική ιστορία αναμένεται στο άμεσο μέλλον να κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά, άλμα που θα τη φέρει πιο κοντά στην έννοια του φουτουρισμού με την οποία άλλωστε φλερτάρει εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή που ξέσπασε στην Ευρώπη η τάση της ‘μοριακής’ κουζίνας. Το άλμα θα λέγεται «ψηφιακά σχεδιασμένο και παρασκευασμένο, κατά παραγγελία φαγητό». Η τεχνολογία που θα το κάνει πραγματικότητα θα είναι οι ψηφιακοί 3D εκτυπωτές. Όλα αυτά είναι ήδη εδώ, σε περιορισμένη, κι όχι μόνο πιλοτική, χρήση.

Ήδη ένα τέτοιο εστιατόριο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, ένας χώρος εστίασης ο οποίος θα έχει στην ‘καρδιά’ του ένα δίκτυο  από ψηφιακούς εκτυπωτές και μια ομάδα σεφ που θα σχεδιάζουν στον υπολογιστή τα διάφορα πιάτα του μενού. Πρόκειται για  ένα νέο λονδρέζικο εστιατόριο το οποίο ξεκίνησε δοκιμαστικά φέτος το καλοκαίρι.

Ένας …παντογράφος στην κουζίνα

Η εταιρεία Food Ink λάνσαρε φέτος το πρώτο ‘ψηφιακό’ εστιατόριο του κόσμου με έδρα την πρωτεύουσα της Αγγλίας και στις ανακοινώσεις της κάνει λόγο, όπως είναι αναμενόμενο, για μια «πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία». Αν και υπάρχουν μεγάλες δόσεις marketing πίσω από την επικοινωνία του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, η αγορά περιμένει με ανυπομονησία το εγχείρημα για να δει τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η μαζική εστίαση στο απώτερο μέλλον.

Πρόκειται για ένα εστιατόριο το οποίο θα προσφέρει φαγητά που θα  έχουν παραχθεί σε ψηφιακούς εκτυπωτές, σε μορφή γλυπτών μαγειρικής· πραγματικά φαγητά, σε σχήματα όμως που θα έχουν επιλεγεί, σχεδιαστεί και παραχθεί μέσω παντογράφου και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το εστιατόριο θα προσφέρει, σε πρώτο χρόνο, εννέα πιάτα σχεδιασμένα από επώνυμους σεφ· φτιαγμένα μέσω υπολογιστή/ εκτυπωτή. Οι πρώτες (γευστικές) εντυπώσεις όσων τα δοκίμασαν, κυρίως κριτικοί, τεχνολόγοι τροφίμων και πληροφορικής, είναι θετικές.

Ο 3D εκτυπωτής Foodini έχει πια τη θέση του σε μια σύγχρονη κουζίνα.

 

Η ιδέα των 3D ψηφιακά παραγόμενων φαγητών δεν είναι εντελώς καινούργια καθώς συζητείται εδώ και χρόνια στους επιστημονικούς κύκλους και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ενώ ήδη κάποιες απόπειρες έχουν γίνει για την παρασκευή σοκολατένιων γλυπτών με τη χρήση υπολογιστή. Υπάρχει μάλιστα σχετικά μεγάλη εμπειρία στη διακόσμηση – γλυκισμάτων και γλυκών κυρίως- με βρώσιμα προϊόντα που παράγονται και δουλεύονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ειδικού software και ψηφιακού εκτυπωτή. Η εταιρεία Food Ink όμως, δείχνει διατεθειμένη να κάνει πράξη το συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο στην πλέον ευρεία εκδοχή του.

