Στο σκαμνί η Ελλάδα για την τσικουδιά

Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ε.Ε. επειδή δεν εφαρμόζει τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε δύο συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά, το τσίπουρο και την τσικουδιά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον τρόπο αυτό, ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ τσίπουρου και τσικουδιάς και σε βάρος των άλλων ποτών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπομπής, η φορολόγηση της αιθυλικής αλκοόλης πρέπει να είναι ίδια ανάμεσα στα δύο εθνικά προϊόντα και τα άλλα οινοπνευματώδη. Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα  ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά είναι περίπου 50% (μειωμένος) ενώ στους ημερήσιους αδειοδοτημένους παραγωγούς, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο κομμάτι της λαθρεμπορίας του ποτού, είναι μόλις 6%.

Η Ε.Ε.  θεωρεί ότι η « Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. δεδομένου ότι ευνοεί την εγχώρια παραγωγή αυτών των αλκοολούχων ποτών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή που απαγορεύει την εσωτερική φορολογία η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων ή επιβολή στα προϊόντα άλλων κρατών μελών οιωνδήποτε εσωτερικών φόρων ανώτερων από εκείνους που επιβαρύνουν ομοειδή εθνικά προϊόντα».

You might also like