Γαστρονομικός προορισμός: Costa Navarino
Πως ένας σεφ, αναβαθμίζει γαστρονομικά ένα ήδη πετυχημένο ξενοδοχείο.
Η Costa Navarino αναδυκνείεται, εκτός από τουριστικός προορισμός και γαστρονομικός πόλος της δυτικής Ελλάδας, καθώς διευρύνει την επιτυχημένη συνεργασία της με τον βραβευμένο Chef Χρύσανθο Καραμολέγκο. Τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» συμπληρώνουν το γευστικό σκηνικό της μεσσηνιακής ξενοδοχειακής μονάδας.
Σημαντική επένδυση στον τομέα της γαστρονομίας πραγματοποιεί εδώ και μερικά χρόνια η διοίκηση της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, η οποία έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου κι ένας τόπος αειφορίας στη Μεσσηνία.
Σε συνέχεια επιτυχημένης συνεργασίας της με τον Chef Χρύσανθο Καραμολέγκο στο εστιατόριο “Barbouni” το 2016, προχώρησε το 2017 σε νέα συνεργασία αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη γευστική εμπειρία του επισκέπτη με ελληνικές γεύσεις υψηλού επιπέδου που «ταξιδεύουν» σε μια νέα εποχή.
Ο βραβευμένος Chef ανέλαβε θέση Chef Patron των εστιατορίων Tomata (πρώην Taverna), Kafenio & Deli και Souvlakerie, ενώ ακολουθώντας τα πρότυπα της Costa Navarino, εστιάζει στη χρήση φρέσκων προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς και φάρμες της Μεσσηνίας. Τα αγνά προϊόντα που χρησιμοποιεί ο Chef απογειώνουν το γευστικό ταξίδι του επισκέπτη, αναδεικνύοντας τις πλούσιες γεύσεις της Μεσσηνίας.
Χρύσανθος Καραμολέγκος
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνέχιση της συνεργασίας μου με τα εστιατόρια της Costa Navarino, με την οποία μοιραζόμαστε μια κοινή φιλοσοφία ως προς το σεβασμό στην παράδοση της περιοχής, την προμήθεια προϊόντων υψηλής ποιότητας από παραγωγούς της περιοχής και την αποκλειστική χρήση φρέσκων πρώτων υλών βάσει πάντα της εποχικότητάς τους. Η ομάδα μου και εγώ δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να δημιουργούμε εξαιρετικές συνταγές υψηλού επιπέδου αντάξιεςτης Costa Navarino προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία».
Προτάσεις της Costa Navarino
Στο εστιατόριο Tomata στην Costa Navarino η έμπειρη ομάδα του δημιούργησε μοναδικά ελληνικά πιάτα που ανέδειξαν τις πλούσιες γεύσεις της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή. Με ευφάνταστες παραλλαγές των παραδοσιακών συνταγών, όπως το γιουβέτσι με αρνάκι, μαγειρεμένο με νερό ντομάτας και λιαστό πελτέ, και με πιάτα ημέρας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και εποχικότητα των υλικών, στόχος του Chef ήταν να δημιουργήσει γεύσεις που ταξιδεύουν και αφήνουν ανεξίτηλες μνήμες, δημιουργώντας μια έκρηξη συναισθημάτων στον ουρανίσκο.
Στο Kafenio & Deli προσφέρθηκε μια διαφορετική εμπειρία του παραδοσιακού ελληνικού καφέ καθώς και μοναδικές παραλλαγές του, όπως ελληνικός καφές με άρωμα μαστίχας ή άρωμα κάρδαμου με συνοδεία παραδοσιακών γλυκών όπως λουκουμάδες, χαλβά και γλυκά κουταλιού. Η πρόταση για το απόγευμα ήταν ούζο, τσίπουρο, κρασί ή ενδεχομένως μια ποικιλία από ελληνικές μπύρες, όλα συνοδευόμενα από γευστικούς ελληνικούς μεζέδες. Στο Kafenio & Deli οι επισκέπτες βρήκαν αυθεντικά προϊόντα και κρασιά της Costa Navarino εμπνευσμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσσηνίας.
Αχιλλέας Δωροθέου
Ο Executive General Director των δύο ξενοδοχείων της Costa Navarino Αχιλλέας Δωροθέου, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συγκεκριμένης συνεργασίας: «Η επιτυχημένη συνεργασία μας με τον Chef Χρύσανθο Καραμολέγκο στο εστιατόριο Barbouni έθεσε γερές βάσεις στην επέκταση των κοινών μας δραστηριοτήτων στην Costa Navarino. Έχοντας ως βασικό στόχο να παρέχουμε τα υψηλότερα επίπεδα υπηρεσιών και αυθεντική εμπειρία στην ελληνική γαστρονομία, χρησιμοποιώντας φρέσκα και τοπικά υλικά, πιστεύουμε ένθερμα ότι ο κύριος Καραμολέγκος, με το πάθος που τον διακρίνει για τη γεύση και την ελληνική κουζίνα, θα εξασφαλίσει την περαιτέρω ανάδειξη των αγαπημένων στους επισκέπτες εστιατορίων, Tomata, Kafenio & Deli και Souvlakerie.»
«Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας»
Αξίζει να σημειώσουμε οτι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα πραγματοποιήθηκαν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας, στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino.
Οι επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ο Άγγελος Καλλιντέρης, Complex Executive Chef της Costa Νavarino, ο Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας και η Αδαμαντία Ηλιοπούλου, Chef και Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “ΘάΜα”.
Χρησιμοποιήθηκαν μεσσηνιακά προϊόντα συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως “Καγιανάς με σύγκλινο, λιαστή ντομάτα και σφέλα”, “Βραστό ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα σύκο και αποξηραμένα σύκα”, “Θράψαλο γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά”, “Λαγωτό Φιλιατρών”, “Ροβίτσα σαλάτα”, “Μπαμπανάτσα Φιλιατρών”, “Κόκορας Μπαρδουνιώτικος”, “Συκώτι χοιρινό με σπανάκι και πορτοκάλι” και “Σαρδελοσαλάτα”.
Οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν επίσης τη θεωρητική ενότητα όπου αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στην κοστολόγηση μενού από τον Παναγιώτη Κουρέντα, καθηγητή επισιτισμού στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde και ιδρυτή της εταιρείας CostEasy και στο σωστό συνδυασμό κρασιών και συνταγών από την Μαρία Νέτσικα, χημικό, οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου. Τέλος ο Νίκος Φωτιάδης έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την ορθή προετοιμασία του καταλόγου ενός εστιατορίου.
Δύο χαρακτηριστικά πιάτα του Χρύσανθου Καραμολέγκου: αρνί με κριθαράκι (πάνω) και μαρουλοντολμάδες (κάτω). Ο διακεκριμένος σεφ, συνεργάζεται με το κορυφαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα από το 2016.