Σαντορινιός ‘Πυρίτης’ με την υπογραφή Αρτέμη Καραμολέγκου

Φτιαγμένο με μαστοριά από τον οινοποιό Αρτέμη Καραμολέγκο, ο Πυρίτης είναι ένα χαρακτηριστικό κρασί της Σαντορίνης-100% Ασύρτικο.

 

O Πυρίτης προέρχεται από τρία εξαιρετικά αμπελοτόπια με γέρικα κλήματα Ασύρτικου που ξεπερνάνε τα 120 χρόνια ηλικίας. Τα δύο βρίσκονται στον Πύργο και το ένα στο Μεγαλοχώρι, περιοχές που φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών τους.

Κλασσική λευκή οινοποίηση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες με αποκλειστικά ουδέτερες ζύμες για τη διατήρηση του ποικιλιακού χαρακτήρα. Οινοποίηση με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις για να εκφραστεί ο χαρακτήρας των αμπελοτοπιών. Με την ολοκλήρωση της ζύμωσης, τα κρασιά ωρίμασαν πάνω σε ολόκληρες τις οινολάσπες τους με συχνές αναδεύσεις για συνολικά δέκα μήνες.

Το κρασί έχει δυνατότητα παλαίωσης για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Συνιστάται μετάγγιση σε καράφα για να αναπνεύσει και να ανοίξει το κρασί προκειμένου να αναδείξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Πίνεται στους 11-13° C και αποτελεί τέλειο συνδυασμό με λιπαρό ψάρι, ή καρπάτσο σολωμού. Εναλλακτικά με αρνάκι φρικασέ ενώ επίσης δημιουργεί εξαιρετικό συνδυασμό με λευκό κρέας όπως γαλοπούλα γεμιστή και ζυμαρικά ή ριζότο οστρακοειδών.

Εμφιαλώθηκαν συνολικά 5.800 φιάλες (750ml) και 230 φιάλες magnum.  Η προτεινόμενη τιμή λιανικής θα είναι 25 ευρώ.

You might also like