Τουρισμός: απογειώνει τις κουζίνες των ξενοδοχείων

Μικρός, γαστρονομικός, απολογισμός του φετινού (τουριστικού) καλοκαιριού.

Σε εντυπωσιακή τροχιά ανόδου βρίσκονται εδώ και λίγα χρόνια οι κουζίνες των ελληνικών ξενοδοχείων, τόσο στην Αθήνα, όσο κι εκεί που χτυπάει η ‘καρδιά’ του τουρισμού, στους δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες σεφ, βρίσκουν πεδίο δόξας λαμπρό για να συγκλονίσουν γευστικά, ημεδαπούς κι αλλοδαπούς τουρίστες.

 

Στην Αθήνα η ξενοδοχειακή έκρηξη των τελευταίων χρόνων συνοδεύεται με αντίστοιχη κινητικότητα στο εστιατορικό μέρος, καθώς όλο και περισσότεροι ξενοδόχοι αντιλαμβάνονται αυτό μας είχε δηλώσει ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ιδιοκτήτης του boutique ξενοδοχείου Zillers και του ομώνυμου εστιατορίου στην οδό Μητροπόλεως: «σήμερα, αλλά οπωσδήποτε στο μέλλον, ένα καλό ξενοδοχείο χωρίς αντίστοιχα υψηλή εστίαση δεν θα μπορεί να σταθεί στην αγορά. Ένα ξενοδοχείο το οποίο επιζητεί συγκεκριμένη κατηγορία πελατών και προσδοκά να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε αυτούς, είναι απαραίτητο να διαθέτει υψηλού επιπέδου εστιατόριο».

Αντιλαμβανόμενο αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία το νέο Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, δημιούργησε δύο εστιατόρια με τα οποία επιχειρεί να αποστάσει κομμάτι πελατείας στην υψηλή γαστρονομία. Το all day Mediterranean εστιατόριο Fos στο αίθριο του ξενοδοχείου λειτουργεί από το πρωί με έναν πλούσιο πρωινό μπουφέ, ενώ παράλληλα προσφέρει mainstream γεύσεις εκλεκτής μεσογειακής κουζίνας το μεσημέρι και το βράδυ συνοδεία πλούσιας λίστας κρασιών από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Το εστιατόριο Fos, στο Wyndham Grand Athens. Φωτογραφία: Marcelo Barbosa.

 

Παράλληλα, στον 9ο όροφο του δημιουργήθηκε το  Above που εντυπωσιάζει προσφέροντας πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Σαρωνικό. Προσφέρει γευστικές επιλογές ethnic street food σε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο και a la carte γαστρονομικές προτάσεις, αλλά και  signature cocktails.

Το εστιατόριο Above στο Wyndham Grand Athens.

 

Στην Αθήνα πάντα, άλλα έξω από τον κεντρικό ιστό της, στην ‘καρδιά’ της αθηναϊκής Ριβιέρας και με μοναδική θέα στον Αργοσαρωνικό, το ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso μετονόμασε το ιστορικό εστιατόριό του (Μύθος της Θάλασσας) σε Mythos by Divani. Κι εδώ οι γαστρονομικές δημιουργίες έχουν έμπνευση από τη μεσογειακή κουζίνα.

Στην περιφέρεια

Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι κινήσεις στην τουριστική περιφέρεια της χώρας, όπου τα εστιατόρια εντός των ξενοδοχειακών μονάδων περνάνε πλέον σε άλλο επίπεδο και προσπαθούν όχι μόνο να κατακτήσουν υψηλή γαστρονομική ποιότητα αλλά και να διαφοροποιηθούν, είτε μέσω σύνδεσής του με το όνομα ενός ξεχωριστού σεφ είτε με τη σύνδεσή τους με τοπικές γαστρονομικές κουλτούρες.

Το ξενοδοχείο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa στον κόλπου του Οιτύλου, στη Λακωνία, παρουσιάζει εκ νέου το εστιατόριο του, Ανερούσα, με την υπογραφή του καταξιωμένου chef  Χριστόφορου Πέσκια με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και μερικά χρόνια. Με πρώτες ύλες της Μανιάτικης γης, ολόφρεσκα προϊόντα τοπικής παραγωγής και σύγχρονες τεχνικές, το Ανερούσα προσφέρει μεσογειακές γεύσεις διατηρώντας την ελληνική παράδοση.

Πιάτα που υπογράφει ο Χρ. Πέσκιας, όπως η μανιάτικη μακαρονάδα με σύγκλινο, ξερή μυζήθρα και αυγό μάτι, ο δροσερός ντάκος με τριμμένη ντομάτα, μανιάτικες ελιές τσακιστές και σφέλλα, ο σολομός στη σχάρα με σάλτσα πορτοκάλι, συνοδεύονται από μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών που διαθέτει το εστιατόριο. Για τους γλυκατζήδες προσφέρονται μους πορτοκαλιού, μαρέγκες με φράουλες, παραδοσιακός κορμός με παγωτό βανίλια, Semifredo αλλά και υπέροχο μιλφέιγ με κρέμα Patisserie.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας στο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa, στο Οίτυλο, στη Μάνη.

