Αφιέρωμα: Ελληνική Αγορά Μπίρας ΙΙΙ

Μπύρα και γαστρονομία: πάει μ΄όλα και πάει πάντα…

Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει σχολή μαγειρικής για να γνωρίζεις ότι η μπύρα είναι το τέλειο ταίρι για πολλές γευστικές προτάσεις ενώ μπορεί να συνοδεύει ακόμα και τα πιο εξεζητημένα εδέσματα.

Η μπύρα κατακτά μια θέση στους καταλόγους των κορυφαίων εστιατορίων στην Ευρώπη, τα οποία οργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μπύρα και στη γαστρονομία, προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τις δυνατότητες της μπύρας να συνοδεύει τα γεύματά του, προσφέροντας παράλληλα και τη δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς διάφορους συνδυασμούς. Ακόμα, σε κάποιους ιδιαίτερους χώρους υπάρχουν και ειδικοί γευσιγνώστες, οι οποίοι βοηθούν τους θαμώνες να επιλέξουν την ιδανική μπύρα, που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το φαγητό τους.

Παίζοντας με τα αρώματα, τις γεύσεις και τα χρώματα, μπορεί κανείς να πετύχει αναρίθμητους μοναδικούς συνδυασμούς. Η αρμονία είναι το κλειδί για τον τέλειo συνδυασμό μπύρας και φαγητού. Και η αρμονία προκύπτει τόσο με το πάντρεμα των γεύσεων όσο και με την αντίθεση.

Ο Πολ Εμμανουηλίδης υπεύθυνος τους καταστήματος Beer Deli, σύμβουλος μπίρας, γευσιγνώστης και ζυθοποιός ο ίδιος, είναι ξεκάθαρος: «Η μπίρα πάει με όλα. Ακόμα και σε φαγητά που το κρασί συναντάει ‘δυσκολίες’, η μπίρα ξεπερνάει το εμπόδιο» μας λέει και εξηγεί από γαστριμαργικής άποψη: «Λόγω του διοξειδίου, έχει την ικανότητα να ‘ξεπλένει’ και να καθαρίζει το στόμα από τη λιπαρότητα των φαγητών. Μπορεί να καταναλωθεί με τα πάντα, από ένα λιπαρό ψάρι, μέχρι τυρί ροκφόρ ή καλό blue cheese που έχουν μεγάλες οξύτητες».

Μπύρες και πιάτα

  • Μία κρύα, δροσιστική μπύρα Pilsner lager συνοδεύει τέλεια τις ντελικάτες γεύσεις και την υφή των θαλασσινών. Ταιριάζει επίσης με ελαφρά καλοκαιρινά πιάτα, όπως κοτόπουλο, σολωμό και σαλάτες. Οι μπύρες lager από τη φύση τους συνδυάζονται εύκολα με πολλά γεύματα. Το ανθρακικό της μπύρας lager την καθιστά ιδανική στο να μετριάζει το πλούσιο σώμα των λιπαρών πιάτων. Με ακόμα πιο πλούσια σε λιπαρά γεύματα, μπορείτε να επιλέξετε μία ακόμα πιο σκούρα μπύρα, όπως μία αγγλική Pale Ale, που βρίσκει το ιδανικό της ταίρι στα παλαιωμένα ώριμα τυριά, όπως το τσένταρ.
  • Η νότα εσπεριδοειδών της weiss μπύρας παντρεύεται υπέροχα με πιάτα ψαριών.
  • Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι μια μπύρα ταιριάζει απόλυτα με διεθνείς κουζίνες πλούσιες σε μπαχαρικά όπως η ινδική, η ταϋλανδέζικη και η μεξικάνικη. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να δροσίσετε και να αλλάξετε τη γεύση σας και να αντιμετωπίσετε την καυτερή αίσθηση των μπαχαρικών. Μία σπέσιαλ lager είναι ό,τι καλύτερο.
  • Οι σκούρες βαριές porters συνοδεύουν άριστα βαριά πιάτα με κρέας, όπως κοκκινιστά, πάπια, ή καπνιστά λουκάνικα. Παραδοσιακά, όμως, οι porters και οι stouts ταιριάζουν με μενού οστρακοειδών. Η αλμυρή αψάδα των οστρακοειδών και η γλυκιά γεύση της βύνης προσφέρουν ένα ξεχωριστό γευστικό αποτέλεσμα.
  • Οι φρουτώδεις μπύρες προσφέρουν πολλές δυνατότητες καθώς ταιριάζουν με σαλάτες, μαλακά άσπρα τυριά και με γλυκά ή ξινά πιάτα.
  • Αν είστε λάτρης της σοκολάτας, μία γεμάτη, κρεμώδης stout με την χαρακτηριστική πικρή νότα καφέ είναι ακριβώς αυτό που αναζητάτε για να ενισχύει και να ολοκληρώνει την απόλαυση της αγαπημένης μας αδυναμίας.

Κλείνουμε με τη γνώμη ενός ακόμα ειδικού. Ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος είναι ίσως το πιο ‘φρέσκος’ ζυθοποιός της Ελλάδας καθώς η επιχείρηση στην οποία συμμετέχει ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και το πρώτο προϊόν της, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο. Για τη σχέση μπίρας και μαζικής εστίασης μας είπε: «Η μπίρα, ως λαϊκό προϊόν μπορεί να πάει παντού, από ένα μπεργκεράδικο, ένα κατάστημα μπάρμπεκιου, ακόμα και ένα καφέ που θέλει να προσφέρει κάτι καλύτερο από τις γνωστές μπίρες με περίπου 1,5 ευρώ παραπάνω».

Πηγή : Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και  http://www.love-beer.eu/beer-and-food/

You might also like