Με ΑΕΤΗΕRIA RED ανοίγει η SEMELI το μήνα των εορτών

Nέα επένδυση στο οινοποιείο που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Tο νέο ερυθρό ξηρό οίνο του οινοποιείου Semeli της σειράς AETHERIA, το AETHERIA RED 2015 παρουσίασε η Semeli το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017, σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο Wine Bar White Rabbit. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας.

 

Το SEMELI AETHERIA RED 2015, από τις ποικιλίες  Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, που ωρίμασε και παλαίωσε για 24 ολόκληρους μήνες στα δροσερά κελάρια του οινοποιείου της Semeli, στο Κούτσι, της Νεμέας, έρχεται να προστεθεί στο λευκό AETHERIA, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015.

Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων premium κατηγορίας στο σύνολο των ετικετών που παράγει το κτήμα,  είναι ο πρωταρχικός στόχος της εταιρίας, με σκοπό να πετύχει αύξηση του κύκλου εργασιών της για τα επόμενα χρόνια και να βελτιώσει αισθητά τη μικτή κερδοφορία. Αυτά θα προκύψουν από την τεχνολογική αναβάθμιση που έχει προγραμματίσει η εταιρία, αλλά και με την απόκτηση ιδιόκτητων αμπελώνων που διασφαλίζουν την μέγιστη ποιότητα στο τελικό προϊόν.

«Το όραμα της Semeli είναι να δημιουργήσει έναν ισχυρό οινικό προορισμό στη Νεμέα, για Έλληνες και ξένους και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του Κτήματος και των ετικετών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας ορόσημο στο χώρο του κρασιού», αναφέρει η κα Μυρτώ Γιαννακοπούλου Σάλλα, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Semeli.

Στην 38χρονη ιστορία της, η Semeli διασταυρώνει την παράδοση με την εξέλιξη. Με προσανατολισμό την υψηλή ποιότητα και τις εξαγωγές, το οινοποιείο της Semeli επενδύει συνεχώς στη βελτίωση της παραγωγής, των υποδομών και των εγκαταστάσεών του.

Σήμερα  το Kτήμα Semeli αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Φέτος στο οινοποιείο πραγματοποιείται μία νέα επένδυση που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ,  με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της ελληνικής οινοποιίας, αφού συνολικά η εταιρία έχει υλοποιήσει επενδύσεις,  που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η Μυρτώ Γιαννακοπούλου Σάλλα, «η επένδυση αναβαθμίζει το χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το Οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό».

 Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης και δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού. Στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου, θα διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας επισκεπτών.

Η Semeli συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά οινοποιεία της χώρας, δήλωσε ο Λεωνίδας Νασιάκος, Οινολόγος και Γενικός Διευθυντής της, προσθέτοντας ότι στόχος της Εταιρίας είναι να διπλασιάσει το ποσοστό των εξαγωγών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες στην παρούσα φάση ανέρχονται περίπου στο 15% του συνολικού της τζίρου.

Σήμερα, τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα, την Ταϊλάνδη και τη Δ. Αφρική.

SEMELI AETHERIA RED 2015

Syrah 40% – Merlot 40% – Cabernet Sauvignon 20%

Ερυθρός Ξηρός Ποικιλιακός, 14% vol

Χρώμα: Διαυγές ρουμπινί, με ιώδεις ανταύγειες.

Μύτη: Φινετσάτη και σύνθετη, με τη τριλογία των ποικιλιών του κρασιού να εκφράζεται αρωματικά με εξαιρετικά σφιχτοδεμένο τρόπο, χωρίς περιθώρια πρωτοκαθεδρίας των πρωτογενών αρωμάτων κάθε μίας εξ αυτών. Η μύτη ξεκινά με γευστικές προσδοκίες τις οποίες ικανοποιεί, αφού στην εξέλιξή της παρουσιάζει χαρακτήρες από ώριμα και ζουμερά κόκκινα φρούτα, μαρμελάδες μύρτιλου και φραγκοστάφυλου, μπαχαρικά οριεντάλ, που θυμίζουν γλυκόριζα και κάρδαμο, ευχάριστες φυτικές νότες, κέδρο, μελάνι και κακάο.

