Εκτεταμένη αδήλωτη εργασία στη μαζική εστίαση

Στοιχεία  για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017

Η μαζική εστίαση στην Ελλάδα είναι η παραγωγική δραστηριότητα στην οποία το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας έχει αποκτήσει τις μεγαλύτερες διαστάσεις κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές που βλέπουν ότι οι έλεγχοι, τουλάχιστον για το 2017, δεν απέδωσαν.

 

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διατρανώνει τη θέλησή της για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, τα επίσημα στοιχεία  όμως παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα καθώς το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Έκθεσης Άρτεμις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούν στο διάστημα Ιανουάριος –Αύγουστος 2017, από τους 5.602 αδήλωτους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια, οι 2.528 (ποσοστό που ξεπερνάει το 45%) προέρχονται από τον κλάδο της μαζικής εστίασης. Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι με το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας είναι επίσης οι κλάδοι του εμπορίου και ειδικά εκείνος της ένδυσης.

Οι περιοχές στις οποίες ανθεί το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας είναι η Αττική όπου καταγράφτηκε το 40% των παραβάσεων κι ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 32%.

You might also like