Πιέζει το εργασιακό κόστος τους Άγγλους εστιάτορες
"Ψάχνονται' όλες οι πλευρές στην Αγγλία, στην προοπτική του Brexit.
Εργοδοτικές οργανώσεις στο χώρο της μαζικής εστίασης στην Αγγλία πέρασαν από ακρόαση στην Επιτροπή Χαμηλών Αμοιβών (Low Pay Commission/ LPC) μέσα στο καλοκαίρι, όπου περιέγραψαν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων των μελών τους καθώς και τις προοπτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο, στο φόντο της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.
Οι εργοδότες επεσήμαναν στην Επιτροπή ότι το αυξανόμενο εργασιακό κόστος απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω τις επενδύσεις τους. «Ο τομέας της κατανάλωσης φαγητού και ποτών είναι ένας τομέας που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, ισχυρές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχώς από το 2010, με αύξηση της απασχόλησης κατά 18%. Η μία στις επτά θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη χώρα προέρχεται από τον κλάδο της μαζικής εστίασης και της εκτός σπιτιού κατανάλωσης τροφίμων και ποτών», σχολίασε η Kate Nicholls διευθύνουσα σύμβουλος της Association of Licensed Multiple Retailers (ALMR ).
«Ωστόσο, αυτή η τάση έχει επιβραδυνθεί αισθητά κατά το τελευταίο 18μηνο, εν μέρει ως αποτέλεσμα της οικονομικής και νομισματικής πίεσης, αλλά κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους, όπως τα επιχειρηματικά επιτόκια, τα οποία κινδυνεύουν να καταστούν μη βιώσιμα στο σημερινό εμπορικό περιβάλλον» συνεχίζει η Nicholls.
Η ceo της ALMR υπενθυμίζει ότι πρόσφατη έρευνα του φορέα που εκπροσωπεί παρουσιάζει μείωση της ανάπτυξης από 3,4% σε 1,1% σε ολόκληρο τον κλάδο. Ταυτόχρονα, το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 12% και το ακαθάριστο μισθολογικό κόστος ως ποσοστό του κύκλου εργασιών ανέρχεται πλέον στο 28%.
Σύμφωνα με την έρευνα το 80% των επιχειρήσεων έχει βρει τρόπους να απορροφήσει μέρος αυτού του αυξημένου κόστους αλλά όπως προειδοποιεί η Nicholls, «πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ένα ‘μαξιλάρι’ έναντι οποιωνδήποτε σημαντικών αυξήσεων και ο LPC πρέπει να καταλάβει ότι οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών θα απειλήσουν τη μελλοντική απασχόληση και τις επενδύσεις».
Όλα αυτά εξελίσσονται υπό το βάρος των συζητήσεων της χώρας με την Ε.Ε. για την αποχώρηση η οποία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μπορεί να κοστίσει στο νησί μέχρι και 50 δισ. ευρώ.