ΓαστριΜάης: η Αθήνα λατρεύει να τρώει …στους δρόμους & τις πλατείες II

Το δεύτερο μέρος του γαστριμαργικού οδοιπορικού στα φεστιβάλ της πρωτεύουσας.

Συνωστισμός γαστριμαργικών  εκδηλώσεων και το φετινό Μάη στην πρωτεύουσα η οποία μετατράπηκε, για ορισμένες ημέρες, σε ένα τεράστιο υπαίθριο τραπέζι όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με διάφορες αφορμές, γεύτηκαν κουζίνες απ΄ όλο τον κόσμο. Το Grill ήταν εκεί, δοκίμασε, φωτογράφισε και καταγράφει…
Ρεπορτάζ: GrillMag Taste Team. Φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου.

 

Ούτε μια ούτε δύο αλλά τέσσερις κορυφαίες εκδηλώσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και, ειδικότερα, με τη μαζική εστίαση, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του φετινού Μαΐου στην Αθήνα. Με τη σειρά που είχαν ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκαν το Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017  που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό Αθηνόραμα, το Athens Street Food 2017 το οποίο εξελίχθηκε στο Γκάζι σε τρία Παρασκευοσαββατοκύριακα, το Athens Burger Fest 2017 το οποίο μετακόμισε σε νέο χώρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθήνας και το Beer Festival 2017 που διοργανώνει ο δήμος Βύρωνα.

Burger Fest 2017 

Το Burger Fest 2017 (18, 19, 20 και 21 Μαΐου, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων), ήταν η εκδήλωση που συγκέντρωσε την …Εθνική Ελλάδας στο χώρο του μπέργκερ και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το αθηναϊκό κοινό να γευτεί τους κορυφαίους του είδους σε εντυπωσιακές γεύσεις και περίτεχνους συνδυασμούς.

Σε τυποποιημένα περίπτερα τα οποία είχαν πάνω τους όλες τις αναγκαίες σημάνσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, οι επαγγελματίες του μπέργκερ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με ένα νεανικό -στην συντριπτική πλειοψηφία του- κοινό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μεν αγαπήσει το συγκεκριμένο προϊόν, έχει δε απαιτήσεις από τους σύγχρονους εστιάτορες.

Πολύ καλή παρουσία κι αποδοχή από το κοινό για το Brooklyn- The Taste Facroty στο Burger Fest 2017. Τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό μπέργκερ στην Τεχνόπολη.

 

Ο συνωστισμός σε μερικά περίπτερα κάποιες ώρες αιχμής, μπορεί να δημιούργησε κάποιο εκνευρισμό (παρόλο που το σύστημα της παραγγελίας λειτουργούσε σχετικά καλά), ο χώρος όμως της Τεχνόπολης είναι σαφώς πιο ‘φιλικός’ για εστίαση σε σχέση π.χ. με το Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.Σ.Υ., στο Γκάζι επίσης, που ήταν ο χώρος της διοργάνωσης του Burger Fest το 2016.

Και πάλι όμως, οι υπαίθριες εγκαταστάσεις στην Τεχνόπολη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών ενώ η βροχή που έπεσε αναπάντεχα κάποια από τις ημέρες του φεστιβάλ, επιδείνωσε το πρόβλημα. Κι εδώ υπήρξαν γκρίνιες για το υψηλό τίμημα εισόδου (5 ευρώ και  με είσοδο ελεύθερη για παιδιά κάτω των 12 ετών), αλλά και τις υπερβολικές τιμές ορισμένων προϊόντων· οι περισσότερες προτάσεις όμως των συμμετεχόντων κινούνταν σε ελκυστικά πλαίσια τιμολόγησης.

Ο Μιχάλης Ματζουράνης άνοιξε και σας περιμένει. Λίγα λεπτά αργότερα μια μεγάλη ουρά σχηματίστηκε στο περίπτερο του Μπαρ Μπεε Κιου στο Burger Fest 2017. Δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό μπέργκερ.

 

Μετά την μαζική ψηφοφορία κοινού που διεξήχθη τις μέρες του φεστιβάλ για τα Burger Awards με συμμετοχή 1.140 ψήφους, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Πρώτο το Juicy Grill, δεύτερο το Μπαρ Μπεε Κιου και τρίτο το Brooklyn – Τhe Taste Factory, με καλύτερο μπέργκερ να αναδεικνύεται το ‘The Billion’, του Juicy Grill.

Πράγματι οι τρεις νικητές ήταν όλοι τους εξαιρετικοί ενώ το Grill δοκίμασε επίσης και βρήκε εξαιρετικά τα χειροποίητα μπέργκερ του Λόρδου (πέμπτος στο διαγωνισμό) και το Q Burgers η ιστορία του οποίου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ίδιου του μπέργκερ στην Ελλάδα. Η χρήση παραδοσιακών πρώτων υλών και από τις δύο αυτές εταιρείες εστίασης, κάνει τα μπέργκερ τους ιδιαίτερα.

Μέχρι να ετοιμαστούν τα μπέργκερ, η συναυλία κρατάει συντροφιά τους πεινασμένους πελάτες του Bronx Burgers στο Burger Fest 2017.

 

Beer Fest στο Βύρωνα

Το Beer Fest (25 – 28 Μαΐου 2017, Θέατρο Βράχων), στάθηκε άτυχο στη δεύτερη διοργάνωσή του και ο λόγος ήταν η ξαφνική κακοκαιρία που χτύπησε την Αθήνα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου. Η διοργανώτρια αρχή, η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης  Δήμου Βύρωνα κατάφερε να συγκεντρώσει  σημαντικό αριθμό ζυθοποιών και έστησε ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως δεν τηρήθηκε απόλυτα λόγω της βροχής.

Το 2ο Φεστιβάλ Μπίρας Βύρωνα 2017 ήταν αφιερωμένο στην ελληνική μικροζυθοποιία και στην ελληνική μπίρα. Η τεχνογνωσία και η φιλοσοφία που έχει ο Δήμος Βύρωνα σχετικά με τους Έλληνες παραγωγούς, στο πλαίσιο του «Χωριού παραγώγων»,  έφερε στο χώρο του φεστιβάλ μικροζυθοποιούς με επιλεγμένες ελληνικές μπίρες,  απ’  όλη την Ελλάδα. Παράλληλα συμμετείχαν μεγάλες ελληνικές, πολυεθνικές αλλά και εισαγόμενες μπίρες.

Στο Beer Festival, στο Βύρωνα συμμετείχαν πολλές μικροζυθοποιοίες. Φωτογραφία: Δήμος Βύρωνα.

 

Όσο για το φαγητό,  στο χώρο του Θεάτρου Βράχων, όπου  πραγματοποιήθηκε 2ο Φεστιβάλ Μπίρας του Δήμου Βύρωνα,  λειτούργησαν δύο εστιατόρια. Το πρώτο, στο Beerfestgarden, στον περιβάλλοντα  χώρο του μικρού θεάτρου «Άννα Συνοδινού» και το δεύτερο, στο χώρο του Θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη», λειτούργησε ως  Beerfest foodbar.

Τα εστιατόρια ανέλαβε  ο όμιλος εταιρειών εστίασης του Ιωάννη Αργυρόπουλου, προσφέροντας σουβλάκια χειροποίητα και λουκάνικα παραγωγής του ομίλου ενώ προσφέρονταν επίσης φρέσκα σάντουιτς από τους Φούρνους Βενέτη.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του ‘οδοιπορικού’ εδώ.

You might also like