«Δεν μπορεί να πληρώνουμε τον τεχνικό ασφάλειας με λιγότερα από την καθαρίστρια…»

Ο Παναγιώτης Χατζηδημητράκης, πρόεδρος του ΣΤΑΕ μιλάει στο Grill.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος, περιγράφει στο Grill τη ζοφερή εικόνα που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στην Ελλάδα, σχολιάζει τα δεδομένα της πραγματικότητας και προτείνει απλές κι ανέξοδες λύσεις για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας εργοδοτών και εργαζομένων.
Συνέντευξη, φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

«Στην Ελλάδα, το ανθρώπινο λάθος είναι πολύ συχνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κύριες αιτίες είναι δύο: η έλλειψη παιδείας όσο αφορά την ασφάλεια εργασίας και η απουσία εκπαίδευσης· στο θέμα της εκπαίδευσης χωρίς τη στήριξη του δημοσίου δεν θα προχωρήσει ο θεσμός της ασφαλούς εργασίας. Μόνο ο ‘πατριωτισμός των Ελλήνων δεν φτάνει».

Με αυτά τα λόγια μας υποδέχτηκε στο γραφείο του στους Άγιους Ανάργυρους ο Παναγιώτης Χατζηδημητράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος, ενός σωματείου περίπου 300 ενεργών μελών, επαγγελματίες όλοι τους στο χώρο της ασφάλειας και της υγείας στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, η εικόνα της ασφάλειας στη σύγχρονη Ελλάδα έχει επιδεινωθεί. «Η οικονομική κατάσταση της χώρας συμβάλλει κι αυτή, με τη δική της δυναμική: εργαζόμενοι κι εργοδότες ‘τρέχουν’ όλη μέρα με αποτέλεσμα το άγχος να εξελίσσεται σε μια διαδεδομένη ψυχική ασθένεια, ενώ οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει ακόμα πιο επαχθείς απ΄ ότι πριν» μας εξηγεί και συμπληρώνει: «Επιχειρηματίες με οικονομική στενότητα δεν επενδύουν στην ασφάλεια κι επιλύουν βιαστικά τα σχετικά ζητήματα γιατί υπάρχουν άλλα σε προτεραιότητα, το ενοίκιο, η εφορία, οι προμηθευτές κ.λπ.  Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν διεκδικούν συνθήκες ασφάλειας υπό το φόβο της ανεργίας».

Σύμφωνα με τον Π. Χατζηδημητράκη, τα στατιστικά των τελευταίων τριών ετών – παρόλο που διατεινόμαστε ότι η ασφαλής εργασία γίνεται κτήμα όλο και περισσότερων τεχνικών, εργοδοτών κι εργαζομένων- αναφέρουν ότι αυξάνεται κατά 10% ανά έτος ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων· αυτή είναι κατά τη γνώμη του η πραγματική παράμετρος για να αξιολογήσουμε το που πηγαίνει ο θεσμός της ασφαλούς εργασίας.

Ακάλυπτοι εργοδότες κι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΤΑΕ, η  υποχρέωση να λαμβάνει ο εργαζόμενος υπηρεσίες ασφαλούς εργασίας καλύπτεται μόλις κατά 20% σήμερα και μάλιστα με όχι και τόσο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Περίπου το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες και σε αυτές τις επιχειρήσεις, η νομοθεσία επιτρέπει να κάνει τον τεχνικό ασφάλειας ο ίδιος ο εργοδότης, αρκεί να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο 10 ωρών· «στην πράξη οι επιθεωρητές σε αυτές τις επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι δεν γίνεται σχεδόν τίποτα» σχολιάζει δηκτικά ο συνομιλητής μας.

Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που πληρώνουν τεχνικό ασφάλειας, διαπιστώνουμε ότι τη θέση αυτή μπορεί να καλύψει ο οποιοσδήποτε μηχανικός, ακόμα κι ένας …τοπογράφος, συχνά χωρίς να έχει εξειδικευμένη γνώση στην ασφαλή εργασία· «είναι αρκετά σοβαρή η δραστηριότητα του τεχνικού ασφάλειας για την αναθέτουμε π.χ. σε ένα ανιψάκι που έχει ένα πτυχίο, που θα υπογράψει με κάποιο τρόπο και ‘δεν βαριέσαι’ για τις συνέπειες» παρατηρεί.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων τεχνικών ασφάλειας εκτιμάει – για να έρθουμε στα καθ’ ημάς-  ότι ο κλάδος των ψητοπωλείων ανήκει κατά βάση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η εντύπωσή του είναι πως είναι ένας ‘επιβαρυμένος’ κλάδος. «Υπάρχει η πίεση του κόσμου η οποία είναι μερικές φορές ασφυκτική· οι εργαζόμενοι ή και οι εργοδότες σε κάποιες περιπτώσεις στην ψησταριά εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες» μας λέει και προχωράει σε μια μάλλον αναπάντεχη όσο κι ανησυχητική διαπίστωση: «Σε γενικές γραμμές, δεν διαφέρει και πολύ ο κλάδος της μαζικής εστίασης από τη βιομηχανική εργασία η οποία, όπως γνωρίζετε, επιβαρύνει ιδιαίτερα τη σωματική υγεία των εργαζομένων· στη βιομηχανία μάλιστα οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πια λίγοι».

Δύο προτάσεις- λύσεις

Ζητάμε από τον Παναγιώτη Χατζηδημητράκη να μας επισημάνει τις θέσεις του Συλλόγου και να μας προτείνει κάποιες λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.

«Για τις μικρές επιχειρήσεις προτείνουμε το εξής: δύο φορές το χρόνο να δέχονται έναν έλεγχο από επαγγελματία τεχνικό ασφάλειας. Το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρό. Το να καλέσεις δύο φορές το χρόνο έναν επαγγελματία να εξηγήσει π.χ. στον ψητοπώλη τι πρέπει να φτιάξει ή να επισκευάσει, να ελέγξει τι έγινε το περασμένο εξάμηνο και να προτείνει τι πρέπει να διορθωθεί, είναι πολλαπλώς αποτελεσματικότερο –οικονομικά και μόνο» υποστηρίζει και μας υπενθυμίζει ότι η η σύγχρονη διαχείριση επιχειρήσεων έχει εντάξει το risk management ως μια σημαντική παράμετρό της· το νέο πρότυπο ISO 9001 έχει εντάξει τη διαχείριση κινδύνου ως μια υποχρεωτική διαδικασία.

Δεύτερο μέτρο που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΤΑΕ είναι να αποκτήσει ο τεχνικός ασφάλειας πραγματική υπόσταση. Να μην είναι απλώς ένας μηχανικός ο οποίος π.χ. επειδή δεν έχει δουλειά για κάποιο διάστημα να ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας αναλαμβάνοντας τόσο μεγάλη ευθύνη. «Δεν είναι δυνατόν τεχνικοί ασφάλειας για όλο το χρόνο σε επιχειρήσεις να αμείβονται με 100 ευρώ, όταν π.χ. μια καθαρίστρια λαμβάνει περισσότερα. Κάποιες επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτό καλύπτουν μεν την τυπική υποχρέωση, όταν όμως συμβεί κάτι τραγικό, τότε διαπιστώνουν το λάθος τους. Επιχειρήσεις έχουν κλείσει μετά από τέτοια συμβάντα…» επισημαίνει.

Παναγιώτης  Χατζηδημητράκης, Πρόεδρος ΣΤΑΕ

Ηλεκτρολόγος μηχανικός, επί 17 χρόνια επιστημονικός σύμβουλος σε εταιρείες εκπαιδευτικού κι επιστημονικού υλικού. Έχει εγκαταστήσει ή επιβλέψει την εγκατάσταση μηχανημάτων εκπαίδευσης σε ΤΕΙ, ΑΕΙ, επιστημονικά κέντρα κι ερευνητικούς φορείς. Σήμερα διευθύνει τη συμβουλευτική  εταιρεία ISOCOM η οποία παρέχει υπηρεσίες σε τομείς όπως  ασφάλεια, ποιότητα, επιδοτήσεις, αδειοδοτήσεις, πιστοποιήσεις, κατοχύρωση πατέντας, νομική κάλυψη κ.ά.

 

 

Δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Grill, Φεβρουάριος 2017.

You might also like