Φωσφορικά άλατα: ‘πέρασε’ της Κομισιόν

Παραμένουν σε χρήση σε σημαντικά προϊόντα κρέατος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πέτυχε να απομακρύνει τη βιομηχανία παρασκευής γύρου (αλλά και την αντίστοιχη του ντονέρ) από τη χρήση των φωσφορικών αλάτων με τα οποία ‘δένονται’ τα συγκεκριμένα κρεατοσκευάσματα και διατηρείται η γεύση και η υγρασία τους. Αντίθετα η πάντα πιο ‘ανοικτή’ στα κελεύσματα της αγοράς Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εισηγηθεί να συνεχίσει να επιτρέπεται η χρήση του φωσφορικού άλατος, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλα κρεατοσκευάσματα όπως τα αλλαντικά.

 

Ιστορικά η χρήση των φωσφορικών είχε εγκριθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό:

  • 1129/2011 σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος (breakfast sausages) ,
  • 601/2014 στα  προϊόντα Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad και burger meat με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λαχανικά και/ή δημητριακά 4 % αναμεμειγμένα μέσα στη μάζα του κρέατος και στο φινλανδικό γκρίζο παστό χοιρομέρι των Χριστουγέννων, και στον
  • 871-2017 στα  τσεχικά παρασκευάσματα κρέατος: Bílá klobása, Vinná klobása, Sváteční klobása και Syrová klobása

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ορισμένες πολιτικές ομάδες του) θεωρούσε ότι η χρήση τέτοιων ουσιών κρίνεται επικίνδυνη λόγω οστικών αλλοιώσεων και καρδιαγγειακών παθήσεων που θεωρείται ότι προκαλούν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μη χρήσης των συγκεκριμένων αλάτων στην παρασκευή γύρου αλλά η πλειοψηφία ήταν ισχνή (373 έναντι 272 κατά- χρειάζονταν 376 ψήφοι θετικές ψήφοι). Η απόφαση δεν είναι οριστική διότι, όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, το όλο θέμα θα συζητηθεί και πάλι στα τέλη της επόμενης χρονιάς και εφόσον εκτιμηθούν νεώτερες έρευνες που θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη σχετική ψηφοφορία ανφέρει συγκεκριμένα:  «Το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος)».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων η οποία υποστήριξε ότι «Η χρήση των φωσφορικών είχε προταθεί για επέκταση χρήσης αυτών των προσθέτων σε προϊόντα τύπου Doner , Kebab κάτι για το οποίο δεν συμφώνησε η ελληνική πλευρά. Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του γύρου ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος /ΕΠΙΠ».

You might also like