I. Μαρμαρέλλης (Siris Microbrewery): “Το κράτος χάνει έσοδα όταν φορολογεί τη μπίρα” 

Συνέντευξη με τον βραβευμένο ζυθοποιό από τις Σέρρες.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μικροζυθοποιούς, κομμάτι κι αυτός του μεγάλου ‘κύματος’ που ξέσπασε πριν από μερικά χρόνια στην εγχώρια αγορά κι εξαιτίας του οποίου απολαμβάνουμε σήμερα μπίρες ανώτερης ποιότητας φτιαγμένες στον τόπο μας. Συναντήσαμε τον Ιωάννη Μαρμαρέλλη σε μια από τις επισκέψεις του στην Αθήνα και συζητήσαμε  μαζί του δοκιμάζοντας τα προϊόντα του.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η Siris Microbrewery δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις: εδώ και μερικά χρόνια η εταιρεία του Ιωάννη Μαρμαρέλλη έχει σπάσει τον τοίχο της ανωνυμίας και διακινεί τις μπίρες της σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά μέρη του κόσμου όπου η ανώτερη ποιότητα των προϊόντων του Σερραίου ζυθοποιού εκτιμάται δεόντως.

Πριν λίγο καιρό λάνσαρε μια νέα μπίρα με στόχο την τουριστική αγορά και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η ζυθοποιία ειδικότερα, αυτός είναι μεταξύ εκείνων που μετράνε κέρδη και σχεδιάζουν με γνώμονα την ανάπτυξη κι όχι τη συρρίκνωση.

Grill | Κύριε Μαρμαρέλλη, η  Ένωση Ζυθοποιών διαμαρτύρεται για τη φορολογία. Είναι τόσο σημαντική η επιβάρυνση;

Ιωάννης Μαρμαρέλλης | Οποιοδήποτε προϊόν επιβαρύνεται με τέτοια φορολογία αυτομάτως βλέπει την κατανάλωσή του να περιορίζεται. Δεν ξέρω γιατί μας αντιμετωπίζει έτσι η πολιτεία, ούτε μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοιο ‘κυνήγι’. Είναι αδικαιολόγητη η επιβολή τέτοιας φορολογίας· πρόκειται για διπλασιασμό των φόρων.

Δεν σας προβληματίζει ότι αυτή η επιβολή γίνεται στη φάση ανάπτυξης του κλάδου της μικροζυθοποιίας;

Τι να πω; Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι φόροι θα πρέπει να επιβάλλονται σε λογικά πλαίσια, αυτό λέει και η Ένωση η οποία, όπως γνωρίζετε, καλύπτει πλέον μικρές και μεγάλες εταιρείες. Θεωρούμε ότι, στην παρούσα φάση, οι φόροι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να περιορίζουν τα έσοδα του δημοσίου.

Πως ήταν το 2016 για την εταιρεία σας;

Ήταν πολύ ανοδική χρονιά για μας κι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει από εδώ και στο εξής σταθερό οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε και το 2017 να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

Τι πρέπει να περιμένουμε στην τρέχουσα χρονιά από εσάς;

Ήδη λανσάραμε ένα νέο προϊόν το οποίο απευθύνεται κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά στην τουριστική αγορά, μια μπίρα πιο εύληπτη, πιο ήπια στη γεύση, έχοντας βεβαίως υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά όπως όλα τα προϊόντα μας. Ελπίζουμε ότι θα την τοποθετήσουμε σχετικά εύκολα στα ελληνικά νησιά και στους λοιπούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι φτιαγμένη για τη συγκεκριμένη αγορά και τα πρώτα μηνύματα που έχουμε, από τις συμφωνίες που έχουμε ήδη συνάψει με συνεργάτες, είναι απολύτως ενθαρρυντικά.

Τι κάνετε  με τις εξαγωγές;

Οι εξαγωγές είναι ένα σταθερό ποσοστό του τζίρου μας και, όσο ανεβαίνει συνολικά ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, τόσο αυξάνεται και η αξία των εξαγωγών μας. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% του τζίρου μας. Εξάγουμε σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία. Ο εξαγωγικός μας προσανατολισμός είναι έντονος και η συγκεκριμένη δραστηριότητα αυξάνεται συνεχώς.

Γιατί  εκτιμάτε ότι αγοράζουν οι ξένοι μια ελληνική μπίρα;

Γιατί είναι πολύ καλή μπίρα! Γι΄ αυτό και μόνο· τίποτε άλλο. Δεν πουλάμε ένα προϊόν με συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της  ελληνικής καταγωγής του όπως είναι το λάδι, η ντομάτα ή κάποιο άλλο γεωργικό προϊόν. Πουλάμε ένα προϊόν στο οποίο οι χώρες που το εισάγουν είναι ήδη καλές, αν θέλετε είναι αυτές που μας έμαθαν να κάνουμε μπίρα, είμαστε μάλιστα και ακριβότεροι, άρα καταλαβαίνετε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο επιβιώνουμε στην αγορά είναι το ότι είμαστε πολύ καλοί.

Δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του Grill, Απρίλιος 2016.

You might also like