“Στεγνώνει” την ελληνική ζυθοποιία η κρατική (υπερ)φορολόγηση

Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δέσμη πέντε προτάσεων κατέθεσε στην πολιτεία η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών για την ανάπτυξη του κλάδου ο οποίος, αν και προσφέρει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και συνεισέφερε 1,9 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει μπει στο στόχαστρο του φορολογικού δίκαννου της κυβέρνησης. Και βάλλεται ανελέητα…

 

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας ο οποίος οφείλεται όχι μόνο στη δυναμικότητα του κλάδου που διευρύνεται συνεχώς σε αριθμό παικτών αλλά και στην πολύπαθη σχέση του κλάδου με την ελληνική πολιτεία. Η σχέση πέρασε από την πλήρη αδιαφορία του κράτους για την προσπάθεια να χτιστεί στην Ελλάδα μια βιομηχανία μικροζυθοποιίας των προηγούμενων χρόνων, στη φορολογική επίθεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επίθεση που πρόσφατα πήρε ακόμα μια σκληρή μορφή. Μόλις το ελληνικό κράτος ‘μυρίστηκε’ ανάπτυξη, επιτέθηκε με τη συνήθη τακτική του, ενώ ο κλάδος εξαιρείται από τις ευνοϊκές πολιτικές για επενδύσεις. Ελληνική παράνοια…

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), η οποία πρόσφατα παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη διεύρυνσή το 2016 (ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας στο σχήμα), θεωρεί ότι ο κλάδος συνιστά μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας. «Πρόκειται για ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016. Ειδικότερα, ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκατ. ευρώ» υποστηρίζει η Ένωση στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκατ. ευρώ αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπίρας – σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης – να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το το 90% της μπίρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής (2015).

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προτείνουν τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση δέσμης πέντε προτάσεων που – χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- «μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στη δυναμική και τις προοπτικές της χώρας και δεσμευόμαστε ως κλάδος να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε εμπράκτως την εγχώρια παραγωγή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές. Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία. Γιατί ο κλάδος της Ζυθοποιίας μπορεί και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη».

Τι ζητάει – προτείνει η Ένωση

Πλαίσιο
Μηλίτης
Επενδύσεις
Κίνητρα
Φόρος…
Ευέλικτο πλαίσιο για χρήση πρώτων υλών (πχ. φρούτα) στην παραγωγή μπύρας. Συμβολή έτσι στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και την ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ‘ταυτότητας’ με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%. Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα. Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου. Το μέγα πρόβλημα του κλάδου: η Ένωση ζητάει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του Grill, Φεβρουάριος 2017. Στην κεντρική φωτογραφία (από αριστερά): Ιωάννης Μαρμαρέλλης (γραμματέας/ ταμίας, Μικροζυθοποιία Σερρών), Ζωούλλης Μηνά  (α’ αντιπρόεδρος Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Αλέξανδρος Καραφυλλίδης (πρόεδρος, Ολυμπιακή Ζυθοποιία), Σοφοκλής Παναγιώτου  (β’ αντιπρόεδρος, Septem Μικροζυθοποιία).

You might also like