Οι ‘βασιλιάδες’ (πελάτες) φτιάχνουν μάρκες

Σε αναζήτηση προγραμμάτων, τα οποία  θα συνδυάζουν την καινοτομία με τις δοκιμασμένες στρατηγικές του παρελθόντος και δεν θα διακινδυνεύουν την απόλαυση του πελάτη, οδηγούνται σήμερα τα εστιατόρια· συχνά πρέπει να βάλουν όχι μόνο δύο αλλά και περισσότερα καρπούζια κάτω από μια μασχάλη.

 

Σύμφωνα με αναλυτές της Fleishman Hillard, μια από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών στη βιομηχανία των τροφίμων και της μαζικής εστίασης, οι κύριες τάσεις που απασχολούν τα μέλη της National Restaurant Association (NRA) κι οι οποίες καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις ετήσιες συνδιασκέψεις της, είναι κατά βάση τρεις. Η συμμόρφωση της βιομηχανίας στους δαιδαλώδεις κανονισμούς της νομοθεσίας, η δημιουργία εταιρικών ταυτοτήτων που να αντέχουν στο χρόνο και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εποχή της οποίας έχουν όλοι οι παίκτες εισέλθει· είτε το θέλουν είτε όχι.

Κανονισμοί

Η  Fleishman Hillard εκτιμά ότι οι αυστηροί κανονισμοί στο χώρο της μαζικής εστίασης που επιβάλλουν οι αμερικανικές κι ευρωπαϊκές διοικητικές αρχές, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για να αποκτήσει μια επιχείρηση πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και να αξιοποιηθούν ως ‘εργαλείο’ για το κτίσιμο ενός brand.  Η Joan McGlockton, αντιπρόεδρος της Industry Affairs & Food Policy για την NRA υποστηρίζει ότι «τα εστιατόρια  θα πρέπει να σχεδιάσουν στρατηγικές έτσι ώστε η τήρηση των κανονισμών και οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του πελάτη να μην λειτουργούν επιβαρυντικά για τη λειτουργία του καταστήματος και την απόλαυση της εμπειρίας». Υποστηρίζει μάλιστα οτι οι διατροφικοί ισχυρισμοί, οι οποίοι συνοδεύουν πλέον τα μενού στα αμερικανικά εστιατόρια ταχείας εστίασης, πρέπει να βοηθούν τον πελάτη να καταλάβει τι τρώει, χωρίς όμως να τον κουράζουν ή να τον …αγχώνουν.

Κτίσιμο brand

Το κτίσιμο μαρκών εκ τους μηδενός ήταν πάντα μια πολύ δύσκολη διαδικασία η οποία στις μέρες μας γίνεται δυσκολότερη. Αν πράγματι αληθεύει η κλασική φράση του μάρκετινγκ ότι «ο πελάτης είναι βασιλιάς», σήμερα οι πελάτες έχουν έναν ακόμα λόγο να αισθάνονται (και να συμπεριφέρονται…) σαν βασιλιάδες. Η δυνατότητά τους να μοιράζονται την εμπειρία τους στο εστιατόριο με εκατοντάδες (ή χιλιάδες) άλλους δυνητικούς πελάτες, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο και να τροφοδοτούν τα social media με πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, αποτελεί σημάδι των καιρών.

Οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι η συνεχή μάχη που δίνουν οι εστιάτορες για να γεμίζουν τα τραπέζια τους από τη μια και να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους από την άλλη και η ένταση που αυτή η μάχη προκαλεί, ενδέχεται να βλάψει τον πιο ζωτικό παράγοντα της δουλειάς τους, την κερδοφορία.  Με τη οικοδόμηση κουλτούρας συνεργασίας με τις εταιρείες μάρκετινγκ -για να ‘κατασκευάσουν’ την εμπειρία εκείνη που κρατά τους πελάτες κοντά στο κατάστημα και τους οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις-  οι σύγχρονοι εστιάτορες μπορούν να πετύχουν  σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες,  επαναληψιμότητά των επισκέψεών τους και τελικά, κερδοφορία των ιδίων.

Internet και CSR

Η βοήθεια προς τα εστιατόρια για να υλοποιήσουν ψηφιακούς και κοινωνικούς στόχους, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρηματικού μοντέλου τους κρίνεται επίσης ως πολύ σημαντική. Ο ψηφιακός κόσμος και η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποδεικνύονται πολύ πιο ισχυροί παράγοντες κατά τη διαδικασία κτισίματος της μάρκας απ΄ ότι ενδεχομένως περίμεναν ακόμα και πιο ανοικτοί στην τεχνολογία επιχειρηματίες της μαζικής εστίασης.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Coca Cola με την εταιρεία μελετών Fishbowl, επιβεβαίωσε πόσο καίριο είναι για ένα εστιατόριο το σωστό μάνατζμεντ των ψηφιακών και κοινωνικών θεμάτων και της αντίστοιχης εικόνας του στον ψηφιακό κόσμο και την τοπική κοινωνία, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτό. Η πρόσληψη των σωστών συνεργατών, η σωστή εκτέλεση ψηφιακών καμπανιών και CSR ενεργειών και η ορθή μέτρηση του αντίκτυπου αυτών των πράξεων είναι βασικά εμπόδια  που πρέπει να ξεπεράσει μια αλυσίδα εστιατορίων και, πολύ περισσότερο, ένας μεμονωμένος επιχειρηματίας.

You might also like