 

Με ριζικά αναβαθμισμένη κουζίνα υποδέχεται το Liostasi Hotel & Suites στην Ίο τη νέα τουριστική περίοδο, καθώς ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το διακεκριμένο Έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ο Λ. Λαζάρου υπογράφει το νέο κατάλογο του εστιατορίου Grandma’s και του ολοκαίνουργιου μεζεδοπωλείου του ξενοδοχείου, ενώ έχει επίσης επιμεληθεί τα εδέσματα του πρωινού.

Το ξενοδοχείο Λιοστάσι, στην Ίο, στις Κυκλάδες.

 

«Θέλοντας να αναβαθμίσουμε το ήδη επιτυχημένο εστιατόριό μας Grandmas και να το εδραιώσουμε ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια δημιουργικής ελληνικής κουζίνας των Κυκλάδων, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου. Έτσι ανακοινώνω με μεγάλη χαρά τη σύμπραξή μας με τον κορυφαίο Έλληνα σεφ κ. Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος αναλαμβάνει μαζί με την ομάδα του να μας συμβουλεύσει και να υποστηρίξει το νέο μας executive chef στην παροχή μιας ελληνικής κουζίνας υψηλού επιπέδου που θα συνδυάζει το παραδοσιακό χαρακτήρα με κοσμοπολίτικες πινελιές», ανέφερε ο Αρτέμης Δεναξάς, ιδιοκτήτης του Liostasi Hotel & Suites, μετά την επίσκεψη των νέων συνεργατών στο ξενοδοχείο και σε παραγωγούς τροφίμων και ποτών της Ίου.

Το εστιατόριο Grandma’s, στο ξενοδοχείο Liostasi Hotel & Suites στην Ίο, στις Κυκλάδες.

 

Το ξενοδοχείο Nana Beach στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης  ανακαίνισε πρόσφατα το εστιατόριό του Zorbas, το οποίο έλαβε την πιστοποίηση του σήματος της Κρητικής Κουζίνας. Πιστό στην τοπική  κουζίνα το εστιατόριο Zorbas επιμένει στις ελληνικές γεύσεις και στην ανάδειξή τους μέσα από τη χρήση ντόπιων πρώτων υλών εξαιρετικής ποιότητας, που μεταμορφώνονται σε πιάτα- πρεσβευτές της κρητικής φιλοξενίας.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία που διαχειρίζεται το Nana Beach πρόσθεσε φέτος ένα ακόμα εστιατόριο το Nami. Πρόκειται για a la carte εστιατόριο το οποίο σερβίρει ασιατικές γεύσεις. Στα δύο προαναφερθέντα εστιατόρια αλλά και στα υπόλοιπα του μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, τα μενού επιμελούνται για ακόμη μία χρονιά, οι Λευτέρης Λάζαρου και Λευτέρης Σουλτάτος.

Το εστιατόριο Nami, στο ξενοδοχείο Nana Beach, στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης με την υπογραφή των Λαζάρου και Σουλτάτου.

 

Το ρόλο του Εxecutive Chef του ξενοδοχείου αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Λέπεσης ο οποίος έχει εργαστεί σε βραβευμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Resort και στα ελληνικά εστιατόρια Αθήρι και Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι.

Δεν μεθοκοπάνε όλοι τουρίστες

Σε πρόσφατη έρευνα που  πραγματοποίησε η διαχειρίστρια του  Booking.com, το 75% των ερωτώμενων ισχυρίζεται ότι κατά την επιλογή του επόμενου ταξιδιωτικού προορισμού τους, το εξαιρετικό φαγητό και το ποτό που (θα) τους προσφέρεται θα ήταν σημαντικός λόγος για την επιλογής ενός διεθνούς προορισμού. Είναι εντυπωσιακό αλλά νεότεροι σε ηλικία τουρίστες φαίνεται ότι επιλέγουν τουριστικό προορισμό  που μπορεί να συνδυαστεί με γαστρονομική απόλαυση.

Στην ίδια έρευνα, αποκαλύπτεται ότι ένα μικρό αλλά διόλου ευκαταφρόνητο  ποσοστό τουριστών, της τάξης του 8%, επιλέγει χώρα/ προορισμό με βάση την επιθυμία του για καλό φαγητό, ενώ ένα ποσοστό 7% για να πιει ποιοτικό κρασί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα του Booking.com, οι Millennials, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από τις αρχές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όσοι δηλαδή είναι σήμερα 20-25 ετών, αναζητούν προορισμούς που να παρέχουν άγνωστες γευστικές απολαύσεις street food σε ποσοστό 10%. Τελικά δεν είναι όλοι οι νέοι τουρίστες σαν τα στίφη των μεθυσμένων στη Χερσόνησο Κρήτης, το Φαληράκι Ρόδου και τον Λαγανά Ζακύνθου.

You might also like