Αφρώδης ρετσίνα σπέσιαλ, από το Οινοποιείο Νικολού

 

Ο καθηγητής στο ΤΕΙ Οινολογίας Βασίλης Νικολού, επικεφαλής στην ομώνυμη οινοποιία με έδρα το Κορωπί, δημιούργησε το 2015 και λάνσαρε πρόσφατα την αφρώδη ρετσίνα (brut sparkling retsina) με το όνομα Botanic, από Σαββατιανό 100%.

Όπως μας ενημερώνει το οινοποιείο «ο πρώιμος τρύγος της ποικιλίας Σαββατιανό δίνει χυμό πλούσιο σε οξέα και χαμηλό pH. Για το κρασί βάσης χρησιμοποιούμε τον πρόρογο, δηλαδή ποσότητα γλεύκους που αντιστοιχεί μόλις στο 30% των σταφυλιών που οινοποιούνται. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στους 10 και ελεγχόμενη ζύμωση στους 17. Στη ζύμωση προστίθεται ρητίνη πεύκου ιδιαίτερα αρωματική από πευκοδάση της Αττικής. Μετά τη διαύγαση του κρασιού ακολουθεί δεύτερη ζύμωση στη φιάλη με τη κλασσική μέθοδο παραγωγής αφρωδών».

Το αφρώδες κρασί ωριμάζει για 6 μήνες στις φιάλες κι έχει αλκοολικό βαθμό 12,5% vol. Χρώμα λεμονί με λεπτές φυσαλίδες, αρώματα πεύκου και μαστίχας, πλούσιο σώμα, γεύση βοτανική με παρατεταμένη επίγευση. Συνοδεύει θαλασσινούς μεζέδες και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και πίνεται στους 8 ℃.

You might also like