Στόμα:Οι προσδοκίες που γεννά και για το στόμα η σύνθετη, σφιχτοδεμένη και με φινέτσα μύτη,  ικανοποιούνται απόλυτα, καθώς η τυπικότητα των ποικιλιών του κρασιού ξεδιπλώνεται, σταδιακά σε όλο το εύρος του. Φανερά γενναιόδωρο και πικάντικο, με στρογγυλές, αρκετά μαλακές τανίνες, που υποστηρίζονται με το παραπάνω από το αλκοόλ, το κρασί αυτό χαρίζει στον ουρανίσκο ένα ενιαίο γευστικό σύνολο.

Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, αλλά και αποξηραμένων σκουρόχρωμων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων έρχονται σε αρμονία με αυτά της μύτης. Η ωρίμαση σε βαρέλι γίνεται επίσης φανερή, με χαρακτήρες σοκολάτας και βανίλιας, ενώ το τελείωμα είναι ευχάριστο και φρέσκο.

Το SEMELI AETHERIA RED 2015 αγαπά τα πιάτα της ελληνικής αστικής και παραδοσιακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα τα κρεατικά κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα τομάτας, το μουσακά και το παστίτσιο, ενώ ταιριάζει και με πιο δημιουργικά πιάτα ελληνικής, αλλά και ιταλικής  κουζίνας.

Ιδιαίτερη όμως αδυναμία έχει στα κρεατικά σχάρας και φούρνου, αυτά με τραγανή πέτσα, όπως στο χοιρινό κότσι, αλλά και στα κρεατικά που έχουν μαγειρευτεί με την τεχνική «sous vide» (π.χ. ζουμερά μάγουλα με πουρέ). Ατού του κρασιού είναι η δυνατότητά του να ταιριάζει με μεγάλη γκάμα φαγητών, αποτελώντας όχι μόνο «κρασί φαγητού», αλλά και σίγουρη επιλογή για εστιατόριο ή σπίτι. Ευκολόπιοτο όντας, μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ακόμα και σκέτο.

Για να το απολαύσετε όμως απόλυτα απαραίτητη είναι η μετάγγιση σε καράφα, για να αναδειχθεί το μπουκέτο του κρασιού και σερβίρισμα σε μεγάλο ποτήρι, στους 16°C.

Κτήμα Semeli

Στόχος για το 2017 είναι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας  να κινηθεί περί τα 4 εκατ. ευρώ,  μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών  στο μείγμα πωλήσεων. Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%.

Η εταιρεία απασχολεί εργαζόμενους αποκλειστικά από τις κοινότητες των περιοχών στις οποίες εκτείνονται οι αμπελώνες και στηρίζει έμπρακτα το τοπικό αγροτικό στοιχείο,  είτε συμβουλευτικά ως προς την καλλιέργεια των αμπελιών, είτε με οικονομικά κίνητρα επί του αποτελέσματος.

Πυξίδα της πολιτικής της είναι η διατήρηση της άριστης σχέσης μεταξύ τιμής και ποιότητας, ενώ την αναπτυξιακή της δυναμική τροφοδοτεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της και η διαμόρφωση μακρόχρονων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες και προμηθευτές της.

Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αναδιαρθρώνονται, με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της,  διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη.

Η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστεί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθούν ιδανικά terroir για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Αυτά τα terroir θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού (single vineyard- single cru).

Τα Βραβεία

Το 2017 είναι η χρονιά της Semeli με 43 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου. Τα παραπάνω αφορούν 10 ετικέτες σε 9 διεθνείς διαγωνισμούς. Ο λευκός ξηρός SEMELI ΑETHERIA 2016 από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Chardonnay, κατέκτησε μέσα στη φετινή χρονιά 6 μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίου επιπέδου.

Την ανώτατη διάκριση ως «Ο Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος» κέρδισε ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2016 (Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc), o οποίος ξεχώρισε στο διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2017 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο Decanter 2017, απέσπασε το SEMELI THEA MANTINIA 2015 (Μοσχοφίλερο). Στον ίδιο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, τα κρασιά του κτήματος απέσπασαν άλλες 8 διακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το SEMELI NEMEA GRANDE RESERVE 2012, φέτος, στην πρώτη εσοδεία μετά από αρκετά χρόνια,  απέσπασε 5 σημαντικά μετάλλια.

You might also like