“Η τεχνολογία δεν πρέπει να αγχώνει τον επαγγελματία”
Συνέντευξη με τη Μαργαρίτα Δόμπα της Spotlight.
Η Μαργαρίτα Δόμπα, Commercial & Brand Manager στην εταιρεία Spotlight, αλλά κι επαγγελματίας στην αγορά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαντάει σε ερωτήσεις του Grill για την πληροφορική και την απλότητα της χρήσης της.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου.
Grill | Οι άνθρωποι της τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι η πληροφορική δεν εξασφαλίζει μόνο εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης εστίασης αλλά μπορεί να αποτελέσει πηγή κερδοφορίας. Τι γνώμη έχετε;
Μαργαρίτα Δόμπα | Ο σωστός και προσεγμένος τρόπος χρήσης προηγμένων και σύγχρονων τεχνολογιών εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία κατ’ επέκταση τη σωστή οικονομική διαχείριση επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις του σήμερα χρησιμοποιώντας τις αναβαθμισμένες αυτές υπηρεσίες μπορούν όχι μόνο να εδραιώσουν, αλλά και να αυξήσουν την κερδοφορία τους ακόμη και σε οικονομικές εποχές, όπως οι σημερινές.
Είτε μιλώντας για αλυσίδα burger house, είτε για ένα all day café/ resto bar, είτε για ένα club, ένα δεδομένο αποτελεί αδιάψευστο κριτήριο επιτυχίας για κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις: Τις όποιες ώρες αιχμής έχει μία τέτοια επιχείρηση, κατά τις οποίες η προσέλευση πελατών και επισκεπτών είναι στο peak και η ορθή εξυπηρέτηση αυτών θα οδηγήσει στην αύξηση πωλήσεων, πρέπει όλα να λειτουργούν αψεγάδιαστα. Απαιτείται ακρίβεια, ταχύτητα και ορθή και αδιάλειπτη λειτουργία όλης της επιχείρησης και πρωτίστως της παραγγελιοληψίας.
Πως μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία σαν την Spotlight σε μια τέτοια κατεύθυνση;
Η Spotlight, διασφαλίζει την πραγματικά απροβλημάτιστη λειτουργία της επιχείρησης πρωτίστως στο κομμάτι της παραγγελιοληψίας και προσφέρει στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να διαχειριστεί και να οργανώσει τα οικονομικά της επιχείρησής του. Με ενδελεχή αποτύπωση στατιστικών αναλύσεων επί όλων των παραμέτρων της επιχείρησης, η αύξηση κερδοφορίας προκύπτει από τη σωστή ανάγνωση των δυνατοτήτων αυτής. Ο επιχειρηματίας μέσω υπηρεσιών διαχείρισης όπως η Spotlight, δεν αγχώνεται πια για την ορθή λειτουργία της επιχείρησης διότι αυτή καθίσταται δεδομένη. Έχει λοιπόν τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την ουσία: την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών, τον έλεγχο και τη μείωση της λεγόμενης «φύρας», την ορθή διαχείριση εξόδων μισθοδοσίας, τον έλεγχο της σπατάλης προμηθειών και τη διαχείριση και το σωστό προγραμματισμό παραγγελιών αποθήκης κ.ά.
Μερικοί επαγγελματίες της εστίασης θεωρούν ότι η ενασχόληση με τα τεχνολογίας είναι μια δύσκολη υπόθεση. Τι απαντάτε σε αυτές τις αιτιάσεις;
Από προσωπική εμπειρία, ως συνιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίνω δίκιο σε εκείνους τους επαγγελματίες που με γνώμονα παραδοσιακές εταιρείες της αγοράς των οποίων και εγώ έχω υπάρξει πελάτισσα στο παρελθόν, θεωρούν ότι η ενασχόληση με την τεχνολογία είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Αν μάλιστα αναλογιστώ τη δυσλειτουργία που έχουν δημιουργήσει τέτοια συστήματα και στις δικές μου επιχειρήσεις, όπως προβλήματα με ταμεία, λάθος σε παραγγελίες, αναρίθμητες στιγμές στο μαγαζί να μην υπάρχει κάθισμα ελεύθερο και εμείς να προσπαθούμε απεγνωσμένα να κάνουμε reboot έναν υπολογιστή ή ένα pda που κάποια εταιρεία μας είχε πουλήσει χρυσάφι, χάνοντας παραγγελίες επί παραγγελιών, με ανύπαρκτα στατιστικά και μόνιμα έξοδα για τεχνική υποστήριξη άνευ ουσίας… Οφείλω έντιμα να πω, πως αν δεν είχε δημιουργηθεί η Spotlight μέχρι και σήμερα, πιθανόν να είχα κι εγώ ακόμη αυτήν την άποψη.
Ποιο είναι το πλεονέκτημα της Spotlight;
Η Spotlight κατάφερε να εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά και ήδη να εξυπηρετεί στην Αυστραλία, ακριβώς διότι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι επαγγελματίες αντιλήφθηκαν τη διαφορά του παλαιού και αρτηριοσκληρωτικού, σε αντίθεση με το νέο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως πραγματικό εργαλείο λειτουργίας, παρακολούθησης και διαχείρισης. Κανόνας απαράβατος η απλότητα χρήσης, η απεριόριστη δυνατότητα παραμετροποιήσεων και οι συνεχείς αναβαθμίσεις και βελτιώσεις της εφαρμογής και του διαχειριστικού εργαλείου της υπηρεσίας.
Μαργαρίτα Δόμπα
Έχει πτυχίο από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κι έχει ολοκληρώσει δύο μεταπτυχιακά (Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά). Είναι απόφοιτος από το Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε στον Βήμα FM, υπήρξε συντάκτρια κι αρχισυντάκτρια σε διαδικτυακά και έντυπα περιοδικά, πολιτική αναλύτρια και επικοινωνιολόγος. Από το 2008 είναι συνιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 10ο τεύχος του Grill, Ιούνιος 2017.