Το φαγητό θα παράγεται από  δίκτυο φορητών 3-D εκτυπωτών το οποίο θα ‘διευθύνεται’ από μια ομάδα γκουρμέ σεφ που ο καθένας θα υλοποιεί τις δικές του πρωτότυπες συνταγές. Οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε ένα είδος εκτυπώσιμου υλικού/ πάστας – από χούμους, τυρί, ζύμη για πίτσα μέχρι σοκολάτα – μπορεί ενδεχομένως να ‘οδηγείται’ στον εκτυπωτή και μέσα από έναν εξωθητή υλικού (extruder στη διεθνή ορολογία του βιομηχανικού αυτοματισμού) να δημιουργεί ‘πιάτα’.

Το φαγώσιμο προϊόν θα δημιουργείται στρώμα με στρώμα και το 3D-τυπωμένο βρώσιμο προϊόν θα μπορεί να συνδυάζεται με συνοδευτικά πιάτα ή/και γαρνιτούρες που θα προετοιμάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο- κλασικά, από ανθρώπινα χέρια, στην κουζίνα.  Η υπόθεση της ψηφιακής εκτύπωσης 3-D εκτείνεται ασφαλώς και πέρα ​​από τα τρόφιμα. Μεγάλο μέρος του εστιατορικού ντεκόρ, πχ. τα σκαμπό, οι καρέκλες, κουτάλια, μαχαίρια  και πιρούνια, αλλά και σουβέρ/ σουπλά κ.ά., μπορούν να σχεδιαστούν και να τυπωθούν σε   3D εκτυπωτές· θα αποτελούνται από σύγχρονα συνθετικά υλικά.

Cookies για παιδικό πάρτι πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί ένα λεπτό στρώμα γκοφρέτας (σε ρόλο χαρτιού) και στο στρώμα αυτό έχει εκτυπωθεί το συγκεκριμένο εικαστικό θέμα.

 

Το νέο εστιατόριο

Η ιδέα της εταιρείας Food Ink λανσαρίστηκε ως project εργασίας τον Απρίλιο του 2016 στη διεθνή εκδήλωση 3D Printing Food Conference, στην Ολλανδία. Το σχέδιο κορυφώθηκε φέτος το καλοκαίρι με την παρουσίαση των πρώτων πιάτων, στο εστιατόριο στο Λονδίνο, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί επιδείξεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας  σε άλλες μεγαλουπόλεις:  Βερολίνο, Ντουμπάι, Σεούλ, Ρώμη, Τελ Αβίβ, Βαρκελώνη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Τορόντο, Νέα Υόρκη, Ταϊπέι,  Λας Βέγκας, Σάο Πάολο, Λος Άντζελες κ.ά.

Η εταιρεία Food Ink  απασχολεί μια διεθνή ομάδα από  ταλαντούχους επαγγελματίες και, εκτός από σεφ, το επιτελείο της συσπειρώνει αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μηχανικούς αυτοματισμού, διάφορους τεχνολόγους τροφίμων κ. ά. Άνθρωποι που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία στο σχετικό δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού, έχουν αφιερώσει την επαγγελματική ζωή τους κι έχουν πραγματοποιήσει πολύχρονες έρευνες πάνω στην τεχνολογία των τροφίμων και την ψηφιακή τρισδιάστατη εκτύπωση. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη, στην …κουζίνα δηλαδή, αν και κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία είναι γευστικά ανεκτή και επιχειρηματικά βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες ενός σκληρού, παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Νέα εποχή στην εστίαση

  • Η ψηφιακή 3D εκτύπωση δίνει μια άλλη διάσταση στην «κατά παραγγελία δημιουργία τροφής».
  • Οι εκτυπωτικές μηχανές θα έχουν τη δυνατότητα σχεδιασμού, δημιουργίας, μαγειρέματος και σερβιρίσματος τροφίμων τη στιγμή και στον τόπο που επιθυμεί η εταιρεία- πελάτης.
  • Καταναλωτές, εστιάτορες και σεφ, θα έχουν τη δυνατότητα πιο προσωποποιημένης δημιουργίας φαγητού.

 

Δημοσιεύτηκε στο 7ο τεύχος του Grill, Σεπτέμβριος 2016.

 

You might also like