Χαράλαμπος Χασομέρης: «Να μάθουμε στους Λονδρέζους την ελληνική κουζίνα»
Ο Έλληνας επιχειρηματίας του Saucy, στο Λονδίνο, μιλάει στο Grill.
Έμπειρος της μαζικής εστίασης και μάλιστα από διάφορα πόστα, ο Χαράλαμπος Χασομέρης πήρε το ‘πτυχίο’ του κοντά στους κορυφαίους επιχειρηματίες του κλάδου στη …Μεγάλη της Εστίασης Σχολή, στη Θεσσαλονίκη και τώρα ξεκίνησε το ‘μεταπτυχιακό’ του στο εξωτερικό. Η Αγγλία τον υποδέχτηκε και τον λατρεύει ήδη με το εστιατόριο Saucy.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγέλου (www.freshimage.gr)
Ο Χαράλαμπος Χασομέρης μπήκε στο χώρο της εστίασης πριν από 32 χρόνια, όταν νεαρός τότε αναζητούσε το χαρτζιλίκι του και τα έξοδα των σπουδών του δουλεύοντας σε τουριστικούς προορισμούς. Ξεκίνησε από το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης.
Όπως λέει ο ίδιος «στη συνέχεια πιο επαγγελματικά εντάχθηκα σε κατάστημα της Goody’s το 1988. Έκανα ένα μεγάλο διάλειμμα κάποιων ετών σε μια αλυσίδα τότε με έδρα την Θεσσαλονίκη, τα Sofies House, και στη συνέχεια και επί 12 χρόνια συνεργάστηκα με τον μεγαλύτερο Έλληνα εστιάτορα, τον Γιάννη Διονυσιάδη, ιδρυτή και πρόεδρο του Ομίλου στα πρώτα χρόνια της, στην δική του εταιρείας UNET AE που ανέπτυσσε και διαχειριζόταν σήματα Goody’s, Flocafe κά, , όπου και καθιερώθηκα σαν στέλεχος».
Το 2007 ο Χαρ. Χασομένης δημιούργησε μια δική του εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στο χώρο εστίασης και το 2009 σχεδίασε και ανέπτυξε το σήμα Saltsa Bar, το οποίο από το 2010 μέχρι το 2016 διέγραψε εξαιρετική πορεία στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Grill | Πως αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό και γιατί επιλέξατε το Λονδίνο;
Χαράλαμπος Χασομέρης | Το εξωτερικό με ενδιέφερε πολύ τα τελευταία χρόνια, έφτασα μέχρι το Σύδνεϋ, με πρόσκληση ενδιαφέροντος για master franchise, ενώ έκανα εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς στην Γερμανία, από το 2011 μέχρι και το 2015. Έφτασα πολύ κοντά στην δημιουργία πρώτου σημείου, σαν Saltsa Bar το 2015, με ορισμένους πολύ καλούς φίλους, αλλά τελικά με δική μου ευθύνη δεν προχώρησε. Το Λονδίνο προέκυψε γιατί είναι όραμα του αδελφικού μου φίλου, Γιώργου Παπαθεοδώρου, που είναι και ο βασικός χρηματοδότης του εγχειρήματος Saucy, που ξεκινήσαμε πρόσφατα, και ζώντας ο ίδιος εδώ τα τελευταία 4 χρόνια με παρότρυνε να επιχειρήσουμε.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς για το Λονδίνο της εστίασης;
Υπάρχει εξαιρετικό επίπεδο σε όλες τις κατηγορίες, ασχολούνται πολύ επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα: υγιεινή, εξυπηρέτηση, διαφορετικότητα καταλόγου, καθαριότητα .Είναι ‘μητρόπολη’ στο χώρο της εστίασης, λανσάρονται συνεχώς καινοτόμες προτάσεις. Αυτή τη στιγμή κερδίζει συνεχώς μερίδιο αγοράς η χορτοφαγία και πάντα υπάρχει έντονη η παρουσία της διεθνούς κουζίνας λόγω και της πανσπερμίας λαών που ζουν εδώ.
Που βρίσκεται, τι προσφέρει και ποιο είναι το status του Saucy;
Το Saucy, μετράει λίγο χρονικό διάστημα ζωής αλλά, πιστέψτε με, έκανε πολύ έντονη την παρουσία του στην περιοχή. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το διασημότερο street food στον κόσμο, το δικό μας ‘πίτα σουβλάκι’, αλλά με πολύ νεοτερισμό, ατμόσφαιρα, για όλες τις ώρες, ηλικίες και ‘τσέπες’. Η προσπάθειά μας είναι να μάθουμε τους Λονδρέζους να γεύονται ελληνική κουζίνα, μέσα από το σεβασμό στην αγνότητα των υλικών, στην αυθεντικότητα και μοναδικότητα των γεύσεων μας, το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των προτιμήσεων, να παρέχουμε εξαιρετικό περιβάλλον, όπου η ανάγκη συνδυάζεται με απόλαυση και κυρίως να δώσουμε μια άλλη διάσταση, νέας γενιάς, σε αυτό που γνωρίζουν ως σουβλάκι.
Ποιους ‘περιμένετε’ στο πελατολόγιό σας το επόμενο διάστημα;
Περιμένουμε όλες τις εθνικότητες, καθώς όπως σας είπα υπάρχουν όλα τα είδη κρέατος: υπάρχει hallal για το μουσουλμανικό στοιχείο, υπάρχουν χορτοφαγικά, οι συμπατριώτες μας από Ελλάδα και Κύπρο βρίσκουν τα πάντα και φυσικά μας αφορούν και θέλουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες χωρίς κανένα διαχωρισμό.
Υπάρχει η εντύπωση ότι η ελληνική κουζίνα είναι ιδιαίτερα αρεστή το Λονδίνο, λόγω αρκετών ελληνικής καταγωγής πολιτών.
Σίγουρα έτσι είναι και φυσικά και από το γεγονός ότι ως χώρα με μεγάλο τουριστικό ρεύμα έχουμε προβάλλει σε μεγάλο βαθμό την κουζίνα μας. Μην ξεχνάτε ότι οι Βρετανοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο επισκεπτών κάθε χρόνο και συνεπώς, έχουν εμπειρία και είναι ‘διαφημιστές’ της κουζίνας μας. Η αίσθησή μου είναι ότι η ελληνική κουζίνα αρέσει πολύ, υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές σε αυτήν και αυτό που βλέπω ο ίδιος μέσα από το Saucy, είναι πολύ ελπιδοφόρο και πολύ συγκινητικό θα έλεγα για την θέρμη που αντιμετωπίζεται η επιχειρηματική μας πρόταση.
Ποιες διαφορές έχουν τα πιάτα που προσφέρετε στο Λονδίνο από τα αντίστοιχα ενός αντίστοιχου εστιατορίου στην Ελλάδα;
Προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε λανσάροντας περισσότερες γεύσεις και συνδυασμούς ελληνικής κουζίνας σε κατηγορίες ιδιαίτερα αγαπητές εδώ όπως burger όπου έχουμε με γεύση μουσακά πχ. , ενώ έχουμε μια ισορροπία προϊόντων όπου διατηρούμε και τη διάσταση του street food αλλά και μετεξελισσόμαστε σε wine bar το βραδάκι με ποικιλία μεζέδων. Κατά τα άλλα κάνουμε αυθεντικότατο σουβλάκι και μπορώ να πω επειδή το concept θα κατέβει Ελλάδα ότι οι συμπατριώτες μας θα το αγκαλιάσουν με την ίδια ένταση όπως και εδώ.
Για τον γύρο
“Δεν είμαστε γυράδικο με την γνωστή εικόνα να γυρνάει το κρέας γύρω από τον άξονά του. Δίνουμε αίσθηση γύρου με υψηλής ποιότητας κρέατα, με το δικό μας μοναδικό τρόπο. Ο γύρος είναι δυνατή πρόταση με αποδοχή πλέον σε πολύ κόσμο και εκτός συνόρων και έχει μέλλον αρκεί να δώσουμε όλοι νέες ιδέες παρουσίασης και να κρατήσουμε την ποιότητα υλικών σε υψηλά επίπεδα”.
Για το μπέργκερ
“Προσφέρουμε Greek Burger κι αυτό που το διαφοροποιεί το συγκεκριμένο προϊόν και αναδεικνύει την ‘ελληνικότητά του΄, είναι καταρχήν ησυνταγή του, με παραδοσιακά αρωματικά, μοσχαρίσιο κρέας και όχι βοδινό, παραδοσιακό τρόπο ψησίματος σε σχάρα και όχι πλατό. Επίσης οι γευστικοί συνδυασμοί και τα υλικά είναι ‘Ελλάδα’, π.χ. δεν δουλεύουμε cheddar, αλλά γραβιέρα, φέτα κλπ. οι σάλτσες μας είναι από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα , π.χ. χρησιμοποιούμε τζατζίκι”.
Δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του Grill, Απρίλιος 